Яжте шоколад,
бъдете здрави, живейте по-дълго и се усмихвайте...
Произходът е от семената на Theobroma cacao /какаово дърво/, което означава "храна на боговете". Първи са маите и ацтеките, от които имаме името "cacauatl", приготвяйки ароматна напитка, която смятали за еликсир за здраве. Следват испанските конквистадори, които започнали да прибавят захар към сместа, а след това премахнали солта и лютите чушки. Благодарим за работата и постиженията на швейцарските пионери в шоколадовата индустрия.
Знаете, че няколко блокчета първокласен тъмен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле…
Знаете, че няколко блокчета първокласен тъмен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле…
И вече шоколадът не е просто вълшебно лакомство.
Шоколадови конуси и тарталети с бял фъдж
Бял фъдж
400 гр. бял шоколад
160 мл. кондензирно мляко
1 ч.чаша микс от
печени ядки, захаросани, сушени и кандирани плодове, бонбонки, кокос
60 гр. масло
250 гр. заквасена сметана
1 пакетче желатин от 10 гр.
5 с.л. вода за желатина
½ ч.чаша пудра захар /по желание/
1 щ. сол
За шоколадовите форми:
200 гр. шоколад с мин. 50 % какао
1 с.л. растителна мазнина
Желатинът се накисва в студената вода за около 20 мин., след което се разтопява на водна бяня или в МВ.
Разтопяват се на водна бяня /средна температура/ белият шоколад, кондензираното мляко, маслото и сметаната. Добавя се още пудра захар, по желание. Разбърква се до хомогенизиране и гладка консистенция.
Маха се от котлона и добавя разтопеният желатин и ядките, сушените и захаросани плодове и солта. Твърдите съставки се нарязват с едрината по-желание - по-едро или дребно. Обединява се, чрез внимателно разбъркване.
Охлажда се до леко стягане и има различни варианти за поднасяне:
Преди поднасяне се нарязва по желание.
Разтопяват се на водна бяня /средна температура/ белият шоколад, кондензираното мляко, маслото и сметаната. Добавя се още пудра захар, по желание. Разбърква се до хомогенизиране и гладка консистенция.
Маха се от котлона и добавя разтопеният желатин и ядките, сушените и захаросани плодове и солта. Твърдите съставки се нарязват с едрината по-желание - по-едро или дребно. Обединява се, чрез внимателно разбъркване.
Охлажда се до леко стягане и има различни варианти за поднасяне:
- Напълване на формички от разтопен и темпериран шоколад – аз си "отлях" конуси и тарталетки.
- Изливане в съд с размери 20х20 см, покрит с ал. фолио .
Преди поднасяне се нарязва по желание.
Опитайте...
22 коментара:
С най-добри пожелания и с най-топли чувства:
Честита 2011г. Ди!
А шоколадовото изкушение, което представяш е с изумителна визия, вкусът обаче може само да го...сънувам :Р
Прегръдка и хубава седмица от мен!
Дианка, след това прекрасно предложение, няма начин да не се усмихваме:)
А и да сме здрави и щастливи!
Прегръдки и хубаво начало на годината!
Преглъщам, Дианка :) Прелестни са.
Вземам си едно конусче :)
Прегръдка от мен, хубава нова седмица и прекрасна година!
Диди,
Много сладко започва годината при теб! Прекрасен десерт!
Сърдечен поздрав и пожелание през цялата година в твоя дом да е все така сладко, красиво, уютно и изпълнено с любов и усмивки!
Изкусително шоколадово предложение,Диди!:)
Любопитна оставам за вкуса на белия фъдж.
Поздрави!
Много ми хареса пожеланието да ядем шоколад и да сме здрави :-) А предпложението е приказно, както и представянето. Как се устоява не нещо подобно?! :-)
"Сладка" и усмихната седмица, Диани! :-)
Еха, много оригинално предложение с този тъй вкусен продукт!
Малинката е като звездичка на елха, много стилно!
Истински творец си, Ди! :)
Хубав ден ти желая :)
Прекрасно и много вкусно начало на новата година, Диди! И перфектно изпълнение! Преми искрените ми поздравления за невероятното оформление и изящното поднасяне на финия десерт!
Сърдечни поздрави и пожелания за нестихващо вдъхновение
izglezhdat prekrasni!
Ива,
Дани,
Зори,
Лети,
Диди,
Миленка,
Ина,
Ева,
Мария,
Благодаря ви, момичета.
Радвам се, че тази идея ви допада.
Яжте шоколад,
бъдете здрави, живейте по-дълго и се усмихвайте...
Un vero capolavoro in cucina, bravissima ciao
Това трябва да го прочете дъщеря ми :Р Умира за шоколад :)
Отново прекрасно предложение, Диди! Изпълнението ти е великолепно! Предполагам, че е много вкусно, но и аз за момента само ще гадая.
Вкусна и усмихната седмица :)
Много сладка почерпка за новата година, Диди!
Страхотно сладко и красиво предложение!
Поздрави и приятелски усмивки!
Happy New Year!
This looks like a fun litle treat. I think if I use all red fruits it will be perfect for Valentine's Day.
I wish you the best in 2011.
Mimi
Buon 2011 !! Complimenti per questa tua creazione, sembra un quadro tanto è bella, e davvero golosa. Un abbraccio Daniela.
Тони,
Роси,
Благодаря ви!
Всички или почти, обичаме шоколад. Е, видът почти няма значение, но се радвам, че ви допада тази идея.
Сърдечни поздрави, Диана
Stefania,
Mimi,
Daniela,
Thanks a lot.
Happy New Year!
Wish you the best, Diana
Диди,
твоите шоколадови изкушения винаги са невероятни.
Благодаря за споделената красота.
Пожелавам ти много усмивки и добро настроение.
I'm the biggest chocoholic in the world and I love everything you made. Everything looks so delicious. :)
GRACIAS POR TU VISITA TIENES UN BLOG HERMOSO ESTA RECETA SE VE MUY RICA
BESOS
Благодаря, Таня!
Желая ти прекрасни моменти тази година с или без шоколад.
Поздрави и много усмивки, Диана
Thanks so much Andrea.
Be happy and smiling with a lot of chocolate.
Greetings and a hug, Diana
Thanks a lot,ANGELICA.
And I am glad of your visit and comment.
Greetings, Diana
Oh, unos dulces aparte de bonitos, muy ricos.
Un abrazo.
Диди, страхотно пожелание си отправила :))
Задължително ще я пробвам тази рецепта! Много красиво и изкусително си я представила!
Поздрави и приятни почивни дни!
Публикуване на коментар