Позакъснялото Лято на 2014 от вчера, 21 юни, 13:51
часа астрономически, а днес вече и по-реално, най-после е тук. И както винаги
идва с очакване за лятно настроение, почивка, за предстоящи топли, слънчеви и
усмихнати дни, зa дълги вечери - с дъх на море, свежест на планина, красива
природа или зелени паркове.
Естествено в кулинарен аспект, лятото едва ли не е синоним и
на сладолед и
сладоледени изкушения, въпреки, че консумацията му вече е целогодишна. Ние обичаме сладолед и сега избрах
вариант веган /пости са/. След като попада в такава категория, приех за логично да се обоснове. Има различни рецепти, най-често комбинация на банан и какао, а също и с основа веган мляко.
За основа се доверих на кокосовото мляко: Ароматната напитка съдържа много минерали – манган, желязо,
магнезий, фосфор, калий и селен, от витамините преобладават фолиевата киселина
и витамин С, а една от най-ценните съставки на кокосовото мляко е монолаурина. Въпреки
привидната си лекота, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето –
между 17% и 22%, като от него не се напълнява, дори точно обратното,
тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза, и се
препоръчва като част от леко и диетично
меню. Следва какао - за аромат, за здраве и настроение, съдържайки повече от 300 съставки, които имат положително действие върху организма,
кожата и мозъка. Последен, но и не по важност щрих – екзотичен, полезен и обичан банан. Аромати на вкус, кафе за посилвен аромата на какаото и тонус, мед и малко алкохол, срещу образуване на едри ледени кристалчета. Това е:
Веган сладолед: кокос, какао и банан
Продукти за 6 порции /120 мл. порция/
1 кутия кокосово мляко 400 мл.
1/3 ч.чаша какао
¼ чаша захар, или на вкус
1 с.л. мед
1 ч.л. портокалов ликьор*
1 ванилова есенция
1 ч.л. лимонова/портокалова кора
1 к.л. инстантно кафе*
1 банан
1 ч.чаша =240 мл.
* посочените продукти са пожелание и не са подходящи, ако сладоледът ще се консумира от деца.
* посочените продукти са пожелание и не са подходящи, ако сладоледът ще се консумира от деца.
По желание: стафиди, смлени ядки, натрошени веган бисквитки,
шоколадови капки
Бананът се обелва и нарязва на шайби, поставя се плик и
замразява във фризера за около 1 -1 ½ часа.
Кокосовото мляко се смесва с какаото, захарта и цитрусовата
кора. Поставя се на огъня и с разбъркване се изчаква да кипне. Маха се от
котлона, прецежда се, след което ароматизира с ликьора, ванилията и кафето, и
подслажда с меда. Оставя се да изстине. Може да се отделят няколко лъжици от тази смес и да се използва по-късно, за заливане на сладоледа при сервиране като топинг.
Пюрира се нарязания и замразен банан на висока скорост, след
което прибавя към студената кокосово–какаова смес. Миксират се заедно до
хомогенизиране и прехвърля в машина за сладолед или в контейнер за фризер.
Замразява се за нощ.
Използвах формички за сладолед на 'клечка, но може и класически, в чашка:
Преди сервиране се потапят за около 30 секунди в топла
вода и изваждат от формичките.
Текстурата е гладка, не много плътна и кремообразна.
Кокосовият аромат е деликатен, ненатраплив и чудесно хармониращ с какаото и банана.
Опитайте...
15 коментара:
Дианка, толкова е изкусителен!
Чудесно лятно, и не само, предложение!
Прегръдка!
страхотен! Лек и ароматен!
Благодаря ви, Дани, Зори,
сладоледът е чудесен - домашен, без консерванти, с естествени аромати и вкусове.
Сърдечни поздрави, прегръдка и усмихнато лято, Диана
Отлично предложение, точно за настъпващото лято! Обожавам го! С кокосово мляко го приготвяме най-редовно и у нас, Дианка. Дори младежът сам прави понякога ;)
Е не е в специални формички, но пък винаги в големи количества. ;)))
Слънчево и щастливо лято от мен! Прегръдки!
Тъкмо днес се сдобих с нови купички за сладолед;)) Прекрасен е , Дианка!
И лятото май идва! Съвсем навреме!
Хубава седмица!
Няма по-вкусен от домашно приготвения сладолед, а твоят е комбинация на вкусни летни вкусове и аромати, Диана! :)
Диани, скоро се завърнах от ваканция в Италия, такива сладоледи ядохме....умопомрачителни, хем аз не обичам много сладолед. Та твоите сладоледи, като гледам, май няма да отстъпят по нищо на италианските джелато.....И замаяна още от вкусовете, които опитах, ще взема и аз най-после да се пробвам и направя по един домашен сладолед, ти тук имаш страхотни предложения!
С усмивка
М
Ех, че вкусно и неустоимо поднесено! Хубава седмица на теб!
Чуден е, в тон с настъпващото лято, а цветовете му така красиви, на декорите също, толкова слънчево настроение, нека лятото е такова!:) Поздрави!
Де да имаше един и за мен сега да си подсладя утрото,особено щом присъстват любимите аромати кокос и портокал,съвършен е,Дианка!Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!
Страхотно сладоледено предложение, Ди! Веган версии в подобни производства много ми допадат, защото десертът се получава лек и храносмилателен :)
Ама толкова хубав шоколадов цвят! Чак ми е дояде!
Прегръдка от мен и пожелание за усмихната седмица.
Дианка, направо си страшна...!
Дианче, направо пусна лятото с тази рецепта! Страхотна е, ще опитам с удоволствие! Поздрави и хубав ден!
Много ми хареса, щом е без яйца съм много доволна! Страхотни снимки! Прегръдка!
Благодаря ви, дами,
много се радвам, че тази идея ви допада -
това, че е веган вариант не отнема от вкуса му -
лек, свеж и ароматен.
Сърдечни поздрави за вас и хубаво лято, Диана
Публикуване на коментар