Това, че предпочитам пълнозърнесто брашно съм го писала неведнаж. Най-често обаче, не използвам изцяло само него. Обикновено правя смес от различни видове - типово, пълнозърнесто, ръжено, слагам малко и бяло /за разкош!/, в тази рецепта има и картофено. Оформянето може да е различно - като хляб за филии, или като дискове за пърленки.
Хляб с микс от брашна
Продукти:
1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.ч. смес от ръжено и бяло
1/2 ч. чаша картофено брашно, (аз използвах картофени люспи)
1 с.л. овесени трици
1 1/4 ч.чаша кипяща вода /може 1/2 чаша прясно мляко и останалото - вода/
1 1/4 чаени лъжички сол
1 ч.л. мед
3 с.л. растително масло
7 гр. суха мая /за 1/2 кг. тесто на др. Йоткер/
ядки и семена за поръсване
В купа, се смесват картофеното брашно и 3-те чаши брашно със сол, мед,олио и мая.
Добавят се хладкото мляко и вода, и разбиват с миксер за тесто до хомогенизиране. С ръце се замесва меко тесто, като може да се добави още малко брашно - за оформяне.
Тестото се покрива и оставя да втасва около час. Може да се използва и втасване в хладка вода.
Втасалото тесто се оформя на два фитила, които се поставят в намазнен съд за печене.
Втасва отново около 30 мин., намазва се с мазнина и поръсва с ядки.
Пече се в загрята фурна на 175С за около 30 мин. /според височината на хляба/.
Оставя се десетина минути със формата и изважда върху решетка за пълното му охлаждане и нарязване.
От това тесто могат да се приготвят 8 пърленки, като за всяка се отделя парче, разточва се на диск и пече на скара или сух тефлонов тиган.
11 коментара:
Много богата рецепта ни предлагаш,
Диана, с полезни видове брашно!
Хубава вечер,
Дани
Чудесно изглежда хлябът, Ди!
Много ми допада, а и като вариант за пърленки също, макар с последните опитът ми да е нулев (дори наскоро разбрах за този вид тестена вкусотия).
Спокойна и усмихната вечер :)
Дианка, прекрасно е хлебчето. И аз предпочитам типовите и пълнозърнестетите брашна :) Ще го опитам скоро!
Приятна вечер и хубав ден утре :)
very tasty bread!great recipes!
Чудесен хляб! Изглежда толкова мекичък и пухкав - чудесен за сутрешните садвичи :-)
Ще го опитам, няма начин..
Поздрави!
Превъзходно!
Страшно ми допада това предложение, Диани!
Поздрави сърдечни и пожелание за ведри дни :-)
Wonderful bread. :)
Много интересна рецепта! Ще я пробвам :)
Картофените люспи тези, които се използват за панировка ли са?
Дани,
Ина,
Зорница,
Ирина,
Дими,
goldy,
радвам се,че ви допада идеята за хляба - наистина миксът от брашна го прави по-мек и ароматен. Използвах картофено пюре люспи за паниране.
Хубава и спокойна вечер, Диана
Vera,
Andrea,
Thanks so much for nice comments -
smiling tonight I wish you, Diana
Диана,много ми харесват рецептите ти за хляб!Смятам една по една да ги започвам...
Поздрави!
Диди,
драго ми е, че ти допадат тези идеи.
Всяка една позволява допълнения и импровизации. Убедена съм, че ще избереш и направиш Твоя вкусен хляб.
Поздрав и спокойна съботна вечер, Диана
Публикуване на коментар