понеделник, 16 юни 2014 г.

Петрови пости

От днес, 16-ти юни тази година започва православен пост 

Петровият пост, до 29 юни включително, е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Нарича се още "Апостолски", а навремето - "Пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят. 
Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
 
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.


Макар и кратки, по време на тяхната продължителност има още християнски празници, за които ще допълвам своевременно:
Тази година на 22 юни се чества един уникален /най-новият и подвижен/ празник в нашия църковен календар - Неделя на Всички български светии

 Събор на преподобните светии български.
Икона в храма на Софийската семинариа "Св. Йоан Рилски"


Списък Български светии
На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици. Най-характерният елемент в култа към светиите е подражанието във вярата и доброто.

 Еньовден /24 юни/ е празник, който е свързан с деня на лятното слънцестоене и е познат още и като "сред лето". В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на Рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.

Постът завършва с денят на светите равноапостоли Петър и Павел, един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Всяка година на 29 и 30 юни Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители.

Идеи за постни ястия
Идеи за постни сладки и  постни сладкиши
Идеи за постни печива
Леки и спокойни...

6 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дианка, не знаех за 22 юни. Благодаря, че отново си извор на познание за мен. ;)
Леки пости и слънчев ден ти желая! :)

Екатерина каза...

Отново красиви празници наближават, а Еньовден много го обичам, традициите, ритуалите ,свързани с него, билките, които се берат... Прекрасна публикация, Дианка! Прекрасна нова седмица!

Мира каза...

Всяка година с радост очаквам Еньов ден.А когато имаме възможност излизаме сред природата за билки.
Хубава седмица ,Дианка!

Тики каза...

Благодаря ти отново, Диани, за ценната информация. Не знаех за празника на българските светии.
Прегръдка от мен :)

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, знаеш, че аз не постя, макар че в този, летния сезон, рядко посягаме към месото интуитивно, май все риба е гост на трапезата ни. Но...свързвам Петровден винаги с появата на крушите и ябълки петровки, които страхотно обичаме у дома...и дойде ли това време започвам да се оглеждам по сергиите на пазара! Обожавам малките жълти круши ....!
Усмихнато лято от мен!
М

di_ani каза...

Благодаря ви, дами,
много се радвам, че тази идея да припомням някои народни празници ви допада.
Сърдечни поздрави за вас и хубаво лято, Диана