вторник, 29 май 2018 г.

Гриловани тиквички с грахово пюре и хрупкава "фета"



Позакъснях с публикацията на това предложение за сезонни тиквички и крехък грах /Bezelyeli Kabak Kuleleri/ по рецепта на популярен млад турски шеф кулинар и водещ Eyüp Kemal Sevinç, който и нагледно споделя своя опит, за да помогне домашната кухня да изглежда по-професионално. Успях да открия сходни варианти и предполагам, че макар и авторска, предполага развитие, вкусови допълнения и ароматни нюанси. В комбинацията между тиквички и грах двата компонента взаимно се допълват и дообогатяват, в същото време чудесно се съчетават със сирене, а панирано в галета и сусамови семе, придава на предястието още един елемент с различна текстура и хрупкав момент. Включих още свежи подправки, чери домати и редуциран подсладен балсамов оцет. Гъстата консистенция със сладко-кисел балсамов аромат е подходяща както за меса, салати и топинги, така и за декориране и баланс, като може да оформи финалния  щрих и да придаде индивидуалност на това предястие. Получи се засищащо, свежо и пролетно цветно предястие или лека вечеря:


Гриловани тиквички с грахово пюре и хрупкава "фета"
 /по идея от Bezelyeli Kabak Kuleleri/

 
Продукти за 4 порции:
4 тиквички, крехки
2-3 с.л. олио
1 с.л. масло
400 гр. сварен грах
1-2 с.л. настърган пармезан
50 гр. белени ядки, използвах лешници
3-4 сухара, стрити на галета
3 с.л. зехтин
¼ ч.чаша магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
стрък копър
Още:
няколко люспи пармезан
няколко чери домата
стрък див лук и копър
балсамова редукция за декориране и поднасяне
сусам за поръсване
За хрупкава "фета"
за 1 яйце
50 гр. сусам
¼ ч. чаша брашно
125 гр. сирене тип „фета’
олио за пържене


Първо се подготвят тиквичките:Тиквичките се нарязват на тънки резени и мариноват в овкусен зехтин със сол и черен пипер. Пекат се на загрят грил тиган, акто по време на печенто се добавят късчтета масло, до омекване, според желаната крехкост. Изваждат се и оставят да се охладят. Могат да се приготвят и в по-пикантен вариант. 
Следва граховото пюре: Ако ще се използва пресен грах, се вари във вряща подсолена вода, до омекване, около 3 минути, според сорта,  а ако се използва замразен грах /напр. на Бондюел, за които се осигурява съответната свежест и вкус, чрез замразяване не по-късно от няколко часа след тяхното събиране./ – само се попарва с гореща вода или кипва и отцежда. Предварително сварения млад грах се поставя в кухненски пасатор или блендер, като към него се добавят: белените ядки /напр./ лешници, сухарите, стрити на галета, настърган пармезан и зехтин, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Цялата смес се пасира до желаната гладкост, проверява се на вкус, плътност и въздушност, ако е необходимо се доовкусява и доразбива.
Видео рецепта: в чиния за сервиране се поставя кухненски ринг и в него се подреждат слой гриловани тиквички, малко наситен копър, следва слой грахово пюре, отново тиквички с малко копър и за финал – грахово пюре. Поставя се в хладилник, докато се приготвят сирената.
Непосредствено преди сервиране се декорира  отгоре с няколко кръгчета тиквички, люспи пармезан, див лук и копър и поръсва със сусам. Чери домати с копър, редуциран подсладен балсамов оцет за баланс може да оформи финалния  щрих и да придаде индивидуалност на предястието.


Панирани във свежа галета или сусам сирена: Сиренцата, нарязани на кубчета се овалват в брашното, потапят се в разбито яйце и след това в хлебни трохи или сусам. Пържат се в силно загрята мазнина, отцеждат се върху абсорбираща кухненска хартия и разпределят в чинията с тиквичките и грахово пюре. 


И хрупкавите сиренца с галета и сусамово семе:


 Вече споменах, че няколко чери домати с копър, редуциран подсладен балсамов оцет за баланс може да оформи финалния  щрих и да придаде индивидуалност на това предястие.


Опитайте...


7 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Прекрасна картина...

Dani каза...

Прекрасно предястие, Дианка!
И поднесено перфектно!
Прегръдки!

traiana каза...

Разкощотия, Дианка! Достойно за Мастър шеф!

Elena Dimitrova каза...

Много интересно, красиво и свежо предястие Дианка.Непременно ще го изпробвам, имам всички съставки.Идеално предложение за пролетно - летния сезон.
Поздрави и успешна нова седмица !

Maria Pepeldjiyska каза...

Фантазия, Диани, истинско пиршество за сетивата! Сега съм на вълна пресен грах, така че ще пробвам комбинацията с кеф!
С усмивка
М

Екатерина каза...

Великолепно! Пред такава картина е трудно да подбереш думи, които да я опишат, но пък не са и нужни, достатъчно е да погледнеш в чинията. Комплименти, Дианка!

di_ani каза...

От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
драго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати летни дни!