Сутрешно, неделно… едно уханно стихотворение на Мария Донева: Ванилия. Канела.
Ванилия. Канела.
Кора от портокал.
Мирише на неделя.
До късно си стоял
и се събуждаш бавно.
Кафето е разкошно.
Денят потегля плавно.
Какво ти трябва още?
...
Малко ми е трудно да редя така умело думите след нея, но ще се постарая да презентирам тези ванилови сладки... Сред най-харесваните аромати в сладкиши са на ванилия, на канела, на портокал също – естествени,
фини и нежно опияняващи. Успяват да се
съчетаят в хармония с другите съставки, а в същото време деликатно напомнят за
себе си. Тези сладки избрах да са с дъх на ванилия, но могат да се приготвят и
с друго ухание, защото за приготвянето им се използва пудинг на прах със
съответния избран вкус. Може да се направят и с масло, както в оригиналното
предложение. Това е рецепта от
хърватския кулинарен сайт Coolinarika, за Vanila keks с впечатляващите 316
одобрителни коментара досега, опитвана 131 пъти /с мен 132/, 206 приложени
”доказателства” и препоръчана от 117 потребители. Неведнъж съм изпробвала техни рецепти, не се поколебах и сега. Тези бисквити са толкова леки и нежни, просто ме спечелиха с
първата хапка. Мисля си, че дозата е малка и може да се удвои...
Ванилови пудинг сладки
/по рецепта на Vanila keks/
Продукти за около 30 сладки
125 гр. брашно
50 гр. пудинг ванилия /прах/
50 гр. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар**
1 ванилия прах
125 гр. мазнина* /масло в оригинал или заместител за постен вариант/
* растителен постен маргарин - Няма да пиша 'за" ИЛИ
"против" неговото използване, нито за проблемните наситени и
трансмазнини. Важен показател за биологичната им стойност е ниското съдържание на транс-мастни
киселини, гарантирано от модерните технологии на производство, а и в рафинираните растителни масла също има трансмастни киселини, макар и в по-малко количества. В последно време като че се залага повече на умереността, но всеки има свое мнение, аргументи и лично решение по дългогодишния
спор масло срещу маргарин, а ако не се употребява - едно предложение за сходна рецепта и съставки.
** една от разпространените популярни опаковки в пакетче е 8 гр.
** една от разпространените популярни опаковки в пакетче е 8 гр.
Разбъркват се сухите съставки и смесват с маргарина. Ароматизира се с ваниловата захар и ванилията прах. Омесва
се тесто - използвах кухненски блендер – с няколко пулсации. Иважда се и оформя
на топка, след което се оставя в хладилник да се охлади за около час. От тестото се късат и оформят топчета с големина на малък
орех. Декорират се с дървено шишче или вилица. Както повечето маслени сладки,
/а тези са и с маргарин/, отново ги охладих за стягане - само няколко минути в хладилник/фризер, без
това да е упоменато в оригиналната рецепта.
Фурната се загрява на 180С.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и пекат за
6-7 мин, до порозовяване, без да се препичат!
Изваждат се от фурната, леко се охлаждат заедно с тавата, след което премахват и поставят върху решетка, до пълното им изстиване. Съхраняват се в плътно затворена кутия.
Могат да се поръсят с пудра захар или да се декорират по желание.
Могат да се приготвят и с какаов пудинг или някакъв друг аромат, напр. карамел,
както и красиво да се оформят по-друг начин.
Мирише на неделя.:) Опитайте...
29 коментара:
Дианче, заинтригуваха ме тези пудингови бисквитки. Снимките са ти чудесни, ухаят на ванилия и на... вкусна неделя :) Поздрави!
Диди, изящни са!
Страхотни!
Дали пък няма да заухае и при нас на нещо вкусно тази неделя?
Много целувки от мен :)
Дани, спечели ме с тези сладки. И определено ще ги приготвя, обещавам. Ако успея, ще ти се похваля. Предполагам тук пудингът няма да ми е проблем, както малко се намръщих на лимоновия кекс с нишесте (но пък си беше вкусен и много ароматен).
Ех, така ми е драго да те чета, попивам от теб, а ти май си един бездънен вир от идеи. =)
Поздрави и хубав ден!
Много са нежни, Ди! Несъмнено са и много вкусни и нежни, както казваш и ти. Справила си се перфектно, както винаги :)
Хубава неделя от мен :)
Великолени са, непременно ще опитам!
Хубава нова седмица от мен, Дианка!
Мммммммм,ще се харесат у нас със сигурност!Благодаря Диди.
Много са красиви, Диана! :)
Дианка, чудесни си ги направила!
Усещам уханието на ванилия!
Прегръдка и хубава нова седмица!
