понеделник, 16 май 2016 г.

Солено брюле с горгонзола



Харесвам необичайните превъплъщения на класическите рецепти - един от най-популярните яйчени десерти в солено изпълнение като предястие: Солен крем брюле с горгонзола. Потвърдиха се очакванията ми за фин гладък крем с нотки на доминиращо сирене горгонзола, в компанията на нещо хрупкаво, като препечен хляб или полента и чаша плътно червено вино…  
Видно е, че акцент в предястието има сиренето Горгондзола /Gorgonzola/ - най-доброто италианско сирене в категорията „сини сирена”, носещо името си от град в Северна Италия. Консистенцията му е мека и кремообразна, а неповторимият комплекс от пикантен и ароматен вкус със сладки нотки се дължи на изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен и дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл.
Рецептата подбрах сред предложените в сайта на Сдружението за защита на сиренето Горгондзола“ (Consorzio per la tutela del formaggioGorgonzola), което контролира производството и продажбата на сиренето - Creme brulè al gorgonzola.


Солено брюле с горгонзола
/по рецепта Creme brulè al gorgonzola/


Продукти за 4 порции /или 2 по-големи/
120 мл. прясно мляко /½ ч.чаша/
120 мл. течна сметана 30% масленост
3 жълтъка
50 гр. сирене горгонзола /¼ ч.чаша/*
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
1 ч.л. натурално нишесте /равна/**
още:
пармезан за поръсване
домат и босилек за гарниране
черен пипер за поръсване
* използвах Gorgonzola DOPpiccante

Начин на приготвяне:
С ¼ ч.чаша мляко се размива нишестето** - добавянето му е с цел и гаранция за уплътняване, без пресичане на крема по време на печенето. Кипва се останалото мляко със сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче, добавя се размитото нишесте и след кипване се маха от котлона. Жълтъците се разбиват до избледняване и увеличаване на обем и към тях на тънка струйка с непрекъснато разбъркване се налива млечно-сметановата смес. Разпределя се в термоустойчиви форми за печене и в тях се натрошава сиренето горгонзола. Пекат се на водна баня /нивото на водата е около ½ от височината на съда/ при 120С за около 25-30 минути.. ;


Изваждат се от водата, поръсват се с настърган пармезан, който може и да се обгори с кухненска горелка и след леко охлаждане сервира.


За гарниране се препоръчва препечен  хляб с масло, аз избрах печени пръчици от полента,
за които не е необходима някаква специална рецепта
/любима рецепта за полента, но охладена, нарязана и запечена на 250С до златисто/.


Опитайте...

15 коментара:

Dani каза...

Прекрасна идея, Дианка!
И перфектно поднасяне!
Прегръдки!

traiana каза...

Изглежда страхотно, Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
солен крем брюле не съм правила.Твоето предложение е лесно за изпълнение и чудесно за почитателите на сините сирена.У дома не сме използвали никога такова сирене, но трябва да пробвам някой ден.Царевичните пръчици от полента са страхотно допълнение.
Поздрави и лек ден !

Габриела Георгиева каза...

цветове и съвършенство!
Поздрави!

Богомила каза...

Страхотна идея! Много ми хареса, а се оказва, че е и супер подходяща за режима на 90 дневната диета:) Нямам търпение да дойде денят да си я приготва:))))

Йоланта Делибозова каза...

Ето това е моят вкус! Страхотно предложение, Диди! Изключително много ми хареса! Благодаря ти.

di_ani каза...

Дани,
Траяна,
Елена,
Габи,
Богомила,
Йоли,
Благодаря ви от сърце мили дами,
много ме зарадвахте с вашите одобрителни коментари.
Макар и по-нестандартна комбинацията е със съчетаеми и взаимно допълващи се вкусове,
ще се радвам да допадне и на вас.
Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени пролетни дни, Диана

pep-4o каза...

Ехаааа, страхотно предложение, Диди, което още тези дни ще приготвим в къщи ! Благодаря ти за поредната прекрасна, вкусна идея :) Съкровище си ти)
поздрави и хубав край на седмицата на теб да е!

imlad321 каза...

много интересно, досега не бях попадала на солено брюле. ще го пробвам задължително!

Aneliya Popova каза...

Рецептите с интересни сирена са ми най-любими! Обичам горгондзола и много ме зарадва с тази рецепта. Дано и на мен да ми се получи. Стискайте палци!

Люси каза...

Диди, още чакам деня, в който ще предложиш нещо, което може да не ми е по вкуса! Като гледам никога няма да стане, защото при теб всичко е толкова вкусно и красиво, че няма как да не го оцени човек подобаващо! Десет от десет! Прегръдки, мила!

Bety каза...

Много ми хареса тази идея, Дианка и поднасянето също!

ЕлитМК каза...

А може ли рецептата за брускетките?

ЕлитМК каза...

Само с горгонзола ли може да се направи, дайте идеи и за друго...

di_ani каза...

От сърце ви благодаря, дами и се радвам,
че тази идея ви допада...
Много сте мили и поздрави за всяка една!

Здравейте, ЕлитМК,
Рецептата за брускетите съм я обяснила,
а идеята на соленото брюлле е в комбинацията с горгонзола,
която е уникална по вкус и консистенция, но би могла да се замени
и с друг тип синьо сирене - Рокфор;Dolcelatte;Bleu d'Auvergne или по ваш избор;
http://www.drinkfood.biz/bg/appetizers-soups-salads/cheeses/1019000458.html
Много благодаря и поздрави за вас.