вторник, 3 май 2016 г.

Великденска шоколадова торта без брашно


В третия ден на Великден ето и нашият десерт - шоколадова торта без брашно. Идеята за тази великденска торта дойде вследствие на празничния подарък от Лидл България – голяма кошница с изобилие от шоколадови деликатеси, тематични декорации и туристически пътеводител. Решението се оформи веднага – мнооого шоколадова торта, а като компенсация … без брашно. Глазура от шоколад, гарниране с още шоколадови яйчица в пролетен стил и за финал, бял шоколадов сос за сервиране.  За подсилване и акцентиране на шоколадовия вкус съчетах с лек аромат на кафе с портокал и ром. След като представих пролетните пеперудени аксесоари с боядисаните яйца, сега е време и на тортата. Много бърза и лесна, пече се на водна баня, приготвя се ден по-рано и отлежава в хладилник, а и позволява различни варианти за поднасяне – сос, плодове, сладолед.

Сърдечни благодарности на Лидл за оказаното внимание, 
чудесните подаръци и празничното настроение, което ни създаде!


Великденска шоколадова торта без брашно
/по идея, с изменения от  Flourlesschocolate cake/


Продукти за форма ф20 см.
200 гр. шоколад кувертюр Лидл 52%
150 гр. масло
1 с.л. портокалов сок
1 ч.л. инстантно кафе
5 яйца
½  ч.чаша захар    
¼ ч.чаша сироп агаве
1/3  ч.чаша какао
1 ванилия
½ капсула ароматна есенция Лидл ром

Глазура
100 гр. черен шоколад Лидл
1/3 ч.чаша течна сметана Лидл 30%
1 ч.л. агаве сироп /мед
1 с.л. кокосово масло
ванилия аромат
Още:
на ситно нарязан шоколад и шоколадови яйца за декориране

1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява 160-170C градуса. Дъното на форма за торта с подвижни стени се порива с хартия за печене и намазнява, а отвън (дъното и стените) се загъват с няколко слоя алуминиево фолио, за да се предпази сместа от изтичане. Подготвя се друга тава с по-голям диаметър, както и гореща вода.
В купа за МВ или на водна баня, с разбъркване се стопява шоколада с маслото, какаото сока и разтворимото кафе, като се внимава да не се прегрява. В друга купа с миксер се разбиват яйцата и захарта на средно-висока скорост, докато побелеят и удвоят обема си, около 5 минути. Добавят се сиропа от агаве, ароматите и се обединяват с шоколадовата смес. Излива се в приготвената форма и изглажда повърхността. Поставя се в по-голямата тава, налива се гореща вода  с обем до половината от  височината. Пече се в продължение на 35-45-50 минути /според дебелината/, докато тортата се е понадигнала, ръбовете са се отдръпнали от стената и пробата с клечка е леко влажна, но не течна.  Оставя се охлаждането да продължи в съда до стайна температура, след което се изважда, покрива се и поставя в хладилник в продължение на най-малко 3 часа, най-добре за цяла нощ. Торта се съхранява в хладилник за до 4 дни, а сервира при стайна температура.
По желание може да се залее с шоколадова глазура:


За шоколадовата глазура: в купа за МВ или на водна баня, с разбъркване се стопява черния шоколада с кокосовото маслото, течната сметана и сиропа,  като се внимава да не се прегрява. Ароматизира се и след леко охлаждане се излива върху тортата. Поставя се в хладилник за стягане и при желание след това, допълнително декориране.


За сервиране избрах компанията на бял шоколадово – сметанов сос с фин ромов аромат: В купа за МВ или на водна баня, с разбъркване се стопява 50 гр. бял шоколад с 1 ч.л. масло, 2 с.л. течна сметана течна,  като се внимава да не се прегрява. Допълнително се добавя още сметана, според желаната гъстота, ароматизира се с ароматна есенция Лидл ром и е готов за гарниране на тортата.


В допълнение, моите впечатления от  Манастирът „Св.Йоан Предтеча" с. Жабляно, един от препоръчителни обекти в туристическия каталог /част от съдържанието на подаръка/ 50 места които да посетите в България през 2016.
Опитайте… 

13 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Разкошна шоколадова торта, Дианка!
Невероятна презентация!Много красота и стил!
Поздравления!

Stamen Nikolov каза...

Истинска прелест! Браво!

Dani каза...

Любимите ми шоколадови торти, без брашно!
Чудесна презентация, Дианка!
Прегръдки!

gabrielatsulin каза...

Много красива торта! Хареса ми идеята за без брашно. От къде мога да намеря сироп от агаве?
Поздрави!

Milena Poptoleva каза...

И предходните пъстри бисквитки и тази стилна торта са достойни за възхищение.....Прекрасен кулинар си,Ди!Поздрави :)

traiana каза...

Просто разкош, Дианка! Невроятно сочна и изкушаваща торта. Поздрави!

imlad321 каза...

Става ли прекалено сладка?

Богомила каза...

Прекрасен десерт! Изглежда превъзходно, а снимките са супер!

Люси каза...

Диди, пак ме оставяш без дъх! Такава красота, елегантност и вкус! Ах, този вкус! Направо си представям как виличката се плъзга плавно през тази плътна шоколадова текстура! Най-сърдечни поздрави!

Екатерина каза...

Прекрасна е, празнична, елегантна, красива! Честит Великден, Дианка! Бъдете здрави и благословени!

gogolina каза...

Ама че разкош! Имам едих шокохолик у дома ... ще и се зарадва много :) че и празник има утре ;)
Благодаря за рецептата Диди!
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Страхотна шоколадова торта Дианка.Но т.к. в къщи само майка ми е любител на какаото и шоколада аз харесах повече пролетните бисквитки.Страхотни украси и изпълнеие.Както винаги в поднасянето си се представила в най - добрата си светлина.
Светли, благословени и честити празници, мирни дни !

di_ani каза...

Благодаря от сърце за милите коментари,
много се радвам, че тази идея за шоколадова торта без брашно ви допада.
Хриси,
Стамен,
Дани,
Габи, сироп от агаве - био магазин Спирала;
Миленка,
Траяна,
imlad321 - не мисля, че е прекалено сладка;
Богомила,
Люси,
Кате,
Дани,
Елена,
Сърдечни поздрави, много пролетно вдъхновение с усмивки и радост, Диана