неделя, 28 март 2010 г.

Красив и светъл ден - Цветница !

Цветница е един от любимите ми празници - на цветята, на настъпилата пролет, на много именници. Така и се възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.


В неделята преди Възкресение Христово честваме Връбница или Цветница – красив и светъл ден в живота на християните. С този празник Българската православна църква припомня тържественото посрещане и влизане на Иисус Христос в Йерусалим преди около две хиляди години. Шест дни преди еврейския празник Пасха /избавление/, Той пристигнал в малкото градче Витания и с чудотворната Си сила възкресил мъртвия от четири дни Лазар. На другия ден Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове. Хората Го посрещали с палмови вейки и с възгласи: “Осанна! Благословен Идещия в името Господне!” Две хиляди години по-късно с тържество и любов християните в България продължават да отбелязват това събитие.
Богослуженията за Цветница започват още от предишната вечер. През деня вярващите ходят да берат върбови клонки, които символично заместват палмовите. Те се освещават в храма със специални молитви – от тях идва и името на празника Връбница. На самия празник след тържествената Света Литургия, свещениците раздават върбовите клонки на вярващите. Така с мисълта си всички участват в тържественото Христово влизане в Йерусалим и Го приветстват като Спасител на човешкия род. Християните отнасят в дома си клонка за здраве на здравите и за излекуване на болните. Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона. Освен общата празнична служба, много от вярващите в България правят и курбан специално за здравето на свои близки.
Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православна църква позволява на празничната трапеза да се поднесе риба.
За празничния ден, от който започва Страстната седмица или седмицата на Христовото страдание, българите имат много имена – Връбница, Цветница, Разцветница, Момина неделя… Много и колоритни са обичаите, в центъра на които е върбата. Крехка, свенлива и смирена, тя е символ на женското начало. Вързана на кръста, “осигурява” здраве и в най-усилната работа. Хората вярват, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година. Някога с върбови клонки извеждали животните на паша, с тях захранвали пилетата, за да са здрави. На някои места забивали клонки в градината, за да не я ровят къртици. Когато се задавали градоносни облаци, хората гледали през върбовите венци и се молели да ги отмине заплахата.
На Връбница – Цветница празнуват и всички, кръстени с имена на цветя, растения и дървета – в България те са един на всеки десети. Върбово венче на вратата у дома против уроки /лошотия/ до следващата пролет е трайният смисъл на празника. А надеждата и молитвата към Господ са неизменни, за да не дава никому кръст по-голям отколкото може да носи.

От мен едни пролетни бисквитки "шапчици" с фонданова глазура и цветчета с върбови клонки.



Честит празник!
На всички с имена на цветя и на онези,
които носят цветята в душата си!
Нека върбовите клонки ни донесат на нас и домовете ни здраве, свежест и красота.

14 коментара:

rusanka каза...

Честит празник Диди!
На този хубав пролетен празник на цветята и възраждането на природата за нов живот ти пожелавам много усмивки и пролетно настроение през цялата година!

di_ani каза...

Честит празник и на теб, Русанка!
Здраве, много цветни усещания и щастие да радват очите ти!
Хубава и усмихната Цветница, Диана

Dimitrana S. каза...

Цветна, пълна с усмивки, много любов и красота, празнична цветна неделя!

Честит празник, Диани :-)

pep-4o каза...

Честит празник, Диди!

Много здраве и пролетно настроение на този хубав ден ти пожелавам!

di_ani каза...

Дими,
Пепи,
Благодаря ви!
Щастлива и усмихната да е и вашата Цветница, Диана

Еoc каза...

Диани, Честит празник!
Хубав и изпълнен с положителни емоции ден ти желая!

Йоланта Делибозова каза...

Честит празник , мила Диди. Много обич,усмивки и радост да има в дома ти.Прекрасни са бисквитките.

Didi Bunova каза...

Честит празник Диана!
Много хубаво си го написала - за всички,които носят цветята в душата си!

di_ani каза...

Зорница,
Йоли,
Диди,
благодаря ви!
Честит, цветен и усмихнат да е за всички ни, Диана

LaMartinia каза...

Честит празник, Диана! Много хубави емоции!

fedora каза...

Ох, аз с голямо закъснение казвам честит празник, Ди :), но така е когато някой работи в неделя и го прекъснат, а същият този някой после забрави отново да влезе и да честити.

Много красиви, нежни и стилни са шапчиците и цветенцата. Точно за малки кокетки :)))

Много усмихната и празнична седмица :)

di_ani каза...

Мария,
Благодаря ти,
хубави пролетни дни и за теб с усещане за вятър, скорост и свобода...
/знаеш какво имам предевид!/, Диана

Ина,
благодаря ти -
видях и причината за твоето разсейване - страхотен козунак си изпекла. Поздравления!
Хубава и много усмихната седмица, Диана

Даниела каза...

Диана, с малко закъснение - честит празник! Бискивитите са прекрасни!
Хубава и усмихната нова седмица!

di_ani каза...

Благодаря, Дани!
Хубава, усмихната и слънчева седмица и на теб, Диана