събота, 7 май 2016 г.

Яйчени кюфтета



Яйчени кюфтета - семпли, бързи и вкусни... Съзнавам, че малко позакъснях с това предложение за следпразнично оползотворяване на варени яйца, но пък е една добра идея и могат да се приготвят по всяко време.
Рецептата е полска /Kotlety jajeczne/ и не съм сигурна за степента на нейната популярност, правя ги за първи път и ни харесаха. Ясна е основата от сварени яйца, но сместа е обогатена допълнително  с кашкавал, свежи подправки и лук, малко галета за плътност и сурово яйце за слепване. Позволява различни варианти, импровизации и по-широки граници на съставки и пропорции – добавяне на гъби, сметана, горчица, ориз, хляб, шунка. Аз ги направих така:


Яйчени кюфтета



Продукти: за дузина кюфенца*
5 твърдо сварени яйца
1 сурово яйце
2 с.л. кашкавал, рендосан
1 с.л пармезан
2-3 с.л. галета
1 с.л. див лук
1 с.л. магданоз
1 ч.л. копър
½ ч.л. сол
чесън и черен пипер на вкус
1 суров белтък
1 ½ ч.чаша панко галета /галета от сух хляб/

* дозата може да се удвои:)
1 ч.чаша =240 мл.
Твърдо сварените, студени и обелени яйца се рендосват на по-едро ренде. Поставят се в купа и към тях се добавят суровото яйце, настърганите кашкавал и пармезан, нарязаните лук, зелении, галетата и овкусителите. Разбъркват се до хомогенизиране и от получената смес се оформят топчета или плоски кюфтета. Белтъкът леко се разбива и подсолява; всяко топче се потяпя в него и след това в прясната хлебна галета.


Пържат се в повечко мазнина на среден огън до златисто и изваждат върху абсорбираща мазнината хартия.


Сервират се със свежа салата,


а в компанията на топки моцарела и чери домати се оформят като едно чудесно предястие.


Спомням си преди години във форума на "Гответе с мен" имаше подобна тематична задача и тогава приготвих яйчен коктейл с черен хайвер. Със същата тематика в блога ми са и мус с варени яйца и авокадо, яйца по уелски Ангълси /Anglesey Eggs/; картофи с варени яйца гратин; пролетна спаначна тарта и други.
Опитайте…

15 коментара:

pep-4o каза...

Много апетитни кюфтенца от яйца ни представяш, Диди! Прекрасна хрупкава коричка, която ме изкушава да ги направя :)
Поздрави на теб и хубави почивни дни!

Dani каза...

Дианка, винаги се радвам на аранжировката ти!
Чудесно предложение, поднесено с много усет към красивото!
Прегръдка и хубави празнични дни!

Hristinka Koleva каза...

Много интересни и семпли кюфтенца!
Благодаря за рецептата, Дианка!
Поздравления и за чудесната презентация!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Интересно и красиво, както винаги, Дианче! Не съм правила такива и въпреки, че свършихме шарените яйца, то си ги набелязвам за проба в съвсем скоро време. Поздрави и прегръдки!

Йоланта Делибозова каза...

О, Диди, това е супер интересно! Благодаря за чудната идея. Изглеждат прелестни!

Stamen Nikolov каза...

Прекрасно презентирани кюфтета, поднесени са с много вкус! Рецептата също е много лесна и със сигурност кюфтенцата са страшно апетитни в този им вариант, хубавото е, че могат да бъдат поднесени и в много други такива!

Светлана каза...

Прекрасни идея и много красиво поднесена, Дианка!
Кюфтенцата изглеждат с много хрупкава коричка, което много ми харесва.
Слънчева седмица!

Elena Dimitrova каза...

Чудни са кюфтенцата Дианка.Интересно и много вкусно предложение.
Подрави !

traiana каза...

Още не си закъсняла, Дианка! Мярка ми се някое и друго яйце още в хладилника. Изглежда супер вкусно! Поздрави!

Кари Цветкова каза...

Страхотна рецепта, много апетитно изглежда, а и снимките ти са супер! Поздравления!

Aneliya Popova каза...

Чуднотийки - вкуснотийкии :)

Bety каза...

Изглеждат страхотни и много вкусни, Дианка! Прекрасна чинийка!

vesela каза...

О, чудесни...красота!

Кари Цветкова каза...

Прекрасна рецепта!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце за одобрителните коментари,
Пепи,
Дани,
Хриси,
Снежи,
Йоли,
Стамен,
Светла,
Елена,
Траяна,
Кари,
Анелия,
Бети,
Весе,
Кари,
много се радвам, че тази идея за оползотворяване на сварени яйца ви допада -
комбинацията на яйца с други продукти и подправки позволява различни вариации.
Сърдечни поздрави, много пролетно вдъхновение с усмивки и радост, Диана