Пролетта, някак забързана и преродена, вече се е разлистила в
цялата си прелест – нова, зелена и свежа, омайващо пъстра и цветна. Тези дни, с добавката на слънчево
време, тонизиращо залива с хубаво настроение и
желание за повече разходки, споделена красота от нежни звуци и очарование. И
логично, едни малки сладкишчета чудесно биха се вписали като част от подготовката за първия пролетен излет. След като се хареса ‘масленият” вкус на ваниловите сладки,
избрах вариант тарти, /а според кулинарната класификация – пай/, с пълнеж от
сливов конфитюр хрупкава поръска. Паят е по-семпъл десерт, но с много възможни вариации за вид, вкус и оформление. Бързо и лесно се получава в компактна форма, фин и ронлив, с
аромат на любими плодове. Без много предисловия, но с много пролетно вдъхновение, направо към
рецептата по идея, но с мои изменения на pravmir.ru.:
Мини пайове с хрупкава поръска
Продукти за 12 малки пая
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.чаша захар
½ ч.чаша мазнина* /масло в оригинал или заместител за постен вариант/
1 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.чаша захар
½ ч.чаша мазнина* /масло в оригинал или заместител за постен вариант/
1 ванилия
1 щ. сол
1 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. овесени ядки, фини
бурканче конфитюр от сини сливи,
1 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. овесени ядки, фини
бурканче конфитюр от сини сливи,
няколко сушени сливи и орехови ядки, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
* растителен постен маргарин - отново да спомена: 'за" ИЛИ
"против" неговото използване, както и за проблемните наситени и
трансмазнини. Важен
показател за биологичната им стойност е ниското съдържание на
транс-мастни
киселини, гарантирано от модерните технологии на производство, а и в
рафинираните растителни масла също има трансмастни киселини, макар и в
по-малко количества. В последно време като че се залага повече на умереността, но всеки има свое мнение, аргументи и лично решение по дългогодишния
спор масло срещу маргарин.
Сушените сливи могат да се накиснат в чай или сок и се нарязват на ситно, орехите се
смилат и смесват заедно с конфитюра.
Пресява се брашното с бакпулвера и добавя захарта, нарязания на дребно маргарин и ароматизира с ванилия. Правят се трохи и замесва тесто. Отделя се ¼ от него. По-голямото количество се поставя в малки формички /тарталетки/, аз използвах гнездата на форма за печене на мъфини. Уплътнява се по дъното и с малък борд около стените. Може да се приготви и с общ блат в тава, покрита с хартия за печене.
Получената празнина се запълва с конфитюрена смес, по 1 ч.л. за мини формите.
Оставената част от тестото се обърква с овесените ядки, кокосови стърготини – отново се оформят трохи и с тях се поръсват сладкишчетата или цялата основа, ако сладкишът е компактен.
Печенето се извършва в нагрята на 200 º С фурна за около 25-30 мин., до златисто.
Пресява се брашното с бакпулвера и добавя захарта, нарязания на дребно маргарин и ароматизира с ванилия. Правят се трохи и замесва тесто. Отделя се ¼ от него. По-голямото количество се поставя в малки формички /тарталетки/, аз използвах гнездата на форма за печене на мъфини. Уплътнява се по дъното и с малък борд около стените. Може да се приготви и с общ блат в тава, покрита с хартия за печене.
Получената празнина се запълва с конфитюрена смес, по 1 ч.л. за мини формите.
Оставената част от тестото се обърква с овесените ядки, кокосови стърготини – отново се оформят трохи и с тях се поръсват сладкишчетата или цялата основа, ако сладкишът е компактен.
Печенето се извършва в нагрята на 200 º С фурна за около 25-30 мин., до златисто.
Формата се изважда се от фурната и изчаква да изстине.
Може да поръси с пудра захар или захарна глазура, по
желание.
Конфитюрът може да бъде различен, но сливовият ми се стори тематичен :)
Конфитюрът може да бъде различен, но сливовият ми се стори тематичен :)
За финал ми се иска да пресъздам и запазя частица пролетното настроение
и нежното очарование на крехкия бял цвят :)
Опитайте...
