Някак ми е трудно на честитя пролетта на фона на студен вятър, ниски температури, плътни облаци и снежни валежи... Искаше ми се първото пролетно предложение за тази година да
бъде в хармония с дългоочакваната природна свежест в зелено, цъфнали клонки с бели
цветчета, ярко слънце и мека топлина. Такава идея има в избора на лимоновите
пастички със захарна глазура, чудесен празничен десерт в постен вариант, към
предстоящите православни празнични дни Благовещение и Цветница. Макар и не
съвсем пролетно, или пък вместо него, този сладкиш дава сладост и
настроение, нежен вкус и свежи цитрусови аромати.
Лимонът е логичният акцент в десерта, но и неговият събрат –
малкият лайм, защото комбинирах двата аромата. Лимонът и лаймът са два плода,
които имат изключително сходни свойства, принадлежат на едно и също цитрусово
семейство, но и се различават не само на външен вид. В кулинарен аспект, лимонът
съдържа повече лимонена киселина от лайма, но по-ниското съдържание на захари
обаче често допринася за по-киселия вкус на лайма. Кората от лайм осигурява
отличително ухание, който подсилва вкуса и аромата на много ястия, тъй като е
по-силен от този на лимона…
Бърз и лесен начин за приготвяне, а както повечето постни печива, тези лимонови пастички очароват с нежна текстура, фин и деликатен вкус
и крехка захарна глазура, носеща също нотка цитрусов аромат. За завършващ елемент
и допълнително свежо ухание, отново избрах декорация от двойката лимон - лайм,
с резен и кора, а стрък мента би бил финалният щрих в пролетната композиция:
275 гр. брашно /2 ¼ ч.чаши/
200 гр. захар /1 ч.чаша/, може и по-малко
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. лимонова кора, настъргана или *
60 гр. лимонов сок, прясно изцеден /¼ ч.чаша/
100 гр. растително масло/олио /½ ч.чаша/
170 мл. вода студена / непълна ¾ ч.чаша/
1 щ. сол
½ капсула аромат цитрон Dr.Oetker
Глазура:
1 ½ ч.чаша пудра захар
2 с.л. вода /лимонов сок /растително мляко
2 ч.л. сладкарска глюкоза
¼ капсула аромат цитрон Dr.Oetker
1 ч.чаша =240 мл.
* може да се използва "Финес" - аромат лимонови корички
Dr.Oetker,
като една опаковка е достатъчна за сладкиш с 250 гр. брашно.
Предварително се загрява на фурната до 175°С и форма за
печене използвах 20х20см. се покрива с хартия за печене.
В купа се смесват брашното със захарта, сол, бакпулвер, сода
за хляб и настърганата лимонова кора с бъркалка. Отделно се комбинират течните
съставки: лимонов сок със растителното масло, студена вода и аромат цитрон. след
което се изсипва течните съставки в купата със сухите и всичко се разбърква
бързо до хомогенизиране, но за кратко време. Полученото тесто се прехвърля в
подготвената тава и изравнява /заглажда/ повърхността. Пече се в предварително зарятата фурна за около 20-25 минути, до златисто и проба за суха клечка. Изважда се от фурната и поставя върху решетка за охлаждане.
За захарната глазура: пресява се добре пудрата захар и се
разбърква с вода, /лимонов сок или растително мляко, добавя се сладкарската
глюкоза и капки аромат цитрон, след което сместа се разбърква до уплътняване и
изглеждане.
След като се охлади сладкишът, се залива със захарната
глазура, една част в плътен гладък слой и след неговото засъхване, малка част в
декорация на тънки ивици. Изчаква се пълното стягане на глазурата и разрязва на
парчета.
Стръкчета мента, тънки кандирани корички лимон и лайм върху крехката захарна глазура
с нотка цитрусови аромати са финалният щрих в пролетната композиция:
За сервиране и допълнително свежо ухание,
избрах декорация от двойката лимон - лайм и чаша плодов сок.
Опитайте...
3 коментара:
Толкова е пролетно и свежо при теб, Ди :)
Прегръдки!
Благодаря, Дани,
пролетно настроение и много усмивки за теб!
Дианка,
въпреки студеното време навън пролетта настъпи, дори се намират вече коприва и лапад.Но тази година не беше и толкова студено и снежно през зимата.
Чудесен избор за впечатляващи постни пастички с цитрусови аромати.Изглеждат прекрасно както винаги.
Поздрави и успешен ден !
Публикуване на коментар