В дните на подранилата февруарска пролет предложение за леко и свежо предястие или
салата от фин слайс пушена сьомга с резени сладък портокал и хрупкаво анасоново резене,
обединени с кулинарна терминология за карпачо. Позната е дефиницията за карпачо, като фино нарязани парчета сурово
месо или риба, подправени със зехтин и оцет, с характерната особеност за влажност на неговите
компоненти. Създадено през 1950 година от Джузепе Чиприани за диетата на знатна, благородна дама от
Венеция, днес карпачо има своите многобройни почитатели, вариации и модерни
решения, което сега използва различни видове храна, включително плодове. Обща
пресечна точка се явява не само с традиционната им консумация в суров вид, но в този случай се визира и начинът,
по който те фино се нарязват на тънки ивици. Различните типове месо, приготвяни
като карпачо, често се поднасят върху канапе от зелени растения:
най-разпространена е руколата, заради силния си пиперен вкус, но за алтернатива
често се ползва и фенел/резене. Ароматната билка, подправка и зеленчук,
/братовчед на анасона и копъра/, освен много полезна е и широко застъпена в
менюто на средиземноморската кухня. Рецептата за това Carpaccio di salmone, arancia e finocchio е вдъхновена от
главен готвач chef Natale Giunta.
Карпачо от пушена сьомга, резене и портокал
1 резене, средна глава
2 малки портокала
½ лимон (само
сок)
2 с. л. ябълков оцет
1-2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За гарниране - няколко плодчета, избрах дребни маслини
Начин на приготвяне: нарязва се резенето на тънки филийки, поставя се в
купа и подправя с малко зехтин и щипка
сол. Портокалите се обелват и също нарязват на тънки резени, и в друга купа се
овкусяват с малко зехтин, сол и черен пипер. Парчетата сьомга се мариноват със сока от половин лимон и 2 супени лъжици
оцет, щипка сол. С помощта на готварски пръстен, за основа се прави слой
резене, покрива се с резенчета портокал, и накрая със сьомга, продължава
се както следва, до 2-3 слоя.
Декорира се със стрък резене, малко зехтин или сос по желание и
няколко плодчета,
или дребни маслинки.
или дребни маслинки.
Леко и свежо съчетание, перфектно както като предястие, така и като едно леко ястие.
Опитайте...
2 коментара:
Уау, Дианка, зашеметяваща презентация! Винаги съм се възхищавала на елегантно поднесените ти ястия. Толкова финес и стил има в тях. Ето и сега. Великолепно. Поздрави!
Много мило, Кате,
от вълшебница в кулинарията и фотографията като теб,
голям естет с усет към детайла, финеса и елегантността,
тези думи да много ценни за мен - Благодаря ти от сърце!
Поздрави за теб, хубава, усмихната и вдъхновена седмица!
Публикуване на коментар