неделя, 19 февруари 2012 г.

Неделя Месопустна /месни заговезни/

Да припомня, че днес е Неделя Месопустна, популярна като Месни заговезни 
- православен църковен празник, осем седмици преди Великден и  
трета подготвителна неделя за Пътя преди Великия пост.
Знае се, че тази неделя отстои 56 дена преди Възкресение Христово. Славянската дума "месопуст" отговаря на гръцката „апокреос” и означава „лишаване от месо”. Днешния ден се нарича още и Неделя на Страшния Съд. Това е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.


Ден след съботната голяма Задушница /преди Великия пост/, когато извършваме помен в чест на мъртвите. Съботата е определена за задушница, защото на следващия ден, Неделя на Месни заговезни, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.
Неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка/пиле, яде се и свинско) и се заговява  месо.


Интересен e фактът, че:
У католиците на този наш църковен термин съответства добре познатият ни термин „карнавал”. В Средновековието този термин е имал същото значение и смисъл за западните християни, както нашето „месопустна”. То произхожда от латинското “carne” и “vale” и буквално означава „прощавай, месо!” Днес това значение на термина е загубено от традицията на западните християни, както и изобщо постът като средство, подпомагащо очистването на душата и подготовка за посрещането на големите християнски празници.

Следващата седмица и идна неделя са известни като „Неделя на Всеопрощениетоили просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

Още тук и тук...

8 коментара:

DSdiva каза...

Честит празник, Ди!
Имаме цяла седмица да правим списък от кого да искаме прошка :)
Прегръдка:*

traiana каза...

Ще заговявам от снимката тук, прекрасно месце!
Хубава седмица!

Екатерина каза...

Честит празник! Отбелязваш го подобаващо с това вкусно месце! пожелавам ти прекрасна нова седмица!

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Следващата седмица е сирни заговезни и младите ще искат прошка!
Поздрави и хубава нова седмица!

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета!
Следващата седмица е време да поискаме и да получим прошка.
Сърдечни поздрави, прегръдка и много усмивки, Диана

Unknown каза...

Честит празник Дианче, чудно вкусно изглежда месцето:)
Хубава нова седмица :)

pep-4o каза...

Макар да не спазвам поста, чета с удоволствие постовете ти около празниците, защото при теб винаги е интересно поднесена информацията, Диди!
Леки пост!

di_ani каза...

Благодаря много и се радвам да бъдем "заедно" -
Ева,
Пепи,
Сърдечни поздрави,усмивки и хубав ден, Диана