Хегемонията на шоколадовите сладкиши е безспорна, разнообразието,
комбинациите и новите креативни решения… впечатляващи. И в този ред на мисли, едно съчетано предложение
за любителите на неостаряващия браунис и модерния чийзкейк – Брауни чийзкейк с
рикота в шоколадова черупка. Наситен, плътен вкус с лек аромат на ром и кафе, освежен със слой
нежна ванилова рикота и крехка черупка от натурален шоколад. Веднага ще
отбележа, че сред акцентите в този десерт се явява по-нестандартната глазура,
заменена от фина обвивка с релефа на формата за изпичане. Покритието от разтопен, но много
по-добре от темпериран шоколад /топлинна обработка, чиято цел е постигане на
промяна в кристалната структура/ ще предаде гладка, лъскава консистенция и специфична трошливост. По-изтънчено и елегантно изпълнение може да се постигне с използване на бял шоколад и форма с красив изящен релеф. Свежи ароматни малини са чудесно допълнение към цялата композиция:
Брауни чийзкейк с рикота в шоколадова черупка
Продукти за релефна силиконова форма ф20-22
175 гр. шоколад, 50% какао
125 гр. много меко
масло
125 гр. фина захар (около 1/3 +1/4 ч.чаша)
2 яйца
175 г брашно, пресято (около1 ½ ч.чаша)
125 гр. фина захар (около 1/3 +1/4 ч.чаша)
2 яйца
175 г брашно, пресято (около1 ½ ч.чаша)
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
3 с.л. мляко /течна сметана
3-4 с.л. течна сладкарска сметана
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
3 с.л. мляко /течна сметана
3-4 с.л. течна сладкарска сметана
250 гр. рикота, използвах Lovilio
1 капсула бутер ванилия
на д-р Йоткер
3 с.л. шоколадови
капки
още около ¼ ч.чаша
течна сметана и 1-2 с.л. еспресо кафе
1 ч.чаша чаша свежи малини за гарниране и декорация
Глазура:
250 гр. натурален шоколад/кувертюр*
250 гр. натурален шоколад/кувертюр*
* в оригиналната рецепта е предвидено 400 грама шоколад
1 ч.чаша =240 мл.
За тестото на шоколад:
Загрява се фурната до 160 градуса С., релефна силиконова форма ф20-22 се намазнява.
Разтопява се сметаната с шоколада в МВ или след кипване
на сметаната и заливане на ситно нарязания шоколад, след което
хомогенизира. Загрява се фурната до 160 градуса С., релефна силиконова форма ф20-22 се намазнява.
Маслото и захарта, се разбиват с електрическа бъркалка
до побеляване и увеличаване на обема. Добавят се яйцата и разбърква добре. Смесват
се с пресятото брашно с какао, сол и бакпулвер. Изсипва се млякото с разтопения
шоколад, ароматите и разбърква до получаване на еднородна смес.
Млечната смес се забърква в отделна купа - яйца със захарта се разбиват до получаване на двоен обем . След това обаче се работи само с леко разбъркване! Добавят се сиренето рикота и царевично нишесте и ароматите и леко обърква, докато се получи кремообразна консистенция.
Напълват се две трети от шоколадовата смес във формата и разстила гладко с помощта на шпатула или лъжица.Следва половината крем чийзкейк , поръсва се с шоколадовите капки, отгоре друга половина млечна смес. Останалата поколадова смес се разрежда с малко мляко или сметана до изглаждане и изсипва /може да се шприцва/ най-отгоре.
Пече се в предварително нагрята фурна около 50 - 60 минути.
След охлаждане се изважда от формата и поставя в хладилник за една нощ.
На следващия ден:
Накълцва се на ситно почти цялата част от шоколада и се стопява на водна баня, докато достигне 45° С, разбърква се добре. Поръсват се няколко парченца шоколад в разтопената смес, като се разбърква добре, докато се разтопят. Измерва се температурата, ако не е достигнала 32° С (леко хладък), се добавят още няколко парченца шоколад, след което изсипва в почистената силиконова форма /обливат се стените до повърхността, може и с четка/ и сладкишът се поставя обратно във формата. Поставя се поне за 2 часа в хладилник /при мен за нощ/, след което внимателно се изважда и е готов за сервиране.