То не е нужно да е в стихове, Дианка! Визията ми каза абсолютно същото, даже го онагледи;)
Прекрасна неделя е била!
Страхотни са! Непременно ще ги направя! С какъв маргарин ги прави? Той ме притеснява, имам масло, но не зная ще станат ли същите?:) Поздрави!
Веднага ги опитвам, Дианка, неустоими са и какви красиви снимки само! Прекрасна нова седмица, миличка!
Страхотно красиво и прецизно си ги оформила,Диди!Бих напълнила шепичка с тези мънички мъниста!На мен също тези аромати са любими!С пожелание за хубава седмица!
Когато беше мъничка дъщеря ми й правех подобни бисквити :)
Страхотно си ги презентирала, Диди!
Поздрави!
Искам да попитам ваниловата захар колко грама е? 2 пакетчета е много неясно. Благодаря.
Илияна
Дианка, чудесни бисквитки са това!Продуктите ми напомнят за бисквитите Гъбки от детството.Леки, пръхкави...Красиво си ги презентирала!
Невероятни са! Лесна рецепта за едни фини сладки!
С какъвто и пудинг да се направят, все ще е сполучливо!
Диана, прекрасна визия, както винаги!
Сърдечни поздрави!
Много ме радва проявеният интерес и вашите позитивни коментари. Наистина тези сладки в оригинал имат впечатляващ брой одобрителни коментари - лесни са, бързо се приготвят, а вариантите за аромати са различни - на вкус и желание.
Наличието на пудинг - нишесте, което е без глутен ги прави по-пръхки и крехки.
Маслото е основен компонент в рецептата, аз замених с 80% растителен маргарин на BELLA в постно изпълнение, но извън пости ги препоръчвам с масло!
Илияна, цитираният за аромат пакетче ванилова захар е от разпространените опаковки с около 8гр.
Благодаря ви, от сърце:
Снежи,
Пепа,
Илианка,
Гери,
Ина,
Зори,
Йоли,
Ева,
Дани,
Мъхче,
Траяна,
Катя,
Роси,
Ели,
Илияна,
Бети,
Тилия,
Поздрави,
хубав, усмихнат и успешен ден, Диана
Тези сладки бих се заклела, че са от някоя фабрика за деликатни сладкиши! Те са като недокосвани с човешка ръка, Ди! Възхитена съм за пореден път от уменията и точната ти ръка в кухнята!
Много симпатични бисквитки, Дианка! Хареса ми и рецептата и лесното им приготвяне, но за не постещи непременно бих ги приготвила с масло и ще го направя скоро :)
Благодаря ти, мила, че сподели!
Усмихната и ползотворна седмица ти желая! Поздрави!
dolci e teneri e buonissimi questi biscottini con il budino. Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.
Lijepo izgledaju, super !!!
Много ви благодаря за милите думи и коментари, Буба и Ирма -
Радвам се, че тази лесна и бърза идея за сладки ви допада. Аз също препоръчвам масло вместо маргарин, но за постен вариант и умерени количества, би могло да се замени.
Сърдечни поздрави,
с пожелания за една хубава пролет, Диана
daniela64,
Ika,
Many thanks for the visit and comments.
I'm glad you like this idea
greeting, with wishes for a nice spring, Diana
Направих тези бисквитки за помен на свекърва ми.Доверих се на две твои рецепти и постигнах желаното разнообразие от постни десерти.Всеки повод изисква любов, старание и сполучлива рецепта.
Благодаря, Дианче!!!
На вашето семейство пожелавам светли дни и много усмивки!!!
Благодаря за доверието, Вили,
драго ми е, че си останала доволна от резултата.
Съжалявам, че поводът е бил такъв, но си напълно права - любов, почит и старание са нашият начин да уважим близките си.
Рецептата би могла да се изпълни и с масло, но в някои случаи е удачна в постен вариант.
Голяма прегръдка за теб,
здраве и спокойни, с надежда за по-добро дни, Диана
За Великденските празници направих бисквитките, чудесни!!! Всички рецепти, които съм опитвала от тук винаги са били сполучливи. Яна
Много сте мила,Яна,
зарадва ме с положителните оценки и коментар. Драго ми е, че ви допадат моите идеи и предложения.
Благодаря и сърце желая хубав, усмихнат и слънчев ден, Диана
Наистина чудесно предложение, Диана!
Така доволна останах от тези бисквитки още с първия опит, че съжалих задето не направих двойна доза... Много са крехки, вкусни и ароматни!
Благодаря Ви за споделената отлична рецепта! Поздрави сърдечни, Петя
Много се радвам, Петя, че тези бисквитки са ви харесали,
драго ми е, че сте избрала и доверила на тази рецепта, и за обратната връзка - също.
Сърдечни благодарности, поздрави и хубави зимни дни!
Публикуване на коментар