понеделник, 4 март 2013 г.

Шприц сладки с крем сирене


Това е първото кулинарно предложение за месец март и естествено е нещо сладко - шприц сладки с крем сирене. Започнах тяхното приготвяне с нотка носталгия и преоткриване на някогашните домашно приготвени сладкиши. Повечето с обикновени и налични продукти, някои бързи и лесни, други с по-трудоемка технология, но безспорно със запомнящ се вкус, аромат и атмосфера, които неминуемо връщат в детството. Рецептите от старите тефтери изглеждат умиляващо, в същото време подканящо и някак успокоително гарантиращи успех  -  многократно проверени, споделени, любими… В този дух, днешната, за шприцовани маслени сладки с крем сирене датира от 1950 на Betty Crocker, някъде фиксират 1960, но дори и за мен е много отдавна все пак. Както при повечето маслени теста, освен хубавото масло, много важен момент и тяхното допълнително ароматизиране – ванилия, лимонова или портокалова кора, защо не и канела… Количеството е доволно много – около 8 дузини, като зависи от  дебелината. Оформих най-много като венчета и малки цветчета. Намирам ги за крехки и нежни, свързвайки ги с първите мартенски дни и очакването за идваща пролет. 


Шприц сладки с крем сирене

Продукти:
1 ч. чаша масло, стайна температура*
85 гр. крем сирене, използвах сирене  тип „крема”
1 ч. чаша захар на пясък
1 яйчен жълтък, голям
1 ванилия, лимонова кора или друг аромат по желание
2 ½ ч. чаши брашно, пресято

1 яйчен белтък, леко разбит

1 ч.чаша =240 мл.
*   в оригиналната рецепта за по-добър резултат се препоръчва точно измерване количеството на продуктите 8 унции масло - 227 гр., най-точно 226,7гр./; 
3 унции крем сирене - 85 гр.:  
11 ¼ унции брашно - 320 гр. най-точно 318.9 гр:)
           

Разбиват се маслото с крем сиренето и захарта, докато побелят и станат пухкави за около 4 минути, ако се използва миксер. Добавя се яйцето и разбиването продължава до поемането му. Следва брашното и ванилията и вече на ниска скорост сместа се хомогенизира. С ръце, ако е нужно и малко брашно се омесва на топка и поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 190С.
Тестото се изважда от хладилника и след леко отпускане се оформя като фитил и поставя в контейнера на шприца. Ако сместа е много студена се затруднява изтласкването, а ако е много мека се деформира формата. За по-добро сцепление при шприцоването е удачно тавата, в която ще се пекат сладките да се охлади и да не се намазнява. Преди печене,  без да е указано оригиналната рецепта,  при маслените сладки процедирам с  допълнително охлаждане за 10-на минути, като след това могат да се намажат с разбития белтък.

Пекат се в нагрятата фурна за около 10-12 мин. до лек загар и охлаждат в тавата около 5 мин., след което изваждат за пълното им изстиване.
Съхраняват се в затворен съд, на редове, с хартия между тях.


Имах идея за първомартенско оформление – тестото може да се оцвети, но аз
слепих с маслен крем и с ганаш, покрих със захарна глазура в червено и бяло.


Една част оформих като венчета, някои покрих със захарна глазура а други оставих натурални,
с фин вкус и аромат, с усещане за пролет.


Иска ми се да спомена още две идеи за сладки от подобно с крема сирене, но рязано тесто -
едни много красиви захарни цветя,  измайсторени от Мариана Г,
както и популярните в близкото минало  "корекомки", предложени от Илианка.

Опитайте…

17 коментара:

pepolina каза...

Диди, приказни са сладките :)

Гуинет каза...

Колко са нежни и красиви! Голям фен съм на тестените изделия с крем сирене и непременно ще се възползвам от чудесното ти предложение, Диана! Хубав и слънчев март и много усмивки!

daniela64 каза...

Bellissimi i tuoi biscotti. un abbraccio, buona settimana Daniela.

fedora каза...

Много, много нежни сладки, Ди! Идеално пасват на предствата ми за теб :)

Усмихната нова седмица :)

Dani каза...

Дианка, винаги ми доставяш удоволствие с начина по който оформяш тестените изделия!
Това е една наистина стара рецепта,
която е и в тефтерите на майка ми :)
Успяла си да създадеш усещане за настъпващата пролет!
Прегръдки и хубаво настроение!

Gergana Lazarova каза...

Тези сладки изглеждат чудесно. Майка ми има подобен уред за направата им, а никога не съм го използвала за шприц сладки.
Поздрави, Диди!

tillia каза...

Невероятни са! Топящи се в устата!
Още първата снимка ме подсети за шприца, с който правехме точно тази форма и в по-долните снимки вече го видях!
Диана, чудесна идея за първомартенско оформление!
Сърдечни поздрави!

Екатерина каза...

Много са нежни и толкова пролетни! Прекрасни са, Дианка!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Чудесен букет от хрупкави бисквитки ни поднасяш, Дианче! Така и не си купих такъв шприц, а толкова красиви сладки стават с него. Поздрави и хубав ден!

Роси каза...

Дианка,пак пленяваш с толкова вкусен десерт,бих ги хрупкала с удоволствие и със завидно усърдие,харесвам бисквитки!Много нежни и тематични!
Честити празници!
С пожелание за хубаво,пролетно настроение! :)

Eva Toneva каза...

Прекрасни са, не - съвършени! Сърдечни поздрави, Диана! :)

Daniela Dineva каза...

Невероятно изглеждат!
Навяват спомени за отминалото време :)
Поздрави от мен

di_ani каза...

О, благодаря ви момичета! Много се радвам, че ви допадат. Наистина това са сладки със стара технология - при нашите баби с приспособление към машинката за мелене на месо, при мама с ръчен шприц, а сега - електрически дозатор.
Вкусът е страхотен, независимо от използваната "урудка", а споменът за минало време е мил и стоплящ ...
Сърдечни поздрави и хубави празнични мартенски дни, Диана

Bety каза...

По-красиво и по-вкусно предложение на тези познати бисквитки не съм виждала, Дианка!

Поздравления за утрешния празник с пожелание за много усмивки и весело настроение!

di_ani каза...

Благодаря, Бети - много си мила!
И от мен пожелания за много здраве, щастие и късмет!

Kokona каза...

Много нежни и красиви и както винаги представени в прелестна фотосесия:)

di_ani каза...

Много си мила, Дари -
самите сладки са с нежен вкус и фина текстура.
Сърдечна благодарност,
слънчева и усмихната пролет, Диана