четвъртък, 1 април 2010 г.

Велики четвъртък - Възпоминание на Тайната вечеря

Днес е четвъртият Велик и Свят ден от Страстната седмица - най-драматичният момент от страстната седмица.

Велики четвъртък - Възпоминание на Тайната вечеря

Припомня се тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие (Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). На тая вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.
След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.

Денят е посветен на четирите събития на Велики четвъртък: Божественото умиване (на нозете), Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства / Кръщение, Миропомазване, Покаяние (Изповед), Причащение (Евхаристия), Брак (Венчание), Свещенство и Елеосвещение (Маслосвет) /, усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина (Лук. 22:39-46) и, накрая, предателството на Иуда.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Прави се също така и Велик маслосвет, едно от светите тайнства на Църквата, което единствено в този ден се извършва общо за всички християни, и чрез което се молим за изцеление на нашите немощи и телесни и душевни страдания. Вярващите носят в храма олио, което след освещаване те взимат за вкъщи и го използват за помазване и за домашните кандила.По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

На Велики четвъртък /или в събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено.Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
С него се потъркват челата и бузите на децата в къщата, за да са винаги здрави, а после се оставя до иконата в дома. Там то стои до Велики четвъртък следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето.


Стопанката на къщата боядисва три червени яйца, които оставя да ги огреят първите слънчеви лъчи.Първите яйца за тази година са боядисани, с традиционното първо червено... Слънцето им се усмихна. Ето ги тях:

Светли и благословени Великденски празници!

12 коментара:

fedora каза...

Много полезна информация и много цветни, ярки снимки!

Малко съм явно закъсняла с боядисването, защото изгревът мина.
Не знаех, че червените яйца трябва да са три. Досега все боядисвам първото червено и дотам се приключва с едноцветните. Но иначе го пазя това яйчице до следващата година и отново не знаех, че се пази до днес (до Велики четвъртък). Обикновено го хвърлям след празниците.

Благодаря за настроението, което внесе с тази публикация, Ди :)

Много усмивки :)

Andrea каза...

Lovely colors and wonderful Easter eggs. :)

vesela каза...

Дианка, аз пък до сега знаех, че яйцата се оставят да ги огрее слънцето, след което се боядисват, но след изгрев и преди залез. Сега тук чета обратното? Че как по тъмно ли се боядисват? Нощес?

di_ani каза...

Andrea,
thank you very!

Ина,
Весела,
знаете, че в симовола на яйцето се преплитат християнски и стари езически култове. Логично е, и правилата за тяхното боядисване да не се припокриват. Общовалидно е правилото за първото червено.
Както и да е боядисано,
нека носи здраве и късмет,
радост и щастие на вас, и дома ви!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти,че ни разказваш неща,които не знаем.Винаги е удоволствие да чета блога ти.Прекрадни яйца Диди. Весели и слънчеви празници на всички в дома ти.

di_ani каза...

Благодаря, Йоли!
Светли, слънчеви и усмихнати праници за теб и семейството ти!

Ирина Купенска каза...

Благодаря ти за полезната информация, Диани!

А аз пък без да знам, боядисах яйцата ми преди изгрев слънце и даже счупих миналогодишното яйчице. Отвътре беше като току що сварено, знаеш ли какво значи това? :-)

Чудесни яйца си боядисала, много ярки и хубави цветове!

Весели празници!

di_ani каза...

Ирина,
Благодаря ти!
Ето, че понякога нещата се подреждат сами. А това, което би могло да се гадае по вида на добре запазената сърцевина в миналогодишното яйце, е надежда за много здраве и благополучие. Желая ти ги от сърце!
Светли и благословени Великденски празници, Диана

rusanka каза...

Много полезна информация Диди!Благодаря! Аз винаги боядисвам повече от три червени яйца. Твоите са много красиви!
Честити Великденски празници!

di_ani каза...

Благодаря ти Русанка,
Светли и благословени Великденски празници, Диана

Didi Bunova каза...

Прекрасни са яйцата!
...аз също не знаех,че трябва да се оставят да ги огрее слънцето, а само,че се боядисват преди изгрев(аз закъснях)

di_ani каза...

Диди,
вече писах, че според мен,
не може точно да се определят правила.
Нека да ти носат здраве, късмет и благоденствие у дома.
Светли, щастливи и благословени Великденски празници, Диана