понеделник, 26 март 2018 г.

Полента с киноа върху пикантен сос и пюре от бял боб



Едно пролетно постно и предложение с лека празнична нотка /например за Благовещение или Цветница/ – богата, питателна и добре балансирана комбинация от полезна червена  киноа с желирана полента върху пикантен сос от червени чушки в компанията на фино бобено пюре. През време на Великия пост, преобладаващите храни, доставящи белтъчини на организма са: нахут, леща, грах, гъби, фасул, от по-модерните киноа, амарант, много семена и ядки, като най-често се препоръчва смесване на зърнени и бобени храни в един прием и се създава възможност за по вкусни и разнообразна храна. Бобът е една от основните храни, заради голямото си съдържание на белтъчини, аминокиселинният състав на които е близък до този на яйцата, месото и рибата. Съчетаването в едно ядене на бобови и зърнени позволява белтъчините им да се комбинират до равностойни на животинските протеини - съветва гл. ас. д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. И както в повечето постни храни се съчетават по-обикновени съставки, но резултатът е повече от чудесен:


Полента с киноа върху пикантен сос и пюре от бял боб
Продукти за полента с киноа за 4 порции
¼ ч.чаша червена киноа, сурова
½ ч.чаша вода/зеленуков бульон
сол, мащерка, дафинов лист на вкус
1 ч.чаша полента /царевичен грис за качамак/
4 ч.чаши зеленуков бульон*
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
сол, мащерка, черен пипер на вкус

Продукти за сос от червени чушки:
1 ч. чаша червени чушки печени, нарязани 
1 ч.л. чили сос  или на вкус
¼ ч. чаша зехтин
1- 2 с  л. доматено пюре
1 скилидка чесън/или сух
сол, черен пипер и риган на вкус
Продукти за пюре от бял боб:
400 гр. сварен бял боб, може и  консерва
¼ ч. чаша зехтин
1 малка скилидка чесън/или сух
1 ч. л. прясно изцеден, цедено лимонов сок**
1 ч. л. бял балсамов оцет
сол, черен пипер и джоджен на вкус
кимион, индийско орехче по желание
1 ч.чаша =240 мл.
* количеството на водата зависи от  препоръчителното съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на опаковката.
** количеството на киселинността може да се регулира на вкус
Първо се подготвя полентата с киноа
За киноа: Препоръчително е, преди каквото и да е употреба киноата да се измие добре под течаща вода. Чела съм, че в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж.След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. По препоръка на Саша Мартин, вече измита и подушена се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата, половин чаена лъжичка сол, мащерка, дафинов лист и оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура.
За полента/качамак: В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън и изважда, след което се налива зеленчуков бульон. Инстантната полента/царевичен грис за качамак/ се приготвя според упътването на опаковката, като във водата се добавят мащерка и сол на вкус. Маха се от котлона и подправя се с още сол, ако е необходимо, черен пипер и др. подправки по желание. Към горещата смес се добавя сварената червена киноа, след което сместа се хомогенизира. В тава или други форми се поставя фолио, което леко омазнява. Получената смес се излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и оставя да изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарязва на форми по желание. Следват два начина за до приготвяне – запечени на фурна / на 220С, поръсени  с малко сол и мазнина/  или запържени леко да се гриловат /по скоро затоплят/в тефлонов тиган с много малко мазнина.
За бобено пюре: В кухненски блендер/робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се  със сол и пипер, кимион, индийско орехче по желание, може и с още струйка зехтин и лют пипер по желание, като количеството на киселинността може също да се регулира на вкус.
За сос от червени чушки: В кухненски блендер/робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се сол, черен пипер и риган на вкус, може и с още лют пипер по желание.


Събиране и подреждане  на ястието е по желание: избрах кубчета полента с киноа върху фино пасиран пикантен сос, гарниране с лъжица бобено пюре и стрък босилек за свеж аромат:


В близък план:


Малко сварена киноа за декорация, листа босилек и пресен див лук за свежа зеленина и пролетно усещане:


Опитайте...


 

4 коментара:

traiana каза...

Разкошна полента, Дианка, само дето не ям качамак :) Поздрави.

Elena Dimitrova каза...

Много интересно и красиво предложение Дианка.Веднага, още тази седмица ще изпробвам тази полента.Имам съставките.Чудесно предложение за Великия пост още повече,че всички съставки са достъпни и разнообразяват постното меню.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !

Живка каза...

Дианче,благодаря за рецептата-много ми хареса!

di_ani каза...

Благодаря ви дами,
много ми е драго, че тази идея ви допада,
а и особена съм радостна,че ви се е харесала, Живе!
Сърдечни поздрави за вас и прекрасни пролетни дни!