Млечната смес се забърква в отделна купа - яйца със захарта се разбиват до получаване на двоен обем . След това обаче се работи само с леко разбъркване! Добавят се сиренето рикота и царевично нишесте и ароматите и леко обърква, докато се получи кремообразна консистенция.
Напълват се две трети от шоколадовата смес във формата и разстила гладко с помощта на шпатула или лъжица.Следва половината крем чийзкейк , поръсва се с шоколадовите капки, отгоре друга половина млечна смес. Останалата поколадова смес се разрежда с малко мляко или сметана до изглаждане и изсипва /може да се шприцва/ най-отгоре.
Пече се в предварително нагрята фурна около 50 - 60 минути.
След охлаждане се изважда от формата и поставя в хладилник за една нощ.
На следващия ден:
Накълцва се на ситно почти цялата част от шоколада и се стопява на водна баня, докато достигне 45° С, разбърква се добре. Поръсват се няколко парченца шоколад в разтопената смес, като се разбърква добре, докато се разтопят. Измерва се температурата, ако не е достигнала 32° С (леко хладък), се добавят още няколко парченца шоколад, след което изсипва в почистената силиконова форма /обливат се стените до повърхността, може и с четка/ и сладкишът се поставя обратно във формата. Поставя се поне за 2 часа в хладилник /при мен за нощ/, след което внимателно се изважда и е готов за сервиране.
16 коментара:
Прекрасно изпълнение, Дианка!
Прегръдки!
Божествено, божествено, божествено!!!!
Ти си невероятна и нещата, които правиш са неземни!
Спиращо дъха съвършенство! Великолепно изпълнение! Поздравления, Диана!
Красота и съвършенство! Мило Дианче, много си талантлива! :)
Прелестна шоколадова фантазия!!!
Поздравления, Дианка! :)
Просто невероятно шоколадово изкушение, Диди! Остави ме без дъх, знаеш, колко обичаме шоколада :)
А това, колко изящно е поднесен от теб този сладкиш - няма да коментирам - ненадмината си!
прегръдки и хубава седмица!
Съвършенство :) от ръка непипнат сладкиш!
Дианка,
много елегантен и фин сладкиш.Ще пробвам да го направя, макар,че у дома само майка ми е любител на шоколада.Но изпълнението и поднасянето в комбинация с малини са впечатляващи.
Поздрави !
Изглежда уникално, Дианка! Само ти можеш да го приготвиш с толкова търпение и финес. Май аз няма се справя, макар че обожавам тези вкусове:)
Уау, Дианка, невероятен е!
Благодаря ви, от сърце,
много ме радват вашите коментари и мили думи:
Дани,
Габи,
Илианка,
Соня,
Мариана,
Хриси,
Пепи,
Зори,
Елена,
Траяна,
Мира,
похвални думи от майстори и ценители като вас, са още по-ценни за мен:)
Но ми се иска да подчертая, че визията на сладкиша се дължи особено много
на технологията - замяна на заливаната глазура с потапяне в темпериран
шоколад в формата за изпичане, а силиконовата повърхност върши останалото...
Убедена съм, че ще се получи чудесен резултат и за малки кексчета, мъфини...
Голяма прегръдка за всяка една от вас, сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни, Диана
Боже, какво съвършенство!!!
Май на никой не са му стигнали думите да опише видяното, Дианка!
Уау!!! Без думи ме остави, Дианка! Зашеметяващо, омайващо предложение! Ненадмината си, поздрави!
Ее, браво! Голямо браво, Дианка! Силно съм впечатлена!
След първата снимка не вярвах да видя подобен разрез - очаквах плътна и хомогенна шоколадова вътрешност. Страхотна идея за шоколадова заливка и перфектно изпълнение от твоя страна! Комплименти!
Дианка, тома е съвършенство!
Публикуване на коментар