С намерението за много тематични връзки, първоначално бях затруднена в избора на предложение към тази публикация – имах идея за торта, сладкиш, една сплетена питка, нещо само шоколадово
или солено… Новият месец февруари отбелязва световния шоколадов ден
на Нутела /World Nutella Day/ на 5-ти, следват Св.Харалампий Чудотворец и Св. Валентина; настъпването на Китайска нова година на
10- ти, а след тях и опияняващата седмица за вино и любов. Това са и дните, когато преди четири години:) подготвях и започнах с много желание и ентусиазъм да пиша в Опитайте … Не ми се иска да правя равносметки, ангажиментите и приоритетите в живота се променят. Спомних старата притча за мъдрия професор, който пълни буркан пред студентите си: първоначално с едри с камъни, после с дребен чакъл и допълва с фин пясък, а за финал долива две чаши с кафе:
„Сега,“ казал професорът „Искам да си представите, че този
буркан представлява Вашият живот. Едрите камъни са важните неща в него – Вашето
семейство, човекът до Вас, здравето Ви, децата Ви! Неща, които ако загубите
всичко останало и Ви останат само те, животът Ви пак ще бъде достатъчно пълен! Чакълът
са другите неща с голямо значение – Вашата работа, къща, кола.. Всичко останало е пясъкът – той е малките неща. Ако
изсипете първо пясъка в буркана, той ще го изпълни и няма да остане място за
чакъла и за едрите камъни. Същото се отнася и за Вашия живот! Ако отдавате
цялото си време и енергия на малките неща, никога няма да намерите време за
нещата, които са наистина важни за Вас! Обръщайте внимание на нещата, които са
фундаментални за Вашето щастие. Всичко останало е просто пясък...."
Накрая, колкото и много да е претрупан животът – винаги
има място за чаша кафе /или нещо друго/, споделена с приятели. Така някак лесно
се спрях на тези шоколадови бисквитки с пълнеж, допълнени с кафе или мляко,
както го предпочитате…
Продукти за около 30 сладки
За бисквитките:
1 ч.чаша брашно
¼ ч.чаша нишесте
¼ ч. чаша какао на прах, пресято
¼ ч. л. сол
125 гр. масло, на стайна температура
½ ч. чаша захар
1 ванилия, аз избрах портокалова кора
1 жълтък
50 гр. разтопен шоколад
За овалване:
1 белтък
½ ч.чаша едро нарязани орехови ядки
1 с.л. захар
За плънките, по избор:
Шоколадова:
*Леко затоплен и разтопен крем Nutella
или
*60 гр. черен шоколад, разтопен в ¼ ч.чаша гореща течна сметана и охладен
Маслена:
* с Нутела:
¼ ч.чаша масло
¼ ч.чаша Nutella
¼ ч.чаша пудра захар
1 с.л. сметана
* или с карамел:
¼ ч.чаша масло
¼ ч.чаша карамелен сос
¼ ч.чаша пудра захар
1 щ. сол или повече, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С.
В купа малка се смесват заедно брашно и нишесте, какао и
сол, за да се размесят. Отделно маслото се разбива до пухкавост, добавя се постепенно
захарта, и разбиването/ най-добре с миксер/ продължава до поемане и
кремообразност на сместа. Следва жълтък, а след него и разтопен шоколад. Накрая
се обединява със сухите съставки и ароматизира. Дооформя се тестото, с ръце на
топка /ако е необходимо се поръсва още малко брашно/ и оставя в хладилник за около час /може и за една
нощ/.
От общата смес се късат топчета с големина на орех, леко се
формоват на топче, притискат и вдлъбват в средата – с палец, лъжичка или друго
оформящо средство. Леко се разбива белтъка. Нарязаните орехови ядки се объркват със захарта. Всяка бисквитка се потапя или намазва с белтък, овалва се в
ядки и поставя върху хартия за печене.
Охлаждат се отново за стягане за около 15-20 минути в хладилник, или за кратко във фризер.
Пекат се в продължение на 10 минути, след което се изваждат,
набързо се дооформят вдлъбнатините и допичат за още 2-3 мин. Изваждат се от
фурната, ако е необходимо отново се маркират вдлъбнатините и след 5 минути на
охлаждане се прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.
Пълнеж:
* за по-течен вариант – леко се затоплят съставките и
изливат във получените вдлъбнатини,
* за шприцван вариант - избраният състав за пълнеж се затопля
и разбива до хомогенност, охлажда се в хладилник, до стягане за възможност на шрицоване.
Опитайте...
Чудесни за споделяне с приятели, към чаша кафе, мляко или нещо друго ....
Опитайте...
