Жегата продължава и вместо
предвидената по „график” рецепта за турски бюречета от патладжани, продължавам темата чийзкейк. Сега във вариант на солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто – без печене, без
желатин и отново порциониран в чаши. За основа: солени бисквити, крекери или
друго. Имах идея за сухарчета от типа на „кубети”, но се спрях на "перлички" за
супа, с идеята да се запазят за по-дълго хрупкавата си структура. За чийзкрема
избрах комбинация от разтопена моцарела, допълнена с меко крем сирене за
по-фина и гладка консистенция. Заливният топинг е от свежи зелении, като за разнообразие замених по-силният аромат на босилек с магданоз, спанак
и рукола, обогатени с приятен лимонов привкус. Основната идея е за заливка с чушково пюре, но
предпочетох зелените подправки за лятно изпълнение. Мисля си, че описах подробно,
приготвя се лесно и бързо, ето и нагледно какво се получи:
Солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто
/по идея, с мои изменения от
Продукти: за 3-4 порции, според
обема на чашите.
За чийзкрема:
150 гр. моцарела / в оригинал е
от биволско мляко/
150 гр. крем сирене
1-2 с.л.течна сметана /мляко
За лимоновото песто:
2 ч.чаши магданоз, накъсан
½ ч.чаша спанак, ситно нарязан
¼ ч.чаша рукола
¼ ч.чаша зехтин
1 с.л. пармезан, настрърган
1-2 с.л. лимон, или на вкус
лимонова трева и сол на вкус
За основата: по 1-2 с.л. натрошени солени
бисквити или друго за порция
чери домати за гарниране, още листа
рукола
прясно смлян черен пипер
1 ч.чаша =240мл.
Първо се подготвят чашките за
сервиране, като на всяка дъното се покрива с натрошени солени бисквити, сухари
или друго. Моята идея за да се запази хрупкавият ефект на перличките за супа се
оказа успешен, но без да престояват покрити с крема.
Следва чийзкрема: нрязаната на
дребни кубчета моцарела се загрява с 1 с. л. сметана, разклаща се докато се
разтопи и маха се от котлона. Смесва се
с крем сиренето без много разбъркване се хомогенизира /, ако е много гъста се
добавя и другата лъжица сметана/ и разпределя върху солената бисквитена основа.
Поставя в хладилник да стегне.
За лимоновото песто зелениите от
магданоз, спанак и рукула се смесват в чаша на кухненски пасатор, добавят се
зехтин, лимонов сок, пармезана и на вкус лимонова трева и сол. Пасира се до желаната гладкост и разлива върху
сиреновата смес.
Гарнира се с чери доматчета, стрък рукола и поръсва с малко прясно смлян черен пипер,
а за още средиземноморски вкус и мариновани маслини.
Сервира се веднага или след кратко, за около час охлаждане,
но не е препоръчително да престоява /, за да не омекне бисквитената основа/
Опитайте...
13 коментара:
Прекрасно!
Цветно и вкусно!
Прегръдки, Дианка!
Страхотни и наситени цветове! Идеята ти за солен вариант е чудна!
Поздрави!
Дани, Габи,
Благодаря ви и
много се радвам, че ви допада тази лятна и свежа идея.
Комбинацията със сирената може и да се променя, бисквитената основа - също.
Сърдечни поздрави за вас, прохладни и усмихнати летни дни, Диана
Чудесно предложение, Дианка!
Грабна ме със свежестта си и придърпвам чашка към себе си!
Чудесно свежо лятно предложение Дианка.В тези горещи летни дни прекрасно ще се освежим с този чийзкейк в чаша.
Поздрави и весело лято !
Изглежда прекрасно и вкусно, Дианка! А в жегата е и много подходящо, щом е охладено ястие!
Отново съм възхитена от свежата и цветна рецепта!
Поздравления и за прекрасните снимки!
Весели летни дни, Дианка! :)
Апетитни са порцийките!
Дианка, страхотно свежо предложение. И какви цветове само, подсилени от хубави снимки :)
Поздрави!
Чудесно, свежо, солено предложение, Диди!
Прекрасно поднесен в чашите от теб, както винаги! Поздравления!
Илианка,
Елена,
Траяна,
Хриси,
Лучия,
Елица,
Пепи,
благодаря ви и се радвам, че ви допада тази идея -
бърза, лесна, свежа и разхлаждаща в летните жеги.
Пак ще напиша,
че съчетанието на сирена може и да се променя, бисквитената основа - също.
Сърдечни поздрави за вас, прохладни и усмихнати летни дни, Диана
Дианка, това си е направо съвършенство, толкова е елегантно. Аз ще пропусна само руколата, хич не ми е по вкуса тя:)
Фантастично предложение,Дианка!Толкова интересно като идея,прекрасно съчетано и балансирано на вкус,а цветовете галят окото!Щастлив август!
Публикуване на коментар