неделя, 11 февруари 2018 г.

Солени бисквити, тип скони със сирена и червени боровинки



В дните на идната Сирна неделя /преди Великия пост/, приоритетно храните са с подчертан млечен и яйчен състав. В много християнски страни, това време се празнува весело и шумно, в някои католически страни народните веселби през седмицата преди Поста се наричат карнавал (от carne vale – "сбогом, месо"), а в Русия – Масленица и се отбелязва с угощение с различни видове блини (палачинки). Традиционно сред предпочитаните и у нас лакомства са различните видове палачинки и руски блини, но тази година избрах едни бисквити/питки, също впечатляващи с традиция във времето – т. нар.скони /scones/. Неизменна част от британската и ирландка кухня, английските скони към следобедния “5 o'clock” чай са по-полярни в сладък десертен вариант, но сега избрах солен, с микс от ароматни сирена – чедър, синьо, и гауда, с допълнение на сушени червени боровинки. Лесни и бързи, със съществен момент в технологията за приготвяне без много размесване на тестото, което ги прави леки, въздушни и вкусни. Непретенциозно апетитни, най-добре хладки, но и студени, в същото време позволяват разнообразие и различни съчетания за сервиране - сами по себе си като малки сиренови питки, в класиката на комбинация на сирена със затоплен мед; както и за основа на солени хапки с масло, още сирена и ядки. Една сравнително необичайна, но удачна комбинация се получи със свежи стръкове целина, пълнени с овкусена рикота, пекан и още боровинки. Ето ги:


Солени бисквити, тип скони със сирена и червени боровинки
 / по идея, с изменения на cheese scones/


Продукти за 18-20 бисквити, според големината
1½ -1¾ ч. чаши брашно
1 с.л. бакпулвер
½ ч.лъжичка сода за хляб
1 ч. лъжичка захар
¼ ч. л. сол
55 гр. студено безсолно масло, настъргано
½ ч. чаша кисело мляко
1 голямо яйце
1 ч. чаша микс от сирена чедър 35 гр., синьо 35 гр., и гауда 35 гр., настъргани
¼ ч. чаша сушени червени боровинки
½ ч.л. червен пипер, по желание
 Още:
1 ч.л. от белтъка на яйцето с ½ ч.л. вода
2 с.л. настрърган чедър/гауда

1 ч.чаша=240мл.
Фурната се загрява до 175С градуса. Тава за печене се покрива с пекарска хартия.
В голяма купа се смесват брашното 1½ ч.чаши с бакпулвера и содата за хляб, захар, сол и червен пипер. Добавя се студеното настъргано едро маслото и се втрива в брашно смес с пръсти, докато заприлича на едро брашно. Може да се използва и кухненски пасатор. Добавят се настърганите сирена, млякото, яйцето и разбърква до хомогенизиране. Последни са червените боровинки и без много размесване, върху набрашнена повърхност /от останалата ¼ ч.чаша брашно/се оформя и разточва кора с дебелина около 1½см. Може да се използва и похват за няколко загъвания, както при маслените теста, за да се получат повече „слоеве”. С набрашнена форма се изрязват кръгли бисквити, които се намазват с 1ч.л. от белтъка на яйцето, размито с ½ ч.л. вода, поръсват с малко  настърган чедър. Пекат се в затоплената фурна за печене около 12-15 мин., според дебелината и големината им, до златисто, изваждат се и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка за окончателно им изстиване.


Вече споменах, че са вкусни са леко както хладки и студени, също – сами по себе си като малки сиренови питки, в класиката като комбинация на сирена и мед;


както и за основа на солени хапки с масло и още сирена. 


Една много удачна комбинация се получи със свежи стръкове целина, пълнени с рикота, пекан и още боровинки.


Отвътре:


Опитайте...

6 коментара:

Под Гъбката каза...

Задължително ще опитам!Изглеждат страхотно!

pep-4o каза...

Страхотни са, Диди, точно по мой вкус с толкова сирена :) и сушени червени боровинки имам, ще си приготвя тези дни, тъкмо ще разнообразя менюто за работа.
Поздрави на теб и хубава нова седмица!

Dani каза...

Чудесни скони, Дианка!
Хареса ми много идеята за целината!
Прегръдки и хубава седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много апетитно предложение преди започването на Великия пост.Чудесно е, когато се използват и сушени боровинки или стафиди.Записвам си рецептата за проба.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !

vesela каза...

Тази хапка с целината си е за мен:)

Dimitrana S. каза...

Слюноотделям. Съвсем сериозно! И то след като съм вечеряла.. Диани, всичко ти се отдава. И снимката е чудесна: ножчетата на заден план ме очароваха. Така се радвам, че ги ползваш! А и доста 'отварят' една снимка с кулинарна тематика.. :-D