Като очертала се вече традиция в последната седмица
преди Велики пости - Сирни заговезни,
посветена на християнската прошка и примирението опитваме нова рецепта за
палачинки. В много страни, това време се празнува весело, богато и вкусно
/карнавални (от carne vale
– "сбогом, месо") народни веселби, руската Масленица,
нашите Сирни
поклади/, с преплитане на езически и християнски обреди и свързани с
предстоящия края на зимата. Допълних колекцията за палачинки
и подобните тематични идеи за блини с портокал
и извара, арабски
палачинки катаеф, блинчики нежные, миналата година с пухкави японски палачинки, а сега с
шоколадови палачинки "тирамису". Tiramisu crepes е предложение по подобие на Шоколадови палачинки с прасковена мелба, но с друга кулинарна класика: комбинация от нежни
шоколадови палачинки, акцент от леки пандишпанови /savoiardi/ бишкоти за "тирамису", обединени с фин крем от маскарпоне, сметана и шоколад, носещи
характерните аромати на кафе, ванилия,
какао, с деликатен амарето щрих. Лесни и бързи, една идея за празничен десерт,
позволяващ различни нюанси, така като при рецептите за палачинки и класическо
"тирамису" …ето ги:
Шоколадови палачинки „тирамису”
Шоколадови палачинки /рецепта по долу/
Крем с маскарпоне и шоколад /рецепта по долу/
Бишкоти savoiardi
Кафе силно, ароматно еспресо
Амарето, ром или друго бренди, може и аромат
Какао за поръсване
Разбита сметана за сервиране
Продукти за 6 бр. палачинки /ф24 см./
3 броя яйца
1 ч.чаша брашно
½ ч.чаша мляко
1 ч.чаша брашно
½ ч.чаша мляко
¾ ч.чаша газирана вода*
1 с.л. олио
1 с.л. олио
1 с.л. ванилова захар
1 с.л. какао
1 щ. сол
1 с.л. какао
1 щ. сол
1 ч.л. есенция коняк
*количеството може леко да варира; 1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне на палачинките: Едва ли е необходимо да се уточнява технологията за
приготвяне на палачинки, но все пак: Комбинират се брашно, какао на прах и щипка
сол в купа. Добавят се яйцата, ваниловата захар и ароматите, след което
получената смес се разбърква до
изглаждане. Следват течните съставки: олио, мляко и ½ ч.чаша газирана вода,
след което се хомогенизират. Получената палачинкова смес се покрива и поставя в
хладилник да престои около ½ час, и преди пърженето, ако е необходимо се долива
останалата ¼ ч.чаша газирана вода, до получаване на консистенция за палачинки. Затопля
се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура и леко
омазнява. Изсипва се тесто и бързо се
накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се
около 1-2 минути. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за
степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се
раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече
се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Крем: с бял шоколад по рецепта на Г. Рамзи /дозата може да се удвои/
½ ч.чаша маскарпоне
½ ч.чаша течна сметана
100 гр. бял шоколад, разтопен
1 с.л пудра захар или на вкус
1 ч.л. ванилия
Приготвяне на крема: Натрошава се 100 гр. бял шоколад на
малки парченца и стопява на водна баня или в МВ, след което се разбърква до изглаждане
и оставя да се охлади. Разбиват се сиренето маскарпоне и пудрата захар и
ванилията до хомогенизиране и смесват с разтопения шоколад. Отделно се разбива течната сметана, докато се сгъсти и започне да оформя меки
върхове, след което прибавя към крема с внимателно и леко разбъркване, до
обединяването им и оставя да се охлади няколко
часа или през нощта.
Оформяне: Всяка палачинка, охладена се намазва с тънък слой
крем.Потапя се за кратко бишкота в овкусената с алкохол кафеена смес и поставя
в единия край на палачинката. Следва загъване като плик и оформяне на руло.
Готовата палачинка "тирамису" се поръсва с какао, гарнира се с още сметана. Може да се сервира веднага, но охладена за около 30 минути, слоевете се открояват по ясно.
Готовата палачинка "тирамису" се поръсва с какао, гарнира се с още сметана. Може да се сервира веднага, но охладена за около 30 минути, слоевете се открояват по ясно.
Най-добре с чаша силно еспресо,
но и още сметана, сос или сладолед
биха се комбинирали чудесно.
Опитайте...
5 коментара:
Чудесна идея, Дианка!
Прекрасна комбинация на вкусове!
О, о, о тези палачинки са толкова красиви, не съм правила подобни.Но така поднесени са чудесен избор за прекрасен десерт.
Поздрави !
Честит осми март Дианка ! Бъди здрава и сбъдвай мечтите си, продължавай да твориш в кухнята ! Възхищавам ти се най - искренно .
Поздрави и усмихнат празник !
Благодаря ви мили дами,
Дани,
Елена,
сърдечни позаздрави за вас
и усмихнати мартенски празници!
Чудесно празнично предложение за десерт!
Нежно и кадифяно :)
Честит празник, Диди!
Здрава и щастлива да бъдеш; прекрасни моменти с любимите хора и много красиви, вкусни изкушения за нас, посетителите на блога ти!
Публикуване на коментар