неделя, 29 май 2016 г.

Салата "ала капрезе" сюрприз



Какво е едно име... в годините на запазена традиция и богата история, класическата салата капрезе /Insalata Caprese/ се радва на многобройни, разнообразни, творчески и нетрадиционни модификации за оформлението, вкусови нюанси и съчетавани съставки. От семпла италианска салата/предястие направена от нарязани прясна моцарела (в идеалния случай биволска моцарела), домати и зелен босилек, подправена със сол и зехтин, вече се е превърнала в синоним на елегантно присъствие на всяка трапезата с италиански привкус. Вече споменах за изобилието от вариации – с песто, рукола, маслини, различни плодови и зеленчукови съчетания в характерните трицветни багри, а в случая … и с пълнеж. Това е изненадата – привидно плътната топка моцарела е с център от поширано/забулено яйце. Рецептата е на chef Rossana Marziale, официален представител на консорциум за моцарела, собственик на звезден ресторант, специален гост при финалисти в MasterChef Italia4 и още респектиращи моменти в нейната биография, като за нейн патент се считат пълнените топки моцарела ovomozzo - игра на текстури, вкусове и контрасти. 
Видео рецепта ovomozzo. 
Избрах по-опростена версия ... идеята е да се обвие яйце с моцарела и отново да се придаде характерната сферична форма на сиренето, с което да се замаскира пълнежа. Осъществяването не е трудно – първо се пошира/забулва яйцето по някой от познатите и успешни начина; аз избрах стреч фолио, като добавих малки кубчета домат и зелен лук, овкусих със сол и черен пипер. Размекването на моцарелата може да се осъществи по два начина: в МВ за около 40-60 секунди, или във вряща вода до получаване на пластична и удобна за моделиране маса. След оформянето следва кратко охлаждане и окончателно стягане в хладилник. Самото подреждане на салатата капрезе е въпрос на класика, лично виждане и въображение. Ето моят вариант: 


Салата "ала капрезе" с изненада
/по идея на ovomozzo/



Продукти за 1-2 порции:
125 гр. сирене моцарела 
1/2 ч.л. едро натрошен черен /меланж пипер
1 яйце - гарантирано прясно
1 ч.л. кубчета домат, филетиран и нарязан на малки кубчета
1 ч.л. див лук, нарязан на ситно
сол, черен пипер на вкус
1 домат, използвах големи сорт розови домати
1 стрък босилек
1 ч.л. ароматен зехтин

Още за гарниране:
препечен ръчен хляб; маслини, рукола, зехтин с балсамов оцет

Начин на приготвяне:
Видео рецепта ovomozzo. 
Първо се пошират/забулват яйцата: Вече споменах, че могат да се прилагат различни успешни начини. Аз аз избрах стреч фолио. Изрязва се голямо парче  стреч фолио, за да може да се завърже яйце. В чашка или друг съд фолиото се поставя плътно към стените. Фолиото се намазнява и върху него се счупва суровото яйце, като се внимава да не се разкъса жълтъкът, добавих малки кубчета домат и зелен лук, овкусих със сол и черен пипер. Краищата на фолиото се пристягат около яйцето /оставя се малко въздух/ и завързват плътно. Така могат да се подготвят няколко яйца, които да се пошират едновременно. В дълбок съд се кипва вода и поставят яйчените вързопчета, прихванати и стабилизирани с клечка /шиш/. Варят се 3,5-5-6 мин., според вкуса и се изваждат. Могат да се охладят веднага, за да се спре процесът на варене. Освобождават се от фолиото и се оставят леко да се охладят, докато се подготви моцарелата.
За моцарелата: Размекването на моцарелата може да се осъществи по два начина: в МВ за около 40-60 секунди, или във вряща вода до получаване на пластична и удобна за моделиране маса. Прехвърля се върху чиния, покрита със стреч фолио, притиска се до оформяне на плосък диск. В центъра се поръсва едро натрошен черен пипер и отгоре поставя яйцето с гладката страна надолу, след което краищата се загъват към центъра. Работи се по-бързо, за да не се охлади и стегне сиренето.


С подложното стреч фолио топката се дооформя окончателно, поставя се в купичка и охлажда в хладилник за около 1/2 -1 час.


Самото подреждане на салатата капрезе е въпрос на класика, лично виждане и въображение - гарнирах с препечен ръчен хляб, маслини, зехтин с балсамов оцет, рукола и още домати.


Степента на твърдост на жълтъка е по-желание - по-течно или стегнато;


Опитайте...


12 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Аплодисменти, Дианка...
Страхотна салата, много идейна, различна и изненадваща!
Поздравления и за поднасянето, и снимките на салатата!

Dani каза...

Фантастична!
Прегръдки, Дианка!

traiana каза...

Отново оригинално и невероятно изтънчено поднесено ястие! Поздрави!

Aleksandrina Karabasheva каза...

Страхотна идея и изпълнение! Не бях виждала досега такава салата Капрезе, но страшно ми допада!
А презентацията ти е просто приказка! :) Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Уау! Вярно, че е сюрприз. Страхотен сюрприз!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
при теб всичко винаги е перфектно, изненадващо, различно.Такава е и тази ефектна салата.
Поздрави !

Екатерина каза...

Красота! Удоволствие е да се присъедини човек на трапезата ти. Винаги изненадваш, а този път сюрприз по две:). Разкош. Поздрави, Дианка!

Ива каза...

Страхотна презентация на една от любимите ми салати! Поздравления :)

Кари Цветкова каза...

Прекрасен начин да разнообразиш една иначе до болка позната салата. Много ми допадна твоя вариант, а презентацията и снимките са страхотни! Поздравления:)))

Люси каза...

Красота и вкус, че и изненада! Съгласна съм! Каквото и да предложиш, Диди - съгласна съм с две ръце! Най-сърдечни поздрави, мила!

pep-4o каза...

Много интересен прочит на тази салата, Диди, която почти всички обичат :) И чудесно допълнение с яйцето е :)
Прегръдка и хубав юни!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце мили дами,
много ме зарадвахте с вашите одобрителни коментари.
Макар и по-различен вариант с изненадата и взаимно допълващи се вкусове -
ще се радвам да допадне и на вас.
Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени пролетни дни, Диана