четвъртък, 29 март 2018 г.

Постни кайсиево – кокосови десертчета




Последна публикация за тези пости, нещо сладичко за Цветница, но преди това: наскоро препрочетох статия, в която се акцентира върху 3 сушени плода, които възстановяват силите и дават енергия. Според учени, за да бъдем дейни, мотивирани и енергични е важно не само как се храним и дали спортуваме, но и как релаксира нашето тяло и тайната на силата и енергията се крие в ефективното и бързо възстановяване на мускулите и гръбначния стълб. Споделят се три важни съставки, съдържащи вещества, които стимулират възстановяването на меките тъкани на междупрешленните дискове. Необходим е плодов  микс от сушени смокини, сушени сливи и сушени кайсии в съотношение за дневна порция: 5 броя сушени кайсии, 1 голяма сушена смокиня и 1 брой синя слива, също сушена.  Продължителността на курса е месец и половина, като плодовете се приемат всяка вечер преди лягане.
И в този ред на мисли, е днешното предложение в зареждащ слънчев цвят, сладък вкус и кайсиево-кокосов състав. Идеята е за здравословен десерт от сушени кайсии, които представляват концентриран източник на въглехидрати с висок гликемичен индекс, за да се бори с пролетната умора и чудесна добавка за постите. Вариантите за съчетаване и комбинация за многобройни, сега избрах по-малко, но по-наситени съставки: сушени кайсии и кокос /кокосово брашно и кокосово масло/, който "доставя" повече и по-бързо енергия от много други източници. За допълнително овкусяване, овлажняване и подслаждане може да се използва кайсиеев конфитюр /по желание/, свежа портокалова нотка за аромат, както и няколко бадема за финал, ето ги: постни кайсиево – кокосови  десертчета:


Постни кайсиево – кокосови  десертчета
 /по идея, с изменения от Coconut Apricot Bites/


Продукти:
½ ч.чаша сушени кайсии*  
½ - ¾ ч.чаша кокосово брашно**
¼ ч.чаша конфитюр от кайсии***
1 ч.л. портокалова кора
2 с.л. мед /агаве сироп
1 с.л. портокалов сок
¼ ч.л. ванилова есенция 
Още:
1 с.л. конфитюр от кайсии
½ ч.чаша кокосови стърготини 
¼ ч.чаша бадемови ядки, цели небелени, печени

*около 100 гр. сушени кайсии , нарязани на дребно
** според влажността на кайсиите за плътна, но не суха смес
*** за по-диетичен вариант може да се пропусне
1 ч.чаша=240 мл. 


В кухненски блендер се поставят около 100 гр. сушени кайсии, нарязани на дребно, кайсиев конфитюр по желание, портокалова кора и свеж сок, 1 с.л. разтопено кокосово масло, 2 с.л. мед или агаве сироп и ванилова есенция, и всички съставки се пасират до желаната гладкост. Следва постепенно добавяне на кокосовото брашно, според влажността на кайсиите и другите съставки, за плътна, но не много суха консистенция. Получената смес се формова на руло, загъва се в стреч фолио и поставя в хладилник за допълнително стягане и обединяване на вкуса за около час-два, може и повече. За разрязване и порциониране се използва остър навлажнен нож.


Всеки резен се намазва по периферията с леко затоплен кайсиев конфитюр и овалва в кокосовите стърготини. В центъра се „залепва” с конфитюр по 1 бадем, отново се поставят в хладилник за окончателното стягане и съхранение.


Оформлението може да бъде различно, на кубчета  и/или класическия тип „бонбони”:

Разчупени:


Тънка кандирана портокалова кора също е едно ароматно допълнение:


Опитайте...






1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесни постни кайсиеви изкушения, непременно ще ги направя - лесни, красиви и мноого вкусни .Прекрасни снимки и великолепно представяне.
Поздрави !