неделя, 14 май 2017 г.

Филе пушена сьомга с черна леща белуга и червен хайвер



Прясно опушената норвежка сьомга не се нуждае от специално представяне - сама по себе си е със страхотен вкус, в повечето случаи допълнително обогатена с вкус на лимон и свежи подправки. В днешното предложение нежните слайсове се съчетават в приятни вкусове с още една класика – червен сьомгов хайвер /изключително полезен и здравословен продукт/ и не толкова популярната комбинация с черна леща белуга. Интересен акцент сред участващите ингредиенти се очертава именно присъствието на черната леща, която се счита за хайверът в семейство на бобовите храни.  Красивите зрънца са черни, ситни и обли, а когато се сварят, се запазват  цели и лъскави, приличайки на черен хайвер от моруна и така е позната, като белуга (моруна). Освен с атрактивен черен цвят, богата на качествени протеини, желязо, микроелементи, витамини и фибри, в същото време бедна на мазнини, /като и повечето сортове леща/, пигментът в люспата на сорта белуга, който се дължи на антоцианините /съдържат се и в грозде, къпини, боровинки/ е известен с антиоксидантните си качества и я прави по-специална и високо ценена в кулинарията. Идеята в основа е за салата  Lentil Salad with Smoked Salmon and salmon caviar, заредена с омега-3 мастни киселини, протеини, антиоксиданти,  желязо и фибри,  адаптирайки я по наш вкус изглежда така:


Филе пушена сьомга с черна леща белуга и червен хайвер


Продукти за 4 порции:
250 гр. черна леща белуга*
100 гр. филе пушена норвежка сьомга /Salmo Salar/
4 с.л. червен хайвер от сьомга /горбуша или кета/**
* използвах био черна леща белуга от магазин Спирала
** от магазини „Берьозка”

Горчичен дресинг за лещата
1½ с.л. дижонска горчица
2 с.л. зехтин
1 ч.л. бял винен оцет
1 к.л. мед
няколко капки лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. нарязан копър

Свежи клонки копър за гарниране

Предварително почистена и измитата леща се приготвя в съотношение 1:2 (1 част леща към 2 части вода) приблизително за около 20-30 минути,  някои кулинари препоръчват да се накисва за няколко часа преди готвене, както и да се поставя във вряща вода,  а осоляването да бъде в края.
Лещата се почиства, измива и се изсипва в тенджера с вряща вода в съотношение 1:2 (1 част леща към 2 части вода). Намалява се температурата, добавя се 1 с.л. зехтин и лещата ври на тих огън 15-25 минути, до омекване, след което се осолява. Сварената леща се прецежда, и изсипва в купа за допълнително овкусяване. Може да се залее с гъстия горчичен дресинг или той да се сервира отделно. Съставките за гъстия горчичен дресинг се разбъркват заедно и подправят със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.


Оформлението е по желание – комбинирано в обща композиция, салата или разделно.
Сервират се добре огладени, а бялото шампанизирано вино се подразбира.


Един по-близък план на черната леща белуга, количеството на черната леща може би измамно изглежда малко, защото чинийките са несиметрични, с оформена навътре вдлъбната полусфера.


Опитайте…

7 коментара:

traiana каза...

Обожавам всичко морско, рибно и тъй нататък, Дианка, така че всичко в чинията, даже лещата е по мой вкус. А какво цвете си завъртяла само от сьомга! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
все още не съм я пробвала лещата - белуга.Чудесно и много ефектно, семпло предложение.Всички бобови храни са богати на качествени белтъци и е необходимо по - често да ги употребяваме.
Великолепно и много вкусно.
Поздрави !

di_ani каза...

Траянче,
Елена,
много се радвам, че това предложение за по-различна салата ви допада,
ще ми бъде драго, да опитате и на вкус -
черната леща е много вкусна и наистина чудесно се съчетава с морския аромат.
Благодаря ви, сърдечни поздрави за двете ви и прекрасни майски дни!

Milena Poptoleva каза...

Пфууу,вкуснота!!!!А съм на режим :)

pep-4o каза...

От тази зима няколко пъти правя салата с черна леща и много ми допада :) но за салата, Диди, с чери домати, спанак, сирене... Тук твоето си е гурме вечеря, само малко препечен хляб ми трябва и ще поседна с лъжицата.
Прекрасно аранжирани, наслада за очите!

Екатерина каза...

Уау! Зашеметяваща презентация! Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами,
Миленка,
Пепи,
Кате,
сърдечни поздрави за вас и хубави майски дни!