Към следобедното кафе /и не само:)/, предлагам едни постни фъстъчени сладки. Актуални, много бързи и лесни. Този път свързващата мазнина е слънчогледово олио, в
тях няма също яйца и животински продукти, а част от брашното е
пълнозърнесто. Вече писах за качествата на фъстъченото масло и докато имам още от него в буркана изпекох тези малки фъстъчени сладки. Избягах от класическото декориране с вилица за този вид сладки, оформих ги като полусфери, а на някои поставих отгоре фъстъчена ядка. Имах идея за глазура на част от тях, или пък да ги слепя с още фъстъчено масло като сандвичи, но ги започнахме още топли. И ... ни харесаха така - ароматни, с хрупкава коричка и пръхка, леко влажна вътрешност. Не мога да претендирам, че са много диетични, но пък са вкусни...
Постни фъстъчени сладки
/адаптирани
по Vegan Peanut Butter Cookies/
Продукти /за около 30 бр. сладки ф 4 см/.
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша типово или бяло брашно
1к.л. бакпулвер
1 щ. сода
1 щ.сол
½ ч.чаша фъстъчено масло
½ ч.чаша захар, или на вкус
1 с.л. мед
¼ ч.чаша олио
2-3 с.л. веганско мляко/кафе еспресо, според сухотата на брашното, респ. на тестото
ванилия
ядки фъстък за гарниране, по желание
В кухненски процесор се миксират /или се разбъркват на ръка/ брашната с бакпулвера, солта и содата, захарта и ванилията с няколко
пулсации за изфинване и обемност.. Прибавят се фъстъченото масло, меда, олиото и хомогенизират. Отново с
още няколко пулсации се обединяват в обща смес, като се добавя по-малко от течността - количеството може да се регулира, според сухотата на брашното, респ. на
тестото. Изважда се, леко и
бързо се оформя плътна тестена топка, която се оставя се в хладилник за около 10-15 мин.
Фурната се загрява на 175С.
Оформят се топчета с големина на орех, аз използвах лъжица, покрита с фреш фолио и леко се приплескват - оформих ги като полусфери, а на някои поставих отгоре сурова фъстъчена ядка. Подреждат се върху хартия за печене и поставят в нагрятата фурна.
Пекат се около 10 мин., до леко златисто, като по време на печене се завъртат.
Фурната се загрява на 175С.
Оформят се топчета с големина на орех, аз използвах лъжица, покрита с фреш фолио и леко се приплескват - оформих ги като полусфери, а на някои поставих отгоре сурова фъстъчена ядка. Подреждат се върху хартия за печене и поставят в нагрятата фурна.
Пекат се около 10 мин., до леко златисто, като по време на печене се завъртат.
Изваждат се и оставят да се охладят леко и са чудесно допълнение към чаша кафе или друго.
Поглед и разчупени отвътре:
Опитайте...
23 коментара:
Мммм... божествени... много важно, че не са диетични ;)
Грабвам си няколко, Дианка :)
Хубава вечер от мен!
Много благодаря, Зори -
така и реших, понякога е хубаво да се поглезим...:) Заповядай!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Много са симптаични, Дианка!
Успещна седмица!
Дианка,
идва ми да си похапна през монитора!
Много ме съблазняваш с фъстъченото масло!
Прекрасно изглеждат!!!!
Прегръдки и хубава нова седмица!
Леле, останаха ми в очите, а с фъстъчено масло, просто не са за изпускане! Чудесни са! Приятна неделна вечер!
Радвам се, че ви харесват - почерпете се:)
Траяна,
Дани,
Катя,
много и от сърце ви благодаря момичета.
Писах, че са актуални - без яйца, но с фъстъчено масло. Ако харесвате вкуса му, опитайте ги...
Имам още няколко солени идеи и бързам да го употребя. Скоро ще споделя и за тях.
Голяма прегръдка за вас и хубава нова седмица, Диана
Дианче,прекрасни и пръхки сладки...а представянето -елегантно както винаги.
Поздрави!
Дианче,чудесни бисквитки!Само като гледам разчупената и усещам вкуса и...
Хубава неделна вечер!
Много ми харесват че са диетични и ще ги направя скоро!
Диана, страшно ме изкушаваш с тези сладки. Изглеждат толкова вкусни............
Успешна нова седмица!!!
Дианче, толкова пръхкави изглеждат, Цялата купичка мога да излапам :)
Успешен понеделник!
Леле, Диди, чудя се как всеки път ни изненадваш с все по прекрасни и невероятни постни рецепти!
Вълшебни са! Вземам си няколко!
Сърдечни поздрави и леки пости!
Дианка, не съм купувала и употребявала фъстъчено масло, но заради теб ще си купя. Изглеждат страшно изкусително тези сладки!
Спокойна вечер!
Дианче чудни изглеждат, аз незнам защо не съм фен на фъстъченото масло, но пък в сладки сигурно е вкусно!
Хубава неделна вечер и успешна нова седмица :)
Много обичам фъстъчено масло. Със сигурност много ще ми харесат.
Много красиво си ги поднесла, Диди!
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Ехеее,тези гризнатите как ги закрепи така,като истинска вълшебница си,Диди,страхотни снимки отново!
А сладките сигурно са много вкусни!
Отчитам,че не правя достатъчно сладки и бисквити,а пък са толкова лесни и си ги похрупваш по всяко време.
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Дианка,
и аз скоро правих сладки с фъстъчено масло, невероятен аромат.Другия път ще е по твоята рецепта;)
Хубава седмица ти желая!
Прекрасни са, Диана! Изглеждат сочни и много вкусни! ще си взема една с кафето. Сърдечни поздрави! :)
Много ви благодаря, момичета и много се радвам, че ги одобрявате. Ако харесвате фъстъченото масло, този аромат, в допълнение с мек маслен вкус и хрупкава коричка, мисля, че ще ви допадне.
Милена,
Живка,
Таня,
Мони,
Марияна,
Роси,
Петя,
Ели,
Ева,
Роси,
Мъхче,
Ева,
Сърдечни поздрави за всяка една от вас, хубави и усмихни мартенски дни, Диана
Станаха две дузини. Тъкмо ги изпекох. Ухаят хубаво, но не бухнаха така добре като твоите.
поздрави!
Благодаря за избора, Марта, много
ще се радвам да ти допаднат и на вкус.
А за бухването, аз ги оформих в по-дълбока лъжица /на снимките се вижда/.
Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Мила Диди,искам специално да ти благодаря за всички вкусни постни рецепти,които публикуваш за нас.Правихме помен на мая професор по виолончело и благодаряние на теб успях да приготвя шест пррекрасни и вкусни неща,сладки и солени.Благодаря,че те има и Бог да те пази.
Йоли,
Благодаря много за милите думи и затрогващ коментар. От вълшебница като теб, тези похвали имат още по-значима стойност... :)
Сърдечни поздрави, много хубави и усмихнати дни, Диана
Публикуване на коментар