Тези дни (освен любов и вино) светът е олимпиада с 22-те зимни олимпийски игри … Сочи 2014. Както и у нас, времето е малко странно за сезона,
особено за „бяла” олимпиада - слънчево
и топло, температурите са пролетни, а гледам и снимки с плажуващи на морския бряг хора. Моята
идея „линия Сочи” не е за спортни новини, а за чийзкейк и не случайно: Счита се, че
като добър източник на енергия е бил даван на състезателите по време на първите
Олимпийски игри, /776 г. пр. Хр./,
и както чрез римляните по-късно, завоюва все повече нови територии и
разновидности. Независимо, че е на основа сирене, яйца и сметана, едва ли има
друг десерт с така много разширен диапазон в съставките, и в продължение над
4000 години да е запазил своето място на фаворит сред десертите. Ние имаме предпочитани и харесвани рецепти за чийзкейк - водещи сред тях са във микровълнова и японският тип,
обичаме и топли шоколадови сладкиши. Сегашният вариант е със шоколад. Не съм запозната с режимите на хранене при спортистите, но шоколадът, съдържайки манган и калий, е ценен източник на енергия за целия организъм. Предложението ми е за Топъл шоколадов чийзкейк - много бърз, лесен и
най-вече без допълнително време на изчакване за консумиране. Още повече – може
да се приготви предварително, да се постави в хладилник и непосредствено преди сервиране да се
изпече. Във вътрешността на някои поставих и бонбон. Празнично, а и с усещане за пролет, гарнирах основно със свежи ягоди, и сладолед.
Топъл шоколадов чийзкейк
Оригинална рецепта: Warm Chocolate Cheesecake
По мое изпълнение, продукти за 4 порции:
200 гр. крем сирене /с гладка и фина структура/
100 гр. шоколад
¼ ч.чаша захар*
2 с.л. нишесте**, може с аромат
1 яйце
ванилия /кафе или друг аромат
* 1 ч.чаша =240 мл., аз сложих повече захар 1/3 ч.чаша , вместо 1/4 по рецепта.
** в оригиналната рецепта се използва брашно, 2 ч.л.;
** в оригиналната рецепта се използва брашно, 2 ч.л.;
По желание може да се постави във вътрешността на тестото по един шоколадов бонбон.
Фурната се загрява на 175°. Намазват се купички, подходящи за печене.
Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ, след което към
него се прибавя крем сиренето и разбърква до поемане. Смесват се нишестето или брашно и захарта, и към тях се добавя яйцето и сместа се разбива до
хомогенност. Ароматизира се, аз заложих на лек кафеен аромат. Двете смеси се обединяват и разпределят в подготвените купички.
Пекат се 20-25 мин, до стегнат център, леко се охлаждат и сервират.
За проба използвах
многофункционалния ми помощник Philips Multicooker и пекох в керамични чашки на програма BAKE за 45
мин. на 150 C. - получи се перфектно!
Ягоди и шоколад - обичана класика, чудесно съчетават и допълват вкуса.
Опитайте...
25 коментара:
Дианка, на кого другиго, ако не на теб, би ми хрумнало подобно изкушение... Не се бях и замисляла за топъл чийзкейк. :) Ама е тоооолкова прекрасен, браво! Да ти е много сладко и шоколадово, хубав ден! :)
Дианка,
Много красива презентация на шоколадово-ягодово изкушение! С пожелания за красив уикенд!
Много сладко и ведро настроение ми създаде, Диана!Дано и при теб струи спокойствие, светлина и добро настроение!
Уникално е и просто нямам думи, Дианка! :)
Поздравявам те за шоколадовите снимки!
Усмихнати почивни дни!
Не мога да повярвам , че за това шоколадово изкушение са нужни толкова малко продукти , направо СУПЕР !!! Приятен ден , Иви !!!
Уау прекрасен е!
Уникално изглежда, Дианка!
Стоя тук и се облизвам...
Прекрасно предложение.
Поредното изкушение, което ще направя:) Днес доядохме шоколадовия ти сладкиш от предната публикация, дори не успях да снимам:) Хубав уикенд!
Yours looks perfect! So glad you enjoyed the recipe. Your photos have made me very hungry :)
Като се замисля,имам май всички продукти.Какво ми пречи да го направя?Абсолютно нищо!Благодаря Диди.
Диани, отново страхотно шоколадово изкушение! И бързо за приготвяне при това- за особено спешни случаи :)
Дианка, това е някаква фантазия! Изглежда много добре- красиво, вкусно и изтънчено. Хубава седмица ти желая!
Изкусително предложение с обичаната класика - шоколад и ягода!
Поздрави!
Много нежна шоколадова публикация, Дианка.
Класическа комбинация от ягоди и шоколад, поднесена по нов и изкусителен начин.
Прекрасна нова седмица, мила!
Прекрасно изкушение :)
Прегръдка, Дианка!
Мммм,много,много любимо,Дианка!А какви прекрасни снимки-наслада за очите!
Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!
В съдържанието на рецептата пише"смесват се нишестето, захарта и брашното", а по-горе не виждам брашно??Яна
Тези лъжички, подпрени на чашите, как ми идва да ги оближа! Освен идейно, е и адски апетитно с твоите красиви снимки, Диани! Поздравления!
Усмихната и спорна седмица от мен! :)
Много се радвам, че тази шоколадова идея ви допада. Аз харесах този чиизкейк с възможността да се консумира топъл, но и студен също е страхотен.
Гери,
Игличе,
Вили,
Светле,
Иви,
Нас,
Илианка,
Тряна,
Йоли,
Бети,
Мъхче,
Тилия,
Кате,
Дани,
Роси,
Янче, благодаря:)
Тики,
Благодаря ви от сърце, сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Liz Berg,
Thanks for the great recipe, visit and appreciative comment. Greetings and happy day, Diana
Ехааа,голамо вкусотия ще да е -сигурна съм.Благодаря ти,Дианка!
Хубав ден!
Здравейте,
Бихте ли казали колко е брашното в рецептата, защото не е уточнено.
Тони
Благодаря, Живе, радвам се, че ти допада тази идея.
Тони, в рецептата съм записала нишесте, както използвах аз, а в обясненията давам възможност за избор: нишесте или брашно - в оригиналната рецепта се използва брашно. Избира се една от двете възможности.
Сърдечни поздрави и хубаво утре, Диана
Звучи неприлично вкусно, Дианче! И разкошни снимки си му пуснала, та рано, рано ми се прииска шоколадова закуска :) Сърдечни поздрави!
Страхотна идея! Много вкусно звучи и изглежда :)
Много ви благодаря,момичета,
Снежи,
Дари,
радвам се, че ви допада тази идея за един топъл вариант на чийзкейк, без класическото изчакване.
А шоколадът винаги е изкусителен за ценителите...
Сърдечни поздрави, много усмивки и вдъхновение, Диана
Публикуване на коментар