понеделник, 19 януари 2015 г.

Пирожки „как пух”



Пирожки „как пух” – безспорен фаворит в руските форуми. Може би класика… повече от шест години и цели 72 страници с коментари, отчети, благодарности и варианти. Тестото е бързо и лесно за приготвяне, леко, податливо и удобно за работа, времето за втасване не е продължително, пекат се във фурна, а не се пържат. Плънките и оформлението са разнообразни - сладки, солени, а може и двете… В основата идея е използването на завишено количество на мая – 11 грама сухи, бързодействащи дрожди, което по принцип е за 1 кг. брашно, да се приложи към 3 чаени чаши /1 ч.чаша =240 мл./. Следват 1 чаена чаша кефир, която побългарено може да се замени с гъст яйрян /или кисело мляко/ и ½ чаена чаша растителна мазнина, малко сол и захар се подразбират. Полезни са допълнителните уточнения и разяснения относно вида на маята: че може да се използва и прясна мая – около 40 грама и също така, че сухата, може да се „задейства” предварително /смесват се 1-2 с.л. топла вода с 1 ч.л. захар, за десетина минути и добавят в тестото преди брашното/, ако не е указана непосредствената употреба от производителя. Завишеното количество на маята леко ме притесняваше, но прочетох и товамая на Др. Йоткер, в пакетче 7 грама за 500 грама брашно, за директно поставяне. Така ги направих и аз, с риск да намаля ефекта на пухкавост и може би по скоро като питки, отколкото пирожки, но без да пропускам същественото, тестото да „бухне” и втаса добре. Ние ги харесахме...




Продукти: /16-20 пирожки, според големината/
3 ч.чаши брашно
1 ч.чаша кефир / кисело мляко, яйрян
½ ч.чаша олио
1 с.л. захар
1 ч.л.сол
11 гр. мая суха, бързодействаща*
1 ч.чаша =240 мл. 
* вижте поясненията по-горе
Киселото мляко /айрян се смесва с олиото и малко се затопля, добавя се сол и захар. Брашното се пресява и се смесва с маята, изсипва се постепенно и замесва тестото. Загъва се и поставя на топло място за втасва  в продължение на 30 минути.
Докато тестото се покачва, може да се приготви пълнежа. Сладък от гъст конфитюр, задушени ябълки или друг, аз избрах смокинов конфитюр с ябълки на малки кубчета и канела. Соленият може да бъде също различен – картофи, лук и гъби, спанак, този път избрах  меко сирене със сушени домати и зелени маслини.




Едно примерно по етапно изпълнение в снимки.
Втасалото тесто се разделя на около 20 парчета, моите бяха 16. Оформя се или разточва на диск, поставя се плънката и оформя като пирожка, кифличка или друга форма. Оставят се около 10-на минути отново да втасат и намазват с жълтък, леко разбит и разреден с малко вода. Поръсват се със семена по желание.
Пекат се върху хартия за печене в предварително загрята на 180-200 °C до златисто, около 15-20 минути.


Сладките пирожки могат да се "глазират" леко с медена вода.
 

Чудесни за закуска или по руски към чаша топъл чай.


Опитайте...

30 коментара:

Elena Dimitrova каза...

За руснаците са традиционни пирожките Дианка.Не съм изпробвала техни рецепти, но в къщи не сме любители на руската кухня.Знам, че блините им също се приготвят с мая.Знам също, че тяхната руска салата няма нищо общо с нашата.Твоите пирожки изглеждат чудесно, особено със солената плънка.
Поздрави !

gabrielatsulin каза...

Много хубави! И сладки и солени! Браво, ще ги опитам.
Поздрави и усмихната седмица!

Роси каза...

Неустоимо вкусни пирожки и страхотни кадри,Дианка!Оформила си ги перфектно,много,много по-добре от твоя източник!Имам ти пълно доверие,че са много пръхкави и меки,а плънките са чудно разнообразни!

Люси каза...

Дианка, просто са прекрасни! Това ще е следващата рецепта, която ще приготвя! Прекрасни снимки! Усмихната седмица :)

Iliana каза...

Чудни са, Дианка!
Избирам сладък вариант и ги слагам в графа "чакащи".
Благодаря ти за поредната прекрасна рецепта!

Dani каза...

Чудесни са,Дианка!
И как ги правиш толкова еднакви :)
Сърдени прегръдки и усмихната седмица!

Йоланта Делибозова каза...

Чудесни пирожки, Диди. Чудесни!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, и аз съм "за" твоя вариант с по-малко мая, маята не е най-полезното нещо. А самите пирожки изглеждат просто чудесно! Бих ги хапнала в компанията на... всичко. :) Голяма вкусотия!
Прегръдки с пожелания за лека вечер!

pep-4o каза...

Ама те наистина изглеждат много пухкави, Диди!
Харесват ми и е с двете плънки :) да се чуди човек коя да избере.
Поздрави и хубава седмица на теб!

Eva Toneva каза...

Прекрасни са, Диана! Остава да ги опитам.... Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)

Мъх каза...

Дианка, не знам какъв хит са в руските сайтове, но подозирам, че ако ги направя, ще станат хит и у дома. Изглеждат разкошно. Благодаря ти! Ще ги опитам!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Изглеждат досущ като тези, които съм хапвала от ръката на рускиня. Името много им подхожда, наистина са меки като пухче. Красива и вкусна публикация, Дианче! Поздрави!

Bety каза...

Диани, много апетитни пирожки си приготвила! Много!
Хубава седмица!

traiana каза...

Толкова сладурски са станали, Дианка! Обожавам всичко руско и непременно ще ги опитаме:)

vesela каза...

Дианка, да знаеш как изкушаваш...

Екатерина каза...

Така красиво да си ги издокарала, Дианка! Апетитни малки пухкавелки са тези пирожки. Поздрави!

Мария каза...

Дианка, наистина са толкова мекични, неустоими тези пирожки! Чудесна идея ми даваш за училищна закуска, сладка и солена, въобще такива чудни тестени неща винаги много ме впечатляват.
И хубава вечер ти пожелавам! :)

Hristinka Koleva каза...

Прекрасни пирожки, Дианка, придружени с много апетитни снимки!
Моите най-искрени поздравления!

Под Гъбката каза...

Определено ще опитам! Както винаги ме изкушаваш безкрайно :)

Тики каза...

Толкова апетитни и съвършено направени, че ми идва ей сега да скокна да правя! Но нямам никаква кисела млечност. Записвам за скорошно правене :)
Прекрасни са, Ди! Благодаря ти за рецептата! :)
Прегръдка и усмивка от мен!

Milena Poptoleva каза...

Ди,златни ръце имаш.........
Всичко е чудесно и пирожките и снимките...Браво!

Pavlina Petkova каза...

Ох, сладките са ми на сърце, как ми се усмихват, много ми харесаха, ама много! Прегръдка!

gogolina каза...

Ами освен и аз да кажа че изглеждат просто невероятно ... не знам какво друго бих възкликнала Диди! А то тестото си е досущ като това на нашите кифлички ... какво му е руското - кефира? А ние си имаме чудесно кисело мляко!
Ох ... тези със солената плънка много ми намигат :)

Таня Донева каза...

Много ми харесаха пирожките, може би ако ги бях видяла без да чета, щях да ги нарека кифлички. Тестото изглежда наистина много пухкаво и съм сигурна, че са изключително вкусни!
Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви много за милите думи,
радвам се, че харесвате тази идея за руски пирожки -
в сладък и солен вариант.Опитайте ги!
Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана

Maria Pepeldjiyska каза...

Като чуя пирожка и в спомените ми изплуват онези удавени в мазнина и пържени пирожки, дето ги имаше едно време по хлебарниците, макар че и те бяха много вкусни. Но тези тук са модерна и здравословна версия явно, страхотно изглеждат, Диани!
С усмивка
М

di_ani каза...

Благодаря, Мария,
и аз имам представа за пържени и мазнички пирожки, но пък ги харесвам.
Харесах идеята на тези, именно защото не се пържат, а след като ги направих и не само заради това...
Благодаря, поздрави за теб и хубав ден, Диана

Гери каза...

Много ни харесаха пирожките,Дианка!
Благодаря ти за рецептата, може да потледнеш при мен как се получиха:
http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2015/01/gebackene-piroschki-mit-marmelade.html

Поздрави и прегръдки!

Даниела Георгиева каза...

Цяла седмица ги мисля, тази вечер взех да ги направя. Станаха страхотни - напълних ги с яйце и сирене. Моите момчета не можаха да дочакат да изстинат. Страхотни са, благодаря за рецептата!

di_ani каза...

Ех, че ми е приятно...и много ви благодаря,
Гери,
Даниела,
Радвам, че се са ви се харесали, разкошни са се получили, Гери,
а щом децата са ги одобрили, Дани, това е най-важното.
Наистина вариантите за плънка са различни, вашите са чудесни.
Благодаря за обратната връзка,
сърдечни поздрави и хубави майски дни, Диана