неделя, 18 март 2018 г.

Фокача с картофи, маслини и чери домати

Едно предложение, подходящо не само за пости, а и за любители на картофи и на пица - Картофена фокача с маслини и чери домати. Аромат на розмарин, хрупкава коричка над шуплеста среда, гарнирана със запечени картофи, сладникави чери домати и леко пикантни зелени маслини - едно усещане за класическа италианска комбинация с много настроение, цвят и вкус. Обичаме уханието на прясно изпечен хляб, а тип фокача, и в различни варианти - с лук и маслини, с чесън и босилек. с картофи, които създават по-различен вкус, който ни хареса. При този вид, се картофите са подредени отгоре, а в тестото се използва само водата от тяхното бланширане, но има и рецепти с картофено присъствие и в тестото, както при картофените кифлички. Избрах по-тънка хлебна основа, нещо средно между пица и питка и по-обилно допълнена със зеленчуци. Ето я - шуплеста отвътре, богато гарнирана и хрупкава отвън:


 Фокача с картофи, маслини и чери домати


Продукти:
1 ч. чаша пълнозърнесто брашно
2 ч. чаши бяло брашно
7 гр. активна суха мая /за 0,5 кг. брашно/
2 с.л. ароматен зехтин
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
¾- 1ч.чаша хладка вода от картофите 
За гарниране:
1-2 картофи, нарязани на шайби и бланширани
1/2 ч.чаша зелени маслини
1 ч. чери домати
2 -3 с.л. зехтин
морска сол на вкус
розмарин
1 ч.чаша =240 мл.
От посочените продукти се замесва еластично тесто в продължение на десетина минути. Оформя се на топка, може да се отави за втасване веднага, или се загъва плътно в съд с капак /или торбичка/ и поставя в хладилник за около 18-20 часа /напр. вечерта /.
Преди употреба се оставя около 15 мин. на стайна температура, да се отпусне. Размесва многократно, чрез разтегляне и сгъване като плик. В тава с намазнена хартия за печене се поставя тестото. Оформя се като лист, намазнява се отново и с пръсти се натиска по повърхността. Втасва около час, отново се натиска с пръсти, след което нареждат разполовени домати чери, маслини, бланширани и омазнени резени картофи и розмарин. Поръсва се с 1с.л. зехтин и със сол пестеливо, ако маслините са солени.


Фурната се загрява на 200-220С, пече се 20 минути, до зачервяване, след което се изважда, поставя се върху решетка и изчаква се около 10 минути преди да се разреже и сервира топла.


Вече споменах, че избрах по-тънка хлебна основа, 
нещо средно между пица и питка и по-обилно допълнена със зеленчуци.


Ето я: шуплеста отвътре, богато гарнирана и хрупкава отвън:


Опитайте...

3 коментара:

Anajá Schmitz каза...

Amei a dica da pizza. obrigada.
Tenha uma ótima semana.

Dani каза...


Изключително пухкаво тесто и красиво поднесена!
Прегръдки, Дианка!

Iliana каза...

Красива, вкусна и неустоима!