сряда, 20 октомври 2010 г.

Шоколадова трюфел торта

Ако анонсът за шоколадовата "орбит" торта бе - готови ли сте за десерт, то за тази би трябвало да бъде - пристрастени ли сте към шоколад? Това е много, много ... , бих я опредедила - изключително шоколадова торта, дори и за мен. Ронлив, шоколадово - бисквитен блат, кадифено нежен трюфел крем и елегантна декорация с крехък темпериран шоколад. Бърза и лесна, нетрудоемка и без печене, с малко продукти и естествено, с мнооооого шоколад. Плътен, изчистен и много наситен шоколадов вкус - за шокоманиаци. Една по-различна от многослойната, която съм правила, сега в испански вариант



Шоколадова трюфел торта


Продукти за блата:
200 гр. бисквити
125 гр. масло
1 с.л. мед/
1 с.л. ликьор/бейлиз

Раздробяват се бисквитите в пасатор, добавя се мекото масло, мед и аромат бейлиз. Основната рецепта е само с масло и бисквити. С пулсиране се оформя обща смес, която се разстила като подложка/блат на дъното на разкопчаваща се тортена форма /ф 20 см/.

Продукти за крема:
400гр. шоколад с висок процент какао
350 мл. сметана
1 ч.л. желатин на прах
50 гр. глюкоза за сладкиши
70 мл. вода
аромат ванилия
2с.л. какао за поръсване


Желатинът се разтваря в 20 мл. студена вода и оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня до втечняване, без да заври. Оставя се да се охлади леко.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ.
Завират 50 мл. вода, добавя се глюкозата / четох, че може да се замени с 30 гр. мед, но аз я приготвих с глюкоза/ и след нейното разтопяване се маха от котлона. Започва наливането им в разтопения шоколад на части, при непрекъснато разбъркване, като се завършва с течния желатин. След пълното изглаждане, шоколадовият мус се поставя над купата с топла вода / но не на котлон/.
Разбива се сметаната /с 1 с.л. захар по желание/ и ванилия, на лек сняг и на части се прибавя към шоколадовата смес. След като се поеме първата половина от сметаната, останалата част от нея се доразбива до плътност и двете смеси отново обединяват. Разбърква се с тел, до пълното хомогенизиране.
Шоколадовият мус се излива върху бисквитената подложка, като се оставят няколко лъжици за прикрепяне на декорациите. Поставя се в хладилник за 6-8 часа, най-добре за нощ.



За декорациите:


Шоколадът се разтопява на водна баня. Аз добавям по 1 ч.л. мазнина /но не масло/ на 60 гр. шоколад, за да се повиши неговата пластичност. Излива се върху хартия за печене, поствена над мраморен плот или метална тава. Изчаква се, почти да се стегне и разрязват триъгълници. От страната на листа те са гладки и равни. След тяхното пълно втвърдяване се декорират встрани и отгоре на тортата, като се прилепят с оставеното количество крем.


Поръсва се с какао.


При поднасяне се разрязва с топъл и влажен нож.



Оригиналната испанска рецепта е пропорционално по-голяма, използва се желатин на листа; онагледена е с видео в две части.


Опитайте...

35 коментара:

Краси каза...

Ох,Диди,непременно ще опитам тази шоколадова феерия...
Нямам думи.
Такава красота и изящество...
Направо съм ...
отивам до магазина ! :))
Усмивки и прегръдки! :)

Hilmar каза...

Very pretty and delicious!
I love chocolate! :D
Have a great day!

Dimitrana S. каза...

Страшно шоколадова и много интересна, Диани!

Да са ви все тъй сладки и носещи положителни емоции, усмивки и задоволство и дните през есента!

Поздрави :-)))

Milena каза...

Денят ми започна с усмивка само при вида на тази толкова шоколадова прелест! :-) Разкошни снимки и шоколадов послевкус :-)

Усмихнат ден, Диани! :-)

pep-4o каза...

Прекрасна, много шоколадова торта, Диди!
Обожаваме такива :)
Поздрави и хубав ден!

DSdiva каза...

Ахааа, ето я и рецептата, а аз вчера тръгнах да търся из нета, реших, че само аз не я знам :))) Намерих някаква на Мишел, но твоята е още по-дяволито шоколадова, Диана :)))
Поздрави и усмивки!