24 коментара:
mmmmm.....super recept!!!
Всичките ми сетива ликуват! Усмивки!
Определено го пресъздаваш пролетното настроение, Диди. А думите ти "опитайте" ми звучат като тези на Наталия "предай нататък". =)
Относно сладкишчетата - ти нямаш милост... Трябва да си калявам и нерви, и сетива, като идвам при теб. Изглежда прекрасно!
Поздрави!
Толкова красиви снимки!
Напълни ми душата,Дианка!
Чудесна хрупкава фантазия!
Прегръдка и хубаво, пролетно настроение!
Дианка,успя да ме вдъхновиш с твоите мини пайове!Изглеждат страхотно!Толкова са симпатични и хрупкави,а и в комбинация със сини сливи са си истинско изкушение!
Сърдечни поздрави!
Диана, много пролетно настроение лъха от тази публикация!
Симпатични и вкусни мини пайове!
Поздравления и прекрасна нова седмица!
Прекрасни са, Дианка!
Много апетитно, поднесени с финес!
А снимките с клонките добре ги допълват :))
Поздрави и хубава, слънчева нова седмица!
Страхотни мини тортички, страхотно пролетно настроение и великолепни снимки! Поздрави, Дианче и слънчева, усмихната, ведра нова седмица!
Цялата публикация е пролетна, Дианка! Толкова нежност, вълшебство и аромат! Прекрасна си, рецептата, снимките, клончето с цвят... всичко е прелестно! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
Толкова рано и толкова много коментари -
много благодаря на всички ви!
Самите пайчета са семпли, но вкусни и с различни варианти за пълнеж и топинг.
Ika,
Стефка,
Гери,
Дани,
Мира,
Тилия,
Пепи,
Снежи,
със сутрешния днешен дъжд наистина се радвам, че успях да осъществя тази пролетно зареждаща идея:).
Желая и на вас една успешна, усмихната и пролетно вдъхновена нова седмица, Диана
Дианче,много нежно и красиво при теб!И вкусно разбира се....
Успешна седмица ти желая!
Разкошни са Дианче , много вкусни изглеждат!
Прекрасна седмица ти желая :)
Отлично решение за тези сливови пайчета,Дианка,много са симпатични и освен това спестяват роненето на сладкиша при рязане,когато е направен един цял.
Както винаги поднесени елегантно и свежо!
Сърдечна прегръдка и успешна седмица!
Олеее Дианче много неустоими пайчета.Много красиво и пролетно поднесени.Красота.
Поздрави и хубав пролетен ден ти желая Дианче!
Прекрасни са! И тях ще спретна:)
Дианка, чудесно си пресъздала пролетта, а пайчетата допълват свежата картинка!
Хубаво утре!
Чудни малки пайове.
Оформлението им е перфектно, а снимките на цъфналите сливови клончета са прекрасни.
Винаги е удоволствие за мен да чета публикациите ти.
Пожелавам ти хубава седмица.
Голяма красота Дианче много ми харесаха пайовете ,а снимките ти са прекрасни направо.
Прегръдки!
Много добре изглеждат, даже мисля, че без захарната глазура ми се струва много вкусна идея!
Уникални!!! Много са нежни и красиви, Дианка, и така романтично поднесени!! А снимките са неотразими - много чистота и свежест лъха от тях :)
Слънчев и усмихнат ден ти желая!!!
Целувки за теб, наминавам често, но повече чета...Чудесни(макар постни:))предложения.
Много благодаря на всички ви,
драго ми е, че тази идея, дори с постен вкус ви допада. Вкусът и ароматите се съчетават добре, дори и без захарната глазура.
Живка,
Ева,
Роси,
Таня,
Траяна,
Мъхче,
Ели,
Зиче,
М.Лазаров,
Мина,
Весела,
Благодаря от сърце, за вниманието и коментарите. Нека пролетта ви радва с красота и слънце, усмивки и много щастие, Диана
Благодаря ти, Кате,
много се радвам, че тази публикация е създала в теб хубаво пролетно настроение.
Сърдечни поздрави и усмихната пролет, Диана
Много красиви мини пайчета! Като снежинки са :)
Публикуване на коментар