Сашими /Sashimi/е популярно и ефектно ястие от японската кухня, в която е залегнала
идеята за натурална визия и чист вкус на храната, спазвайки традицията им,
ястията да бъдат не само вкусни, но и с примамлив колоритен външен вид. Сьомга ала сашими - някъде бях
чела, че само японски готвачи с 10 годишен стаж могат да приготвят истинско
сашими. Така, че без да навлизам в детайлни подробности, а по
скоро като описание на предложението: Японското сашими много често се
причислява към суши,
като в същото време се разграничава от него по начина на сервиране, нейното предварително неовкусяване със същественото отсъствие на ориз. В същото време сашими се съпътства с традиционни
подправки и за суши: пикантни сосове, соевият е почти задължителен и уасаби, с идеята да се добави
елегантен и приятен вкус, без да се заливат или престояват в него. Характерно е
и използването на само овкусена и съвсем леко обработена риба тон, сьомга,
миди, скариди или други морски дарове /не изключва и месо/, които са нарязани
на парчета и гарнирани с някакъв вид подправка. Приятният прасковено – оранжев
цвят на сьомгата, с прокрадващите се бели ивици в нарязаните на тънко лентички
я прави предпочитана и красива риба за приготвяне на сашими. Любителите
на тази източна храна знаят, че традиционно други сосове не се използват освен
соевия сос, но все повече се налага и модерно допълнение към традиционната японска
храна с използването на различни видове сосове за овкусяване и глазура. Наред с
рибата, която се поставя в сашими много често се поставя и някаква украса или
гарнитура, която може да бъде както само с декоративна цел, така и за хранене.
Сашими често се сервира с предварително подготвено канапе, приготвено от
различни зеленчуци, някои рецепти включват и сварен фин нудълс /noodles/, а различните видове
зависят от традициите в кухнята на съответния регион и сезона. Съставките са
лесни и семпли, а в основана на салатите от цялата японска кухня е подреждането
на продуктите и при поднасянето се използва много фантазия и различни способи за да добавят цвят и
настроение в чинията. Интересното и красиво подредената чиния зависи от идеята
на готвача като вариациите са различни – от билки и подправки до черупки, глава
и опашка на риба за декорация, и сякаш с удоволствието на приготвянето, което е по-дълго и приятно от
самата насладата при консумация.
Сьомга ала сашими с оризов нудълс и зеленчуково канапе
Продукти за 4 порции
200гр. сьомга филе*
1 краставица
4 бр. репички
1 лимон
100 гр. оризов нудълс /glass noodles/
1 с.л. сусамово олио, или на вкус
*използвах слабо осолено сьомга филе, Русское море , магазин Берьозка
За потапяне и гарниране:
Една класическа рецепта е за всяка отделна порция 5г уасаби, 5г джинджифил, 10
мл соев сос. Ето и друга комбинация:
½ ч.чаша соев сос, най-добре Kikkoman
1ч.чаша фъстъци с уасаби глазура
Рибата се почиства и нарязва на парчета, след което се съхранява в хладилник до момента на поднасяне. Оризовият нудъл /glass noodles/се залива с вряща вода, оставя да престои
около 5 мин., ако не е указна друга технология за приготвяне. Отцеждат се и са
готови за овкусяванe и сервиране.
Наред с
рибата, много често се поставя и някаква украса или
гарнитура, която може да бъде както само с декоративна цел, така и за хранене.
Сашими често се сервира с предварително подготвено канапе, приготвено от
различни зеленчуци, някои рецепти включват и сварен фин нудълс, а различните видове
зависят от традициите в кухнята на съответния регион и сезона. В чиния за сервиране се поставя свареният и отцеден оризов нудълс като канапе, отгоре се подреждат филета риба и гарнира с нарязаните зеленчуци: краставица, репички, лимон, соев сос, уасаби или друга паста за потапяне.
За потапяне и гарниране се предвижда: соев сос, най-добре Kikkoman; пикантен чили сос, или друг; може и маринован джинджифил; и по желание, фъстъци с уасаби глазура.
Подреждането
на продуктите и поднасянето се използва много фантазия и различни способи за да добавят цвят и
настроение в чинията.За потапяне и гарниране се предвижда: соев сос, най-добре Kikkoman; пикантен чили сос, или друг; може и маринован джинджифил; и по желание, фъстъци с уасаби глазура.
Опитайте...
4 коментара:
Дианка,
японската кухня е семпла, но богата на различни продукти.Интересно и нетрадиционно за нас представяне на сьомгата.Благодаря сърдечно за идеята.
Поздрави !
Уникално предложение, Дианка!
Благодаря за насладата, която изпитах, докато четях!
Прегръдки,
И.
Красота, Диди!
И любима морска храна, поднесена по невероятно изискан начин от теб!
Прегръдки и хубава седмица!
Елена,
Илианка,
Пепи,
Много се радвам, че тази идея ви допада.
Благодаря ви мили дами и най-сърдечни поздрави за теб!
Публикуване на коментар