Lety каза...

Лелееее, тази торта направо ме хипнотизира!
Невероятна е на вид, а за вкус - не се и съмнявам, като съдя по рецептата.
Диди, и рецептата, и аранжировката, и снимките са невероятни!
Прегръдка и пожелание за седмица изпълнена с приятни вълнения! :)

fedora каза...

Прекрасна торта, елегантно поднесена и стилно описание на вкусовите й качества :)
Вълшебна си, Ди!
Прегръдки :)

Unknown каза...

Не мога да и устоя. Добре че хапвам веднъж в седмицата шоколад, иначе не ми се мисли. Пооздрави сърдечни!

di_ani каза...

Благодаря, Краси!
Много ще се ардвам да бъде оценена от майстор в тортите, какъвто нсъмнено си ти.
Поздрав и усмихнат ден, Диана

Thanks Hilmar!
as if all love chocolate.
Regards and nice day, Diana

Сърдечна благодарност, Дими!
Много мили думи и пожлания, нека есента усмихва и твоите дни, Диана

Милена, много ти благодаря!
Шоколадът, не само е изключително вкусен, но и винаги изглежда много добре на снимки. А тук той е в избилие.
Поздрав, много усмивки и хубав ден, Диана

Да, Пепи -
шоколадът трайно се е настанил в нашите рецепти и сладкиши. Колкото повече, толкова повече.
Благодаря и много усмивки, Диана

Ива, благодаря ти -
много ми хареса твоето определение - дяволито шоколадова.Наистина е по-различна и много по-улеснена от многослойната торта на Мишел, която съм правила.
Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана

Много мило, Лети - благодаря ти!
Изборът за шоколадова бе, по любимия вкус в къщи. А и това, че е бърза, може да престои преди сервиране, определено я поставя сред предпочитаните торти.
Прегръдка, поздрав и много усмивки, Диана

Ина, благодаря ти!
Описанието на вкуса, според мен допълва представата за сладкиша, като комбинация от структура, вкус и усещане. Много се радвам, че ти харесва, поздрав и успешен ден, Диана

Ивейн каза...

Уаууу!
Добър контраст между кадифено-нежния шоколадов вкус и смелата и агресивна украса! Харесва ми!
Поздрави!

Cool Chic Style Fashion каза...

Questo dolce al cioccolato è stupendo , un capolavoro grazie sei stata bravissima, ciao

Еoc каза...

Дианка, ще сънувам разреза на тази торта. Абсолютното шоколадово изкушение!
Сладка и ароматна есен от мен!

Dani каза...

Дианка, шокоманиак съм, но и страстен любител на твоите снимки и представени рецепти:)
Страхотна е и Мечо-Пуховското-"колкото повече, толкова повече", тук е съвсем на място!
Шоколадови поздрави и прегръдки!

Maria Pepeldjiyska каза...

Шоколадово съвършенство, както винаги! Само се чудя, къде слагаш калориите, защото не са върху теб...блазе ти!
Шоколадови и приказни сънища!
Мария

rusanka каза...

Диди,
Приказно, шоколадово удоволствие!
Прелестна, елегантна и нестандартна торта!
С тези красиви шоколадови форми, като, че ли идва от бъдещето!
Поздравления!

Maria Miteva-Christou каза...

Итнересна рецепта, Диди!
Записвам си рецептата - ония ден видях снимката и чаках за рецептата... Единственият в къщи дето не яде шоколад е мъжът ми - не че не кусва изобщо, но не спада в графата чокоманяк :) Бисвквитките от видеото ги има тук и ги купуваме често... така че ще ги ползвам за направата на тази шоколадова наслада :)
Лека нощ от мен!

carol каза...

Hello! adorei.a recipe, delicious, your fan br!
Caroliny!
just send an email to receive updates!

di_ani каза...

Катя,
почерпи се - хубаво е да си разрешаваш това удоволствие, дори само веднъж в седмицата.
Благодаря ти!
Поздрав и много усмивки, Диана

Благодаря, Ивейн!
Аз също харесах контрастната комбинацията от вкусово допълване с различно оформление.
Поздрав и много усмивки, Диана

Thanks, Stefania!
I liked the cake from the Spanish Video - a very good recipe.
Greetings and smile, Diana

Зори,
наистина много шоколадово...
Благодаря ти и сладки сънища, прегръдка, Диана

Дани,
шоколадът винаги изглежда добре на снимки, радвам се, че ти харесва.
Поздрав и сърдечна благодарност, Диана

Мария,
Благодаря ти много -
нали знаеш, че няма лоша рецепта с шоколад. Поздрав и шоколадово настроение, Диана

Роси,
много мило- благодаря ти!
Идеята в контраст и допълване много ми хареса, радвам се, че и на теб ти допада.
Прегръдка и много усмивки, Диана

Мария,
благодаря, Ще се радвам да ти хареса. В оригинал количеството е повече, аз съм спазила прпорциите, но намалих обема.
Поздрав и хубав ден, Диана

Thanks, Carol!
I liked the cake from the Spanish Video - a very good recipe.
Greetings and smile, Diana

Йоланта Делибозова каза...

Великолепно,великолепно,великолепно !!!

Lulu каза...

Наслада за очите! Изглежда много изкушаващо, даже и за такива скептици на шоколадова тематика, като мен:)

kali каза...

Леле, какво изобилие от шоколад на едно място, че и в декорацията. Факта, че не се пече, веднага трупа точки в полза на сладкиша.

Поздрави от мен!

vesela каза...

Дианка, ти пак с поредния шоколадов шедьовър. Не мога да насмогна, още не съм направила предишните, а ти бълваш нови...
Много вкусно изглежда...и красиво...и оригинално!

Andrea каза...

OMG Diana, this cake looks so glamorous and delicious. Wonderful recipe and photos as always. :)

Didi Bunova каза...

Диди,голям шоко-изкусител си!
Снимката с разрязаното парче е неустоима!
И на мен ми харесва майсторската украса!Поздравления!
:)

di_ani каза...

Йоли,
Рими,
Кали,
Веси,
Диди,
радвам се, че ви харесва.
За любителите на шоколад я препоръчвам горещо - лесна и мноооого шоколадова.
Благодаря ви,
поздрав и много усмивки, Диана

Many thanks, Andrea!
I'm glad you liked it - very chocolate lovers.
Greetings and a hug, Diana

Анонимен каза...

Здравей Диди :)
Направо онемях...
Тортата ти е фантастична
Изкушена съм и веднага записвам рецептата.
Много красива украса, великоплепна е ...

Поздрави
Вики

Iliana каза...

Ехаааааа! Остави ме без дъх това шоколадово изкушение...

di_ani каза...

Вики,
Илианка,
много ме радва вашето посещение и мили коментари!
Благодаря ви,
поздрав и хубава нова седмица, Диана

Анонимен каза...

Мила Диди,искам да ти благодаря за тази шоколадова прелест.Снощи големият ми син имаше рожден ден и я правих за него.Просто е приказно вкусна.При мен формата беше малко по-голяма и крема направих с 500гр.сметана и 5 шоколада от 90гр,с мед,вместо глюкоза,без допълнителните фигури от шоколад,защото не знаех тяхната пропорция.Бърза и мноооого вкусна-благодаря....Живка

di_ani каза...

Сърдечна благодарност, Живка!
Първо поздравления към рожденика и пожелания за здраве, късмет и много щастие!
Много се радвам, че ви се е харесала тортата. А и аз отчетох необходимостта да бъде по-голяма, наистина се харесва, а е и много лесна за изпълнение.
Поздрав и усмивки, Диана

Rayna каза...

Диди, пробвах ветрилото от шоколад за друга торта, която подарих за рождения ден на 1 приятелка - благодаря ти за хубавите обяснения - получи се чудесно и много ефектно!
Чао!

di_ani каза...

Чудесна идея, Райна!
Много се радвам и съм убедена, че си се справила блестящо с декорацията.
Поздрав и благодаря за доверието, Диана

Анонимен каза...

Здравей Диана!
Твоята торта е истинско шоколадово изкушение!Няма как да пропусна да я приготвя.Само исках да попитам какво е количеството на шоколада за украсата?

di_ani каза...

Здравей Анонимен,
радвам се,че тортата ти допада, ще ми е драго и вкусът да ти хареса също.
За декорациите количеството шоколад зависи от дебелината, но с около 200 -300 гр. би могла да направиш триъгълниците.
Сърдечни поздрави, Диана