събота, 19 януари 2019 г.

Гарниран хумус по гръцки


Дните в края на януари са познати като ”среди зима” и свързвани с православния празник посветен на св. Атанасий Велики, /представян в народните вярвания като властелин на снеговете и ледовете/, който облечен с копринена риза отивал в планината на своя бял кон и се провиквал: „Иди си, зимо, идвай, лято!”Такава лятна препратка носи и днешното ми предложение: свежо, цветно и колоритно, за хумус с чушки, млечен сос с копър и свежа гръцка салата или по-кратко хумус по гръцки. С кремообразна текстура, приятен и засищащ вкус и  здравословни ползи, хумусът като че се превръща в една от предпочитаните вегетариански храни, обуславян от характерният му състав: нахут, тахан, лимонов сок, чесън, зехтин.  Известно е, че по своя състав белтъкът в нахута е много близък до животинския: съдържа голям брой на ненаситени мастни киселини, мазнини и витамини А, В1, В2, В6; богат е на микроелементи, минерали, антиоксиданти; добър растителен източник на желязо, а в допълнение, нахутът съдържа и витамин С, който спомага на организма да усвои по-лесно желязото от приетата храна. Таханът, като смлян сусам е истинска съкровищница от витамин Е, магнезий, калций, мед, желязо и цинк, с богато съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, могъщ антиоксидант. Зехтин, чесън, лимон и в случая – червени печени чушки, обогатяват не само вкуса и аромата, но и допълнително повишават полезните качества на хумуса. Е, предимствата не спират до тук – гръцкият принос включва още и наслояване с типични вкусни гръцки гарнитури: фин млечен сос, типична салата свежи зеленчуци, копър за фин ароматен нюанс, и поръска от натрошено сирене „фета” разбира се…. Това съчетание определено отдалечава хумуса от традиционните представи, но  смесването на нахут с млечен сос и салата е добро и освежаващо попадение. И както повечето подобни идеи, разнообразието е ключов фактор за включване на повече продукти и лично въображение…


Гарниран хумус по гръцки

 

Продукти за 4 порции:
2 ч.чаши хумус, домашно приготвен или готов
1 ч.чаша гръцки йогурт, с висока масленост
½ ч. чаша натрошено сирене тип Фета
¼  ч.чаша маслини нарязани
¼ ч.чаша червен лук, нарязани на кубчета
½ ч.чаша домати, нарязани на кубчета, отцедени
1 малка краставица, нарязана на кубчета
2 с. л. пресен нарязан копър или риган

И още:
1 ч.чаша домати
½ ч.чаша цели маслини
1 ч.чаша натрошено сирене тип Фета
зехтин, лимон, стрък копър, чесън
гръцка пита, препечен или селски хляб

За хумуса:
2 ч.чаши сварен нахут /отцеден/, най-добре био
½  ч.чаша печени червени чушки
1 с.л. сусамов тахан, или на вкус
1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
сол, черен пипер и кимион на вкус
1-2 с.л. зехтин за поднасяне

1 ч.чаша =240 мл.
За хумуса: Смесват се лимоновият сок и водата, и отделно сусамовият тахан и зехтина. В кухненски робот се поставят отцедения нахут, чесъна и ароматите, след което се пасират до обединяване. Наливат се водата и лимоновия сок и след тяхното поемане – сусамовия тахан със зехтина. Последни са печените червени чушки. Разбиването продължава до желаната едрина за изглаждане на сместа, след което се прехвърля в купа и оставя за около час в  хладилник да се обединят вкусовете.
За гръцкия млечен сос се смесват 1 ч.чаша гръцки йогурт /висока масленост/ с 1 с.л. пресен нарязан копър, стрита скилидка чесън, сол и лимонов сок на вкус. Може да се добави и част от натрошеното сирене.
За поднасяне: в сервизна чиния се разпределя плътен слой хумус, една част се глазира с овкусения млечен сос и отгоре се разпределят нарязани на кубчета краставица, домати, лук и маслини. Завършващ елемент са поръската от натрошеното сирене, струйка ароматен зехтин и наситнен копър. 


Сервира се студен или със тайна температура, както ни хареса повече.


Както споменах, за допълнително гарниране могат да се предложат още домати, цели маслини, натрошено сирене, зехтин, лимон, стрък копър, чесън, като и гръцка пита, препечен или селски хляб.


Опитайте... 




7 коментара:

pep-4o каза...

Ау, Диди, страхотно предложение!
От няколко седмици се каня да споделям рецепта за хумус, който не е много тачен от възрастната част у нас :) а младите много харесват. Но пък така гарниран, мисля, че и ние няма да му устоим. Непременно ще пробвам това предложение.
Прегръдка и хубав дъждовен ден :)

Dani каза...

Чудесна идея, Дианка!
Прегръдка!

Elena Dimitrova каза...

Страхотно поднесен хумус Дианка !
Прекрасно предложение, много атрактивно изглежда и много красиво !
Поздрави !

Iliana каза...

Божествено! Само това ще кажа.

vesela каза...

Никой не може да го поднесе така красиво, като теб...

Екатерина каза...

Гръцката кухня е сред любимите ми, хумус също обичам във всякакви варианти. Неустоимо предложение, Дианка, но това, което ме впечатли много са прекрасните ти снимки и презентации, така, както ти умееш. Великолепно! Поздрави!

di_ani каза...

Много ви благодаря, мили дами, и се радвам, че
тази идея за един по-щедро гарниран хумус ви допада.
Така и вкусът се дообогатява, разнообразява и позволява
включване на различни продукти, нюанси и лично въображение.
Пепи,/ще очаквам и твоето предложение/,
Дани,
Елена,
Илианка,
Весе,
Кате,
Сърдечни поздрави за вас,
успешни, усмихнати и вдъхновени зимни дни!