Вече представих Баядера /Bajaderа/ като типичен десерт от Хърватия и съседните й страни, а със своята специфичност и уникалност е призната търговска марка. Преди няколко години го видях в чудесния блог на Vera, правя го и много ни харесва. Като популярен сладкиш, рецептите за него са много и различни. Новият вариант е слой лимонова бисквитена основа и слой млечно маслено покритие, обединени с тънък пласт шоколад. Добавих ядки в основата, както в оригиналната рецепта и кокос в покритието, на който акцентирах в името.
Бяла кокосова bajadera
/адаптирано с изменения от Bela bajadera/
Продукти за 6 порции/дозата може да се удвои/
Първи слой:
1 ч.чаша захар
1 ½ ч. чаша смлени бисквити
½ ч. чаша смлени орехи
60 гр. масло
50 мл. мляко
сок и кора от ½ лимон
1 с.л. белийз /по желание/
Шоколадов пласт:
100 гр. черен шоколад
4 с.л. масло
1 с.л. кафе
Втори слой:
200 г. захар
50мл. вода
60 гр. масло
100 гр. мляко на прах /използвах 26% на BIOSET/
1 с.л. кокосови стърготини
Шоколад, кокос и коктейлни череши за гарниране
Сварява се захарта с млякото до разтваряне на захарта. Добавя се маслото и разтопява. Ароматизира се с лимоновата кора и бейлиз.
В купа се поставя и смесват смлените бисквити, орехи и към тях се добавя млечно- маслена смес и лимоновия сок. Разбърква се до хомогенизиране и излива в съд 25х10 см., покрит с ал. фолио. Изчаква се около час да стегне в хладилник.
Разтопява се маслото с шоколада и кафето. Залива се първия слой и отново изчаква да стегне в хладилник.
В купа се поставя и смесват смлените бисквити, орехи и към тях се добавя млечно- маслена смес и лимоновия сок. Разбърква се до хомогенизиране и излива в съд 25х10 см., покрит с ал. фолио. Изчаква се около час да стегне в хладилник.
Разтопява се маслото с шоколада и кафето. Залива се първия слой и отново изчаква да стегне в хладилник.
Захарта, водата и кокосовите стърготини се поставят на слаб огън и варят 5-7 минути, махат се от котлона и се прибавя маслото. Разбърква се за охлаждане около 5 мин., след което се добавя млякото на прах, и разбиването продължава до изглаждане. Излива се върху шоколада. Отново се поставя в хладилник до окончателно стягане, най-добре за една нощ.
Разрязва се с топъл, влажен нож на ивици и гарнира по желание.
Класически, плътен вкус на масло, бисквити, орехи и лимон, мляко и кокос, обединени с мек кафе шоколад.
Сервирах го с чаша млечно мартини. Може да се оформи и като торта, както предложи Райна, в нейният чудесен вариант.
Опитайте...
Не успях да открия потвърждаваща връзка между наименованието на сладкиша и известната оперета на Имре Калман - Bajadere /“Баядерка” /, но харесах това прекрасно балетно изпъление на талантливото българско момиче Памела Пандова:
13 коментара:
meravigliosi e buonissimi
Както писах и в другия ти пост - много ми хареса десертчето, Диди!
А на всичко отгоре изглежда и лесно, макар, че прочитайки рецептата ми се стори, че трудно ще стегне горния бял слой...А при теб виждам чудесен разрез, значи стяга:)
При такива ароматни съставки, тази рецепта е гаранция за успех! Изглежда изключително изискано и така сервирано с мартинито е просто неустоимо :-)
Безкрайно ми е приятно да те "навестявам", Диани! Внасяш толкова красота и стил в ежедневието ми!
Весел уикенд! :-)
Толкова ме изкушава това прекрасно творение :)
Съставките му предполагат нещо много вкусно!!!!
И тази черешка отгоре...
Поздрави, Дианка и усмихнат уикенд!
Страхотен сладкиш, Диди!
Ароматен и много красиво поднесен!
С прекрасен плътен вкус на лимон, кокос, кафе и шоколад!
МММ...изкушаващо!
Поздрави и хубава вечер!
Страхотна е
Изглегдат страшно елегентни и красиви! Много, много ми допадат!
Прекрасна си!
Диди, прекрасен десерт и много красива презентация.
При теб винаги всичко има много подреден стил и собствен почерк. Хубави почивни дни!:)
Десертът е перфектен от подбраните продукти, съчетание на аромат, вкус, приготвяне и представяне, до самото поднасяне, Диди!
Сърдечни поздрави с пожелания за хубав уикенд!
lucy,
Thanks for the comment
greetings and smiles, Diana
Веси,
благодаря и за двата ти мили коментара. Ще се радвам, този сладкиш да ти хареса. Течността в заливката е малко и ври до получаване на лек сироп, който после се сгъстява от сухото мляко.
Поздрави, хубава неделя, Диана
Много благодаря, Миленка!
Наистина, с продукти и вкусове - традиционнен десерт. Идеята за млечното мартини е една закачка за "връзка" с млякото и бейлиза.
А за навестяването - удоволствието в твоя блог е несравнимо...
Поздрав и много усмивки, Диана
Благодаря, Дани!
Класически вкусове, макар и в по-различен вариант. Черешката е коктейлна и знаеш, моя слабост...
Поздрав и слънчево настроение, Диана
Благодаря много, Роси!
Радвам се, че ти харесва тази идея като вкус и аромати.
Поздрав и хубава неделя, Диана
Благодаря за посещението и коментара, Оценка на риска!
Драго ми е, че Ви допада,
поздрави, Диана
Ина, благодаря ти!
Прегръдка и много усмивки, Диана
Вероника,
като пишем за стил,
аз всеки път се впечатлявам от високата класа на твоите идеи и предложения.
Благодаря ти, поздрави, Диана
Ева,
Написаното за този сладкиш, важи и за твоите предложения.
Благодаря ти от сърце, Диана
ех, че хубав!
ще го опитам за моята кръщелница, на която винаги правя нещо с кокос.
Baci
Много вкусен десерт Диди и изглежда страхотно,а ми се струва и лесен за приготвяне, едновременно с това и много изискан- като за специални случаи. Само, ако позволиш да те попитам няколко въпроса във връзка сприготвянето му: слагаш ли млякото на прах както си е така или предварително го разтваряш според указанията на опаковката,кафето нес кафе ли е или друго и сварява ли се педварително и как точно се слага, може ли според теб да използвам кафява захар и последно има ли значение какви ще са бисквитите? :)Извини ме за тези толкова много и вероятно глупаи според теб въпроси, но съм новак в кулинарията, а много, ама много ми се иска да изненадам близките си хора с този прекрасен десерт за рождения си ден :) Благодаря ти предварително и хубава и слънчева седмица
Анонимен,
благодаря за посещението и кометара.
Наистина е много лесен десерт, който може, а и съветвам да се приготви предварително един ден. Вкусът е класически, но позволява импровизации в ароматите.
Аз използвах чаени бисквити с лимонов аромат на фирма "Победа", но всеки по-маслен тип бисквити е подходящ.
Кафето е течност 1 с.л., нес и еспресо, както предпочиташ. Поставя се заедно със шоколада и маслото за разтопяване.
Сухото мляко не се разтваря, а добавя на прах към охладения кокосово маслен сироп, като с разбъркване се изглажда.
Естествено, можеш да използваш кафява захар, вкусът ще бъде леко с карамелен оттенък, но количеството ще трябва да дозираш по твой вкус.
Можеш да ми пишеш за въпроси на
dianadoychinova12@gmail.com.
Ще се радвам да бъда полезна.
Сърдечен поздрав и хубава неделя, Диана
Публикуване на коментар