петък, 15 февруари 2019 г.

Шоколадов мус с йогурт и сос от клементини


Един лек десерт за домашен уют и слънчево настроение - бърз, лесен, с ярък и наситен шоколадов вкус, копринена гладкост и фин цитрусов аромат. За разлика от традиционните варианти на шоколадови мусове с яйца, тук  киселото мляко позволява да се открои вкуса на шоколада и да се освежи с нежното плодово ухание на клементините. В допълнение е щедро полят с ароматен сос и гарниран с малко запечени бадемови ядки за хрупкава нотка, ванилова сметана за обем, няколко бисквитки - това е...
И това е моето предложение, празничен нюанс за блога, с което искам да отбележа и 10-години на Опитайте…. Колебаех се, към коя колекция рецепти в блога да добавя нова: за бонбони, сладкиши и торти, или предястия /за постите скоро/, но избрах темата шоколад и шоколадов мус с йогурт и сос от клеметини. Преди 10 години започнах списването на "Опитайте" в седмицата за вино и любов, с вдъхновение и ентусиазъм, подкрепена от чаровната Илианка и първите окуражителни коментари на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera. Открих нови и интересни блогове, много уютни "лични местенца", стойностни познанства и приятели... и  днес, няма да пропусна да изкажа на всички, които четат, коментират и споделят „Опитайте” … Благодаря
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...


Шоколадов мус с йогурт и сос от клеметини

Продукти за 2 порции
100 гр. черен шоколад, мин. 50% какао
¼ ч.чаша течна сметана
½ ч.чаша гръцки йогурт, с висока масленост
1 ч.л. клементини  сос
1 ч.л . бренди
1 с.л. мед
Кипва се сметана и с нея се залива 100 гр. шоколад, фино нарязан, оставя за няколко минути, след което се разбърква до поемане и леко охлаждане. Към получения  шоколадов ганаш се добавят  гъстият гръцки йогурт, сос и мед, като се разбърква до хомогенизиране. Ароматизира се с бренди или друг желан аромат /ванилия, канела/. Може веднага да се порционира или да се изчака да стегне за около час /може и за нощ/ в хладилник.
 1 ч.чаша =240 мл.

Сос  с клементини
/по идея, с изменение от Authentic Clementine Jam/


6 бр. клементини, обелени и почистени
½ малък портокал
с.л. лимонов сок
с.л. бренди
ч.л. ванилия
½  ч.чаша захар
ч.л. нишесте
с.л. мед
кора от ½ портокал 
Клементините и ½ портокал, обелени и почистени, се пасират заедно с захарта  и лимоновия сок, и прецеждат. Поставят се в съд за готвене, поръсва се с рендосаната кора на ½ портокал и на средна температура, къкрят около 10-15 минути до уплътняване на соса. Нишестето се размива с малко сок и добавя към сместа, а след кипване се поставят и сегментите от плода. Оставя за още 1-2 минути, ароматизира се с ванилия, 1 с.л. бренди и 1 с.л. мед. Изваждат се резените плод, а сосът  и се прехвърля в съд за съхранение /до няколко дни в хладилник/ и поднасяне.  Полученият сос е вкусен е както топъл, така и студен.


За поднасяне :
½ ч.чаша разбита сметана
¼ ч.чаша запечени бадемови ядки
2 с.л. кандирани клементини /от соса/
2-3 с.л. сос клементини
портокалова кора
бисквитки, по желание


В чаша се поставя от шоколадовия мус, добавя се разбита сметана, 
гарнира се с бадеми и залива щедро със сос. 


Няколко бисквитки са едно добро допълнение към десерта.


Опитайте...





3 коментара:

Hristinka Koleva каза...


10 години стил, изящество и красота!
Поздравления, Дианка!
За мен е удоволствие и радост за очите всяка твоя публикация!

di_ani каза...

О, много благодаря, Хриси, Много мило!
От специалист, майстор и естет като теб,
такъв поздрав и комплимент е особено ценен!
Сърдечни поздрави, хубава и успешна седмица!

vesela каза...

Разкош, Дианка, разкош! До най-малкия детайл!