вторник, 24 май 2016 г.

Ягоди с розе в мус от медена рикота и черен пипер



Една идея с по-различен нюанс във вкуса на лек ягодов десерт…свежи ягоди с балсамов оцет и черен пипер не новост за ценителите на нестандартните вкусови съчетания. Според много гурме готвачи ягодите имат нов и най-добър приятел: черния пипер. Но за „откривател” може да се счита един от английските крале – Хенри VIII, династията на Тюдорите, който много обичал ягоди: мариновани с вино и мед, пак по негово време комбинацията на ягоди със сметана се превръща в изискан кралски десерт, както и нотка пикантност с добавянето на черен пипер. Ако все още за някои може би звучи странно – ето и предполагаемите потвърждения: твърди, че черният пипер всъщност е тайната съставка в извеждането на вкуса на ягодите; нещо аналогично на действието на солта за месото. Счита се, че ако се добави малко черен пипер върху ягоди, стават по-сладки, по-наситени и по-свежи. Дори напълно узрелите ягоди имат малко кисел вкус и пиперът спомага за неутрализиране, като позволява на сладостта на ягодата да изпъкне по-силна. В същото време балансира доминиращата сладост, като я предпазва от възприемане само като захар и позволява да се откроят всички фини плодови аромати.
Ето и моята интерпретация с италиански привкус:  ягоди, мариновани в ароматно розе, върху фин мус от медена рикота, финален щрих с поръска от едро счукан черен меланж пипер, гарнирани с хрупкави амарети и чаша пенливо вино. Снимките са повече, но пък са в унисон с удоволствието...


Ягоди с розе в мус от медена рикота и черен пипер 


Продукти за 4 порции
За муса:
250 гр. рикота /около 1 ч.чаша/*
½ ч.чаша течна сметана 30% масленост
2 с.л. мед
½ ч.чаша пудра захар
1 с.л. стабилизатор за сметана  /сметана фикс/
1 ванилия dr.Oetker

1-2 ч.л. едро натрошен `черен пипер меланж

За мариноване на ягодите в розе:
2 ч.чаши свежи ягоди
1 ч.чаша вино розе**
¼ ч.чаша захар
няколко листа мента
1 ч.л. лимонова кора

1 ч.чаша =240 мл.
* използвах фина маслена рикота марка IGOR
 ** използвах пенливо италианско вино розе Corte Viola" Lambrusco dell'Emilia Rose


И ягодите и мусът се приготвят час-два предварително, обединяват и поръсват с черния пипер непосредствено преди сервиране. 
За ягодите в розе: почистените ягоди се нарязват не едро, поръсват се с кристалната захар, рендосаната лимонова кора, листата мента и заливат с виното. Поставят се в хладилник за около час – два, а около ½ час преди сервиране се изваждат от хладилника на стайна температура. Част от получения  при мариноването сироп може да се сгъсти и с него да се полее десерта при поднасяне.
За муса: Рикотата се разбърква с пудрата захар и меда, налива се течната сметана и се  разбива до нейното поемане и хомогенизиране, а при необходимост се добавя 1 с.л. стабилизатор за сметана. Ароматизира с ванилията и поставя в хладилник за около час, може и повече.


Непосредствено преди сервиране в купички или чаши се обединяват ягодите с крема и поръсва се с едро начукания черен пипер.


Стрък свежа мента, струйка ягодов сироп и пръхки амарети -
чудесна компания и с чаша пенливо вино. 


В чаша или чинийка – въпрос на избор...


 И отблизо:


И още пролетни предложения с ягоди: Опитайте…

10 коментара:

Gamemorph каза...

Изглеждат страхотно! И вкусно. Семките на ягодките малко ми скърцат по пломбите, но си струва :)

gabrielatsulin каза...

Толкова нежно и красиво поднесено... Не мога да откъсна очи от екрана!
Поздрави и усмихната къса работна седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много необичайна комбинация - ягоди с черен пипер.Но днес всички готвачи прилагат в практиката си необичайни комбинации.В Турция например стана известен сладолед с люти чушки.Страхотни снимки и представяне както винаги.
Поздрави !

Люси каза...

Какво вдъхновение, учител и магнетична личност си за мен, Диди! Пак ме оставяш без думи, но ще се опитам да ги намеря, за да изкажа възхищението си от нещата, които ни представяш. Обезателно трябва да опитам тази комбинация за по-специален повод и по-важни гости :)Презентацията в чашата е униклна,а и ще "си я запиша"! Най-искрени и топли поздрави!

Светлана каза...

Много изискан, фин и елегантен десерти, Дианка! Поздравявам те за красотата и стила, с който винаги поднасяш своите ястия!
Поздрави!

Иглика каза...

Страхотни багри, аромати и вкус, поднесени елегантно!
Прегръдки, Дианка!

gogolina каза...

И от близо и от далеч, в чашка или в чинийка .... снимките са прекрасни! И научих нещо което не знаех :)
Впрочем, при теб винаги научавам интересни, макар и странни неща Дианка. Дори и не подозирах че черният пипер извежда вкуса и сладоста на ягодите. А десерта ти е толкова изискан! Ще пробвам несъмнено :)

Aleksandrina Karabasheva каза...

Прекрасна рецепта и презентация! И аз не знаех за черния пипер, така че ми беше много интересно да науча! И звучи повече от страхотно, особено в тази нежна комбинация с рикота и розе!
Истинска приказка за сетивата...
Поздрави! :)

traiana каза...

Нежно, ефирно, красиво! Не ми останаха думи:) Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце мили дами,
много ме зарадвахте с вашите одобрителни коментари.
Макар и по-нестандартна комбинацията е със съчетаеми и взаимно допълващи се вкусове,
ще се радвам да допадне и на вас.
Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени пролетни дни, Диана