сряда, 15 февруари 2012 г.

Пай с полента и сирена

Някъде бях чела, че полентата е семпъл продукт, но в ръцете на творчески готвач, е като платно на художник - златист като слънце цвят, изключително привлекателна, използвана често като фон или основа и за други храни. Познатата полента е със заслужена слава на едно от най-старите ястия в Италия от XVI век и един от стълбовете на Римската диета, сродна с нашия качамак и мамалигата. Със своя плътен и богат вкус, успява силно да засища и в същото време, чудесно да се вписва в елегантни комбинации. Вариантите й за приготвяне за многобройни; мека и кремообразна или с плътна, твърда форма, да се приготви бързо или къкри бавно. В същото време - ниско съдържание на мазнини и добри количества желязо, тиамин, цинк, фосфор, магнезий и фибри. Ние обичаме този царевичен вкус, а в случая обогатен със сирена и запечен като пай, което още повече провокира интереса ми да опитам. Хареса ни много и позволява различни импровизации:), логична е и идеята за мини тарти или тарталети, други пълнежи, но всичко това някога по-късно ...


Пай с полента и сирена
                /по идея на Three-Cheese Polenta Pie/

Продукти за около 4 до 6 порции *
За основата
¾ ч.  чаша зеленчуков бульон
¾ ч.  чаша вода
½ ч. чаша царевичен инстантен грис
¼ ч. л. сол
1 с. л. пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал
1 щ. настъргано индийско орехче

За пълнежа:
1/3 ч.чаша моцарела
150 гр. cottage cheese /извара
1 с.л. пармезан
1 с.л. брашно
1/3 ч.чаша сирена мих, по избор
2 яйца
магданоз, босилек, черен пипер, на вкус

1 с.л. пармезан или кашкавал за поръсване
1 с.л. пресен лук за поръсване
кетчуп за гарниране
 
1 ч.чаша =240 мл.
* дозата може да се удвои
В тенджера се налива предвидените количества бульон, вода и сол, оставя се да заври и изсипва царевичното брашно /грис. При непрекъснато разбъркване и на по-слаба температура се вари, докато сместа се сгъсти и омекне; или се приготвя по указанията на опаковката. Сваля се от котлона и се разбърка с пармезана и индийското орехче. Оставя се леко да се охлади.
Фурната се загрява на 175С.
Намазнява се тава с незалепващо покритие, кухненска хартия или ал. фолио. От царевичната смес, с навлажнени ръце се оформя подложка /кора/ с борд отстрани. Може да се изпече се до златисто за около 25 минути или да се използва без печене, но след охлаждане и стягане.
Подготвя се пълнежа със смесване на разбитите яйца с брашното, сирената и подправките. Напълва се подготвената царевична кора за пая, а отгоре се настъргва кашкавал или пармезан.
Пече се в загрятата фурна за около 20-25 минути, до стягане на плънката и още няколко минути само отгоре –до златисто.


Изважда се, леко охлажда и сервира.


Може да се предложи фин доматен кетчуп в допълнение.


Опитайте…

20 коментара:

Мъх каза...

Дианка,
това е една превъзходна рецепта, с още по-превъзходни снимки. Никога не би ми хрумнало да направя подобен пай,но вече си го записах;)
Хубава вечер от мен!

Mарияна каза...

Дианче, събуди в мен любопитството :)
Много вкусно ми изглежда, изключително фотогеничен Пай!

Dani каза...

Дианка,
чудесно предложение :)
И толкова слънчеви снимки...
Топла прегръдка и много усмивки!

Ева Тонева каза...

Като слънце в чинията е, Диана! Прекрасно съчетание на вкус, аромат и цвят! Сърдечни поздрави! :)

Buono, mamma! каза...

Леле, толкова изкушаващи снимки и рецепта, браво, много ми хареса!

Поздрави!

Роси каза...

Ах,каква красота с дъх на полента и сирена!Дианка,пак ме плени с тези твои невероятно апетитни снимки!
Още ми отлежава пакета с качамак и тъкмо днес си мислех,че е крайно време да го направя на нещо.Твоето предложение много ми допадна,благодаря!

Лека нощ и усмихнато утре!

Iden каза...

Выглядит осень вкусно и очень красиво!
Рецепт сохранила, хочу позже приготовить.
Замечательные фотографии! Класс!

Екатерина каза...

И аз съм впечатлена от полентата! Като гледам какви чудеса се творят с нея! Твоят пай изглежда изкусително, а богатството на сирена го прави с изключителен вкус! Благодаря за рецептата!

Нели каза...

СТРАХОТЕН МИКС ОТ СИРЕНА!
Отново поднесено-неустоимо!

pep-4o каза...

Диди, много е апетитна тази полента със сирена!
Знаеш, че ми е любима, пък съчетанието със сирена - двойно :)
Поздрави и хубави почивни дни!

ellyganova каза...

Диди, страхотна цветова комбинация! Четейки продуктите, и вкусът ще е прекрасен.
Не знаех какво е полента. Ще ми хареса, защото обичам качамак.
Поздрави и пожелания за хубав ден!

Unknown каза...

Ах каква фантазия съм пропуснала тук, поленатата изглежда божествено вкусна!
Поздрави и много хубав уикенд Дианче :)

fedora каза...

Великолепно! Царевицата, очевидно е попаднала в правилните ръце :) Много идейно и също толкова красиво, Ди! Поздравления за поредното ти кулинарно произведение :)

Еoc каза...

Дианка, изкусително предложение. Красиво, ароматно и толкова фино поднесено :)
Прегръдка и хубава вечер!

Живка каза...

Дианче,бих си хапнала веднага ,ако беше пред мен на масата.Мекичко и вкусно -изглежда превъзходно...
Приятна вечер!

rusanka каза...

Много вкусно предложение, Диди!
Царевична основа, обогатена със сирена! Леко и апетитно ястие!
Чудни снимки!
Поздрави и хубава неделя!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, разкошна тарта!У дома ядем много полента и ще се възползвам от идеята.Нещо подобно веднъж бяха направили децата и ме изненадаха за вечеря, но бяха слагали хаотично продукти.
Спокоен уикенд!
Мария

Йоланта Делибозова каза...

Абсолютно вълшебство!Много обичам качамак, а тнова е повече от изкусително!

Vili Konova каза...

От теб се научих да приготвям качамака по различни начини.Поредната сполучлива и неустоима рецепта.
Поздрави!!!

di_ani каза...

Много ви благодаря и се радвам, че ви допада тази идея за пай с основа от полента. Вече писах,че възможностите за оформяне и пълнеж са много и разнообразни. Ние определено ще опитаме отново...
Мъхче,
Марияна,
Дани,
Ева,
Петя,
Роси,
Iden,
Катя,
Нели,
Пепи,
Ели,
Ева,
Ина,
Зори,
Живка,
Роси,
Мария,
Йоли,
Вили
Много сте мили!Сърдечни поздрави, голяма прегръдка и хубава нова седмица, Диана