понеделник, 1 август 2011 г.

Богородичен пост, Преображение Господне

От днес, 1 август с водосвет започва подготовката за Успение Богородично, която продължава до 14 август (14-27 август стар стил), с 15 дневен Успенски пост в чест на Пресвета Богородица.


Успението на Пресвета Богородица е един от 12-те големи празници в българския православен календар, отбелязван от християнската църква на 15 август и наричан още Голяма Богородица.


е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (на църковен език успението си) прекарвала времето в пост и молитва. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали много подробни сведения. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.
Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
Празникът Успение Богородично има две значения: възпоменание на завършването на земния подвиг на Божията Майка - Нейното успение и погребение, и на второ място - Нейното най-високо прославление - "възкресението Й и възнасянето Й на небето с Нейната пречиста плът". Това двуяко значение на празника православните икони разкриват различно - едни загатнато, а други - пълно.


През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни /месо, мляко, яйца и техните производни продукти/. Някои устави уточняват: През целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. В дните понеделник, сряда и петък е редно да се употребява само суха храна – не се готви, а се ядат пресни или сушени плодове и зеленчуци. Във вторник и четвъртък се яде готвена храна, но без употреба на олио или зехтин. В събота и неделя може да се добавя елей при готвенето на растителна храна.
“ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост . Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”

В средата на Богородичните пости,
на 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне или Сотировден.


Началото на празника е от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.
На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.
В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.

Някои идеи за постни ястия, когато е разрешена мазнина, хляб и
някои идеи за постни сладкиши и постни сладки за празника.

Леки и спокойни...

10 коментара:

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани,
как ми напомни само....благодаря ти!
С усмивка
Мария

Unknown каза...

Добре дошла Диани!Благодаря за изчерпателния пост!
Успешна седмица:)

traiana каза...

Радвам се, че се върна!
Хубава седмица!

di_ani каза...

Мария,
благодаря ти за визитата:),
постът предшества празникът и твоя имен ден.
Поздрави!

Благодаря, Катерина!
Идването ми е за кратко,
успешна да е и твоята седмица.

Ваканцията ми продължава,
на свой ред, ви желая много усмивки и хубаво настроение, Диана

di_ani каза...

Благодаря, Траяна!
Завръщането ми ще бъде след постите.Тогава ще разгледам и ще се насладя на всичките ви летни изкушения.
Сега - за кратко,
ви желая много усмивки и хубаво настроение, Диана

Dani каза...

Дианка, хубаво разказано, както винаги!
Прегръдки, леки пости и хубави празници!

brazilka каза...

Лек и спасителен пост, Дианка

di_ani каза...

Прегръдки и от мен, Дани!
Благодаря и хубаво лято за теб, Диана

Благодаря, Цвети!
За теб и бебчо много поздрави и хубаво лято, Диана

Moni каза...

Дианка, прекрасен пост! Здраве, щастие, късмет и благополучие на теб и на цялото ти семейство!
Прегръдки и сърдечни поздрави!

di_ani каза...

Благодаря, Мони!
И от мен:
Здраве, щастие, късмет и благополучие на теб и на цялото ти семейство!
Поздрави и усмивки, Диана