вторник, 19 февруари 2019 г.

Карпачо от пушена сьомга, портокал и резене


В дните на подранилата февруарска пролет  предложение за леко и свежо предястие или салата от фин слайс пушена сьомга с резени сладък  портокал и хрупкаво анасоново резене, обединени с кулинарна терминология за карпачо. Позната е дефиницията за  карпачо, като фино нарязани парчета сурово месо или риба, подправени със зехтин и оцет, с характерната особеност за влажност на неговите компоненти. Създадено през 1950 година от Джузепе Чиприани за диетата на знатна, благородна дама от Венеция, днес карпачо има своите многобройни почитатели, вариации и модерни решения, което сега използва различни видове храна, включително плодове. Обща пресечна точка се явява не само с традиционната им консумация  в суров вид, но в този случай се визира и начинът, по който те фино се нарязват на тънки ивици. Различните типове месо, приготвяни като карпачо, често се поднасят върху канапе от зелени растения: най-разпространена е руколата, заради силния си пиперен вкус, но за алтернатива често се ползва и фенел/резене. Ароматната билка, подправка и зеленчук, /братовчед на анасона и копъра/, освен много полезна е и широко застъпена в менюто на средиземноморската кухня. Рецептата за това Carpaccio di salmone, arancia e finocchio е вдъхновена от главен готвач chef  Natale Giunta.



Карпачо от пушена сьомга, резене и портокал
Продукти за 2 порции
100 г пушена сьомга
1 резене, средна глава
2 малки портокала     
½  лимон (само сок)
2 с. л. ябълков оцет
1-2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За гарниране - няколко плодчета, избрах дребни маслини


Начин на приготвяне: нарязва се резенето на тънки филийки, поставя се в купа и подправя  с малко зехтин и щипка сол. Портокалите се обелват и също нарязват на тънки резени, и в друга купа се овкусяват с малко зехтин, сол и черен пипер. Парчетата сьомга се мариноват  със сока от половин лимон и 2 супени лъжици оцет, щипка сол. С помощта на готварски пръстен, за основа се  прави слой резене, покрива се с резенчета портокал, и накрая със сьомга, продължава се както следва, до 2-3 слоя.


Декорира се със стрък  резене, малко зехтин или сос по желание и няколко плодчета,
или дребни маслинки.


Леко и свежо съчетание, перфектно както като предястие, така и като едно леко ястие.


Опитайте...

2 коментара:

Екатерина каза...

Уау, Дианка, зашеметяваща презентация! Винаги съм се възхищавала на елегантно поднесените ти ястия. Толкова финес и стил има в тях. Ето и сега. Великолепно. Поздрави!

di_ani каза...

Много мило, Кате,
от вълшебница в кулинарията и фотографията като теб,
голям естет с усет към детайла, финеса и елегантността,
тези думи да много ценни за мен - Благодаря ти от сърце!
Поздрави за теб, хубава, усмихната и вдъхновена седмица!