вторник, 20 юли 2010 г.

Илинден

20 юли е - Илинден, денят на
Свети пророк Илия,
който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня. В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици"; св. Илия е господар на летните небесни стихии гръм и градушка; св. Илия ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата; светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята, или огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, той дава дъжда и росата.
Денят на Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Народните вярвания са, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Според народната традиция на този ден не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевици и градушките. Св. Илия е покровител на кожари, кожухари, самарджии и дюлгери. Петел и погача присъстват на празничната трапеза. Коли се най-старият петел, наречен "баща". Жените изпичат погачи - "боговица" или "кобач за св. Илия". Трапезата с петела и погачите се кади от най-стария в семейството. Често на празника се организират общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - бик, вол или овен.

Отбелязва се като имен ден на носещите имената Илия, Илин,"Илина", Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина и др.

Честит имен ден !

3 коментара:

LaMartinia каза...

Диана, благодарение на теб съм в час с всички празници, хич ме няма по датите:-) Остави ми моля те на mymartinia@gmail.com твой и-мейл адрес, бих искала да ти изпратя едно предложение:-)
Поздрави и хубава седмица!

Nena3110 каза...

Hvala za divan tekst.
Hvala za divne recepte i sve lepe fotografije i sve divne tekstove o našoj veri i tradiciji.
Svako dobro od Gospoda!

di_ani каза...

Благодаря, Марти!
Драго ми е, че съм полезна,
хубав и усмихнат ден, Диана

Nena,
I thank you very much!
Nice and positive comment, glad that you like things on my blog!
Greetings and a nice summer, Diana