5 февруари - Световният ден на Nutella, /World Nutella Day : February 5, 2012!
We had a Dream. And a Spoon.
Nutella Lovers Unite for Just One Day – Nutella Day!
Днес е световният ден на Nutella, който празнува тази година с мотото, че
да изпитат „второ детство” и да преоткрият Nutella.
Ние харесваме аромата на лешници, кадифената гладкост и фин вкус на този шоколадов крем. Няколко години вече отбелязваме този празник – миналата година с домашно приготвен течен шоколад, а тази - с традиционен за Италия крем panna cottta. Естесвено е с Нутела и го избрах като типичен десерт от региона на Пиемонт (Piemonte), а белтъчната глазура - асоциация с снежните алпийски върхове над областта.
Вече съм писала, но ще припомня, че Nutella ®, в ранният си вариант, е създадена в периода 1940-46 от г-н Пиетро Фереро, основател на компанията Фереро. Ограниченията в наличието на шоколад, вследствие недостига на какао /поради военния режим на Втората световна война по това време/ провокират г-н Фереро да използва лешници /сорт Tonda Gentile, с ароматна, едра и добре оформена сферична ядка/, които са изобилие за региона Пиемонт, северозападна Италия.
Пана кота /panna cotta/ е един от тези велики десерти, които са лесни, могат да се приготвят предварително, но и винаги изглеждат фини и елегантни. Знае се за произхода като регион, но не и конкретна история. Има предположения, свързани с началото на 20 век и унгарски дама в областта на Langhe или пък, че типичната за региона сметана се е консумирала с плодове и лешници. В буквален превод варен крем е великолепна комбинация от сметана, мляко или и двете, подсладени и сгъстени с белтък или желатин, и обогатени с многобройни варианти за вкусове и аромати.
Нутела пана кота с белтъчна глазура
/nutella panna cotta/
Продукти за 4 порции /по аналогия с шоколадова panna cotta/
200 гр. течна сметана 30% масленост
200 мл. кондензирано мляко /7.5%/
¼ ч.чаша захар /според вкуса/
1 ч.л. какао
½ ч.чаша крем шоколад Nutella /или друг/
25 гр. черен шоколад 75% какао
1 ч.л. аромат от ванилия /ром или кафе
1 щ. сол
1 с.л. желатин на прах*
2 с.л. студена вода
За белтъчна глазура
1 белтък
4 с.л. захар
ванилия
*количеството на желатина може да се намали, при желание за по-ефирна консистенция и сервиране в чаши.
1 ч.чаша =240 мл.
олио за намазване на формичките
разтопен шоколад, лешници, бисквити и плодове за гарниране
Кондензираното мляко се поставя да заври заедно със захарта, сметаната и какаото. Поръсва се настъргания черен шоколад и щипката сол, а след неговото стопяване се добавя шоколадовият крем Нутела. За да не се изгуби лешниковият аромат, не се вари повече. Маха се от котлона и с разбъркване се хомогенизира сместа. Ароматизира се и оставя леко да се охлади.
В съд, подходящ за водна баня или МВ се изливат 2 с.л. студена вода и 1 с.л. желатин. Накисва се за около10 мин, след което се стопява на водна бая или МВ – без да завира!
Смесват се шоколадовата и желатинова смес, разбърква се до разтваряне на желатина и прецежда.
Съдчета за порциониране се навлажняват или омазняват много фино.
Налива се сместа и оставя в хладилник да се стегне мин. за 4 часа или най-добре за нощ.
За гарниране, белтъкът се разбива на твърд сняг със захарта, след което шрицова върху крема.
С домакинска кухненска горелка се обгарят леко връхчетата.
С домакинска кухненска горелка се обгарят леко връхчетата.
Чинията за сервиране се декорира с шоколадов сос, допълва се с плодове, запечени лешници и бисквитка /аз избрах макарони слепени с шоколадов крем/.
Опитайте...
24 коментара:
Диди,
много интересна история за нутела!
Интересно хрумване за заместване на липсващото какао с лешници!
Лешниковият вкус е невероятен!
А твоята пана кота е много елегантна и фина! С превъзходна консистенция!
Както винаги чудесни снимки и аранжировка!
Сърдечни поздрави и приятелска прегръдка!
Ех, че хубаво и шоколадово! Много ми хареса, Диана!
Дори не знаех,за деня на нутела-благодаря за инфото!
Хубава седмица!
Без да знам , съм съвсем в тон с празника с нашите трюфели с Нутела.
Твоето предложение е неустоимо, оригинално и поднесено със стил.
Поздрави, Диана и прекрасен шпколадов следобед!
Страхотен десерт! Много изискано изглежда!Снимките са прекрасни!
Поздрави!
Първа съм, взимам си за следобедното кафе!Такава хубава хапка си снимала:)Никога не съм правила панакота, но сега съм запленена от твоята публикация!Великолепно представяне, невероятни снимки!
Поздравления!
Прекрасно поднесен десерт!
Дианка,
седнах пред монитора, взех си една лъжичка и започнах :)
За мен беше удоволствие!
Благодаря ти за чудесната рецепта и страхотните снимки!
Макароните ти са прекрасни!
Сърдечни прегръдки, усмивки и пожелания за хубава неделя!
Благодаря ви момичета!
Почерпете се, това е една идея на тазгодишната кампания на Nutella за възрастни - Една лъжица, една мечта:)
Роси,
Траяна,
Вили,
Петя,
Соня,
Зори,
Дани,
С десерт като panna cotta не може да се сбърка, а когато е и обогатен с шоколадов крем - пълно удоволствие.
Е, снимките сивеят от лоша светлина, но пък не това е най-важното/все пак е кулинарен, а не фотографски блог:).
Много ми е приятно, че споделихте този чудесен празник на шоколадовия крем с лешници Nutella.
Сърдечни поздрави и хубава вечер и успешна нова седмица, Диана
Разкошна е! И освен това много стилно е поднесена!
Май не съм ти казвала, че си страшна, нали ;)))
Не знаех, че има ден на Нутелата, но идеята, определено, ми допада!
Обичам шоколадовите ти предложения, Диди! Страхотни снимки!
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Прелест! Фин шоколадов крем и макарони, какво повече би могъл да иска човек :)
Хубава нова седмица от мен, Дианка :)
Охх Дианче, твоята публикация е музика за моите очи и душичката ми на шокоманиак :) Обожавам нутела и в нас се яде с тонове :)) Толкова красиво и вкусно изглежда пана-котата, че още сега ми се ще да я почна :) Снимките ти са прелест!
Много усмивки и прегръдки и хубав старт на седмицата!
Ако е останала една лъжичка - с удоволствие ще се почерпя, много обичам панна кота, а и шоколадов крем. Нутелла е любима на децата ми, хапват я винаги за отрицателно време.
Сърдечни поздрави!
И аз съм правила Дианка панакота, но в никакъв случай шоколадова. Виждам и един макарон се навърта там, изглежда супер.
Не съм знаела че Нутела има РД, но ето че винаги можеш да научиш нещо полезно и ново при теб. Поздрави и усмивки.
Обичам пана кота, а твоето предложение е неустоимо! Толкова красиво поднесено. Прекрасна нова седмица от мен!
Умопомрачителен десерт, Диана! Толкова нежен, красив, вкусен и поднесен толкова елегантно! Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)
Диди, пишеш много увлекателно.
Научих интересни неща за така обичаната Нутелла.
Десертът е просто неустоим. И...незнайно защо, не съм правила пана кота. Мотивира ме да запретна ръкави.
Пожелавам ти лека седмица. Нищо, че времето е ужасно. Но пък какви зимни снимки стават!
Диди..... тооолкова шоколадово и толкова изкусително изглежда! Наистина фин и - не 'предполагам' - а съм убедена - богат на вкус и аромат десерт. Разкошна презентация.
Хубава и спорна седмица ти желая.
Che meraviglia questo dolce con la nutella, splendida presentazione. Un abbraccio, buona settimana Daniela.
Това е ... идва време да пробвам пана кота, не знам защо така ме страх от този десерт. Ди, твоят изглежда повече от вкусен, просто изкусителен. Поздрави.
Стилно, вкусно и изискано, както винаги!!!
Много се радвам и сърдечно ви благодаря момичета! Съжалявам за късния отговор, но на фона на кошмарно мразовити дни, не ме предразполагаше за кулинарни писания.
Ина,
Ели,
Зори,
Ева,
Мариета,
Дани,
Катя,
Ева,
Ели,
Вили,
Daniela,
Ива,
Мъхче,
Надявам се за по-нормално, топло и спокойно време и настроение за споделяне.Сърдечни поздрави, прегръщам ви горещо, Диана
Absolutely marvellous!!!! And very nice pictures, as allways...Kisses
Пана кота не съм приготвяла от много време,но ти така умееш да съблазняваш,Дианка с твоите невероятно ефектни презентации!Много вкусно и много красиво!А жълтото макаронче е бижу!
Прегръдки и хубаво утре!
Публикуване на коментар