Това
лято имах чудесната възможност да се забавлявам и насладя за една седмица /само/с
новия фотоапарат Olympus PEN. И преди съм снимала с Олимпус, но новото попъление ме очарова и допадна особено много – едно малко бижу за градски шик. Харесвам
леки, елегантни и компактни фотоапарати, с добри технически качества, които
дават свобода за снимане, по всяко време, без специални фотографски умения.
Малък, но впечатляващ с функции и възможности - много добър фокус, арт филтри,
ефекти и стабилизатори, управление през
телефона, падащ екран и ощееее…, но няма да описвам технически характеристики и
да правя сравнения – идеята е друга, а за нея след няколко дни .:)
А
сега и моят кулинарен момент с Олимпус Пен - Бърз шоколадов пудинг кейк с
малини по базова рецепта на Найджела
Лоусън /Nigella Lawson/. Лесен,
неангажираш, с чудесен резултат - наситен и сочен шоколадов вкус, а за свеж
нюанс добавих ароматни малини. Текстурата е деликатна, пухкава и влажна, отгоре
и по ръбовете хрупкава, а в средата гъст пудинг шоколад. Време за приготвяне 10
минути, време за печене 12-15 минути, според големината на съда. Имаме любим
сладкиш Nigella, към който се добавя и бързият шоколадов пудинг кейк. А при
толкова много одобрителни коментари, повече не са необходими …Ето го:
Продукти: за 4 порции
125 гр. черен
шоколад, добро качество и нарязан на ситно 125 гр. безсолно масло
3 големи яйца
¾ -1 ч. чаша захар, според вкуса
¼ ч. чаша брашно
1 ч.л. какао
½ к.л. кафе /мляно на прах/
1 щ. сол
12 малини, може и замразени
Фурната се загрява на 175 -200 С, половин час преди да започне печенето на десерта.
Съдчета за суфле или термоустойчиви чаши се намазват и поръсват с брашно.
Разтопява се
черният шоколад с маслото в МВ или на водна баня. В купа се разбиват яйцата,
захарта, брашното със солта, кафето и какаото, докато се обединят. Постепенно се
смесват с разтопената шоколадово- маслена смес и разбъркват до хомогенизиране.
В подготвените
форми се излива част от сместа, поставят се по 2-3 малини, след което се допълват.
Поставят се върху хартия за печене и пекат за около 12-15 минути /според
големината на съда, за по-големи и с дебели стени е необходимо повече време за печене, и според желаната степен на влажност/, като средата трябва да остане леко течна, след което се изваждат от фурната и леко охлаждат.
10 коментара:
Всичко е представено много красиво и стилно, както винаги!
Поздрави и усмихната събота!
Е, всеки шокоманиак би се разтопил при тази гледка, Дианка! Какво си сътворила пак... Като от витрина е!
Поздрави и хубав уикенд!
Много стил!Великолепен десерт,достоен за празник и делник!Благодаря ти,Ди!
Божествен е този пудинг!
А снимките са прекрасни, Дианка!
Прегръдки в очакване на новините от
следващите дни!
Дианка, страхотен сладкиш и както винаги чудесно презентиран! Oly-то е страхотен и на мен едната седмица с него ми се видя твърде кратка! Желая ти успех!
Прегръдки и хубав септември!
точно като за теб :* фин и класен!
Диди, при теб освен за рецепти, човек може да идва на посещение и като в картинна галерия! Такава красота се лее от снимките ти, че сигурно само вкуса на ястието може да се мери с нея! Поредното вкусно изкушение от теб, представено по изключително елегантен начин! Поздрави от сърце, мила!
Благодаря ви момичета,
много се радвам, че ви допада тази популярна рецепта и ще ми е драго да опитате...
Сърдечни поздрави за всяка една от вас, хубави и усмихнати есенни дни, Диана
Снимките са исключително красиви, особено ми харесва тожа което си направила по чинията, как си размазала като лента минава през цялата чиния. Стилно, красиво и 100% много вкусно.
Благодаря много, Боян и няма да крия, че ме радва вашата оценка...
Сама по себе си рецепта на Найджела Лоусън е гарант за ниво и вкус,
а допълненията и оформлението могат само да подчертават този акцент.
Опитайте..., Поздрави за вас, Диана
Публикуване на коментар