27 коментара:
Много изкушаващи и аптетитни изглеждат! Като нарисувани са :)
Дианка, прекрасни са!
И винаги трябва да има място за споделено кафе с приятели!
Знаеш че с удоволствие го споделям с теб!
Прегръдка и усмихната седмица!
Обаче наистина си царица на шоколада. Изглеждат просто прекрасно и изкусително тези сладки...
Ще ми се да си взема едничка, ама не мога.
Поздрави и хубава вечер!
Чудесни са,Диди!Ефектни,вкусни,красиви!
Прекрасни са, Дианка :) с удоволствие бих хапнала две три сега от тях :)
Хубаво утре от мен!
Дианка, от тази, последната снимка вече се разнесе аромата им, наистина! :) И този подканящ, близък план... благодаря, че ги сподели с нас, мила!
Много симпатични и гарантирано вкусни сладки! Черпя се едничка с чашка мляко и ти пожелавам, буркана да е по-голям, за да събереш по много, от всичко! Надявам се да има малко местенце в него и за мен! ;))
Хубава, хармонична вечер ти желая, Дианка!
O_O wow che meraviglia!! complimenti!
Hi Diana, thank you so much for visiting one of my blogs. You're always so kind.
Hugs
Lúci
Влюбена съм в тези сладки!!!! Изглеждат като нещо, което просто трябва да опитам на всяка цена!
Прекрасни малки бисерчета Дианче!Споделени с приятели на чашка кафе,ще са още по неустоими.
Поздрави и хубава вечер ти желая!
Дианка,твоите бисквитки са очарователни!
Много красиви и неустоимо вкусни!
Преди време правих такива с карамелен пълнеж.При теб видях и шприцован вариант,който много ми допадна.
Снимките са чудесни!
Сърдечни поздрави!
Много ми харесва оформлението на тези сладки, Ди! Разкошно изглеждат!
Усмихнат вторник ти желая :)
Прегръдки :)
Изглеждат страхотно!
Разкошни бисквитки. Точно от вида, който толкова много харесвам.
Поздравления, Диди. Пожелавам ти хубав ден.
Бисквитките ти са страхотни и както винаги изпипани до най-малък детайл,Дианка!Перфектна презентация!Благодаря за чудната идея по направата на вдлъбнатините,имам такъв уред,но никога не би ми хрумнало точно с него да ги направя!
С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)
Истински бижута си направила, Диана! Не мога да им се нагледам, а така ми се иска да ги опитам... Сърдечни поздрави! :)
Дани приличат на малки бижута! Страхотни са!
Чудесен увод, di_ani и прекрасни шоколадови "песъчинки"! С много красиви и примамливи снимки! Поздрави и хубав ден!
Леле, Дианка, невероятни са! Вкусни, красиви и много изкусителни! Прегръдки и с пожелания за прекрасен ден!
Красота, красота, красота....както винаги! Остава ми само да се облизвам!
С усмивка
мария
Ах, че прекрасни! В интерес на истината, по Коледа пробвах да направя нещо подобно, но топчетата с дупките се напукаха и разпльокаха и изобщо не стиганаха до пълнене с шоколад... Твоите са перфектни!
Изглеждат чудесно! Нежни, хрупкави, с чудесна комбинация!
Поздрави!
Колко много празници има през февруари!
Бисквитите страшно ме впечатлиха. Задължително ще ги направя.
Поздрави :)
Ще ги опитаме тези шоколадово-орехови бисквитки:)
Диани, честита четвърта блого годинка на " Опитайте" с пожелание за още много красиви и вкусни кулинарни творения !
Притчата за мъдрият професор е много поучителна:)
И все пак, нека в буркана има от всичко…понякога трябва и пясък и чашка с кафе разбира се и сладка шоколадова бисквитка, споделена с приятели!
Много се радвам, че тези популярни бисквитки ви харесаха, идеята за пълнеж може да бъде различна. За по-добро запазване на формата спомага охлаждането им преди печене, както и стягането от белтъка с ядките.
Пламена,
Дани,
Гергана,
Таня,
Зори,
Ирма,
Federica,
Lucia,
Буба,
Таня,
Мира,
Ина,
DryThyme,
Ели,
Роси,
Ева,
Траяна,
Elti,
катя,
Мария,
Лоиз,
Тилия,
Ели,
Дани
Много ви благодаря за коментарите и милите думи -
вече четири години ме радват споделените рецепти и моменти в блога.
Почерпете се,
сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
Дианка, като малки скъпоценности са тези бисквитки! Имам усещането, че приличат на шортбред бисквитките...Ще ги пробвам скоро!Перфектни са! И снимките също!
Тези бижута със сигурност ще направя.
Изглеждат неустоимо :)
Публикуване на коментар