Това е един обикновен десерт и се колебаех как да го нарека –
в оригиналната рецепта е двойно шоколадов крем пай – някак не ми прозвуча обяснително.
В същото време по вкус наподобява познатата ни торта с бисквити, с преобладаващо присъствие на млечен крем върху маслена бисквитена основа.
Така, както избрах индивидуални форма и порции, определи /не,че е толкова важно/ и името:
Тарталети с шоколадов крем
Продукти за 6 порции:
За основата:
2 ч.чаши брашно
150 гр. масло /студено/
1 голяма щипка сол
3 с.л. захар
1 ванилия /прах/
3 - 4 ½ с.л. СТУДЕНА вода /според влажността на брашното/
1 ч.чаша = 200 мл.
Брашното се смесва с солта, ванилията и захарта.
Маслото се нарязва на късчета.
С пръсти или в блендер се оформят брашнено-маслени трохи, към които се добавя студената вода на части.
Замесва се бързо тесто и поставя в хладилник мин. за 30 мин.
Фурната се загрява на 180С.
От тестото се разточват дискове с дебелина около 7 мм. Аз използвам хартия за печене.
Поставят се във формички /ако не са тефлонови – се намазняват и набрашняват леко/.
Пробожда се тестото по дъното /да не набухва при печене, аз поставям и зърна боб върху хартия /.
Пекат се около 12-15 мин. да златисто.
Изваждат се от формите след десетина минути и изстудяват напълно.
Крем:
3/4 чаша захар
1/4 чаша какао
3 с.л. пудинг /нишесте с връх с аромат шоколад или какао
1 щипка сол
2 чаши прясно мляко
1 голямо яйце, леко разбито
50 гр. шоколад, настърган
1 прах ванилия
100 гр. масло
11/2 чаша сметана за гарниране.
Млякото завира със част от захарта. Смесват се захар, какао, сол, нишесте. Добавят се към млякото, прибавя се и разбитото яйце.
Силата на котлона се намалява и бърка непрекъснато до сгъстяване.
Добавя се настъргания шоколад и маха от котлона.
Маслото се набожда на вилица и с него продължава разбъркването на крема до поемане и стопяване на маслото. Ароматизира се с ванилията.
Леко се охлажда, но все още топъл крем се разлива в напълно изстудените тарталетки.
Оставят се няколко часа да омекне подложката.
Преди сервиране се гарнира с разбита подсладена сметана и плодове по желание.
Може да се изпълни във вариант торта, както е в оригиналната рецепта и от нея също да се изрежат индивидуални порции.
Друг вариант за пълнени тарталети е с баварски крем, както при сладкиша “наполеон”;
А за по наситен шоколадов вкус, крем тип ганаш – шоколадова тарта .
Рецептата за тестото и за крема , като добавих масло и увеличих количеството на шоколада.
4 коментара:
Диди,тарталетите са толкова изкушаващи :)
Подканващи на вид и аранжирани чудесно
Страхотна рецепта
Очарована съм
Вики,
нали знаеш, че харесах и твоите,
но тези са по-обикновени.
Благодаря ти!
Чудесни са тарталетките, Диани!
Абсолютна хармония от цвят, вкус и.. изкушение :-)
Дими,
казаното от теб винаги е много мило!
Благодаря ти!
Публикуване на коментар