сряда, 8 септември 2010 г.

Рождество на Пресвета Богородица

8 септември
Рождество на Пресвета БогородицаРождество Богородично
е един от най-големите празници на Православната църква и БОГОРОДИЧНИ ПРАЗНИЦИ
След III Всеселенски Събор (431 година), който учредил честта, отдавана на Света Богородица, Светата Църква учредила специални Богородични празници:
Рождество на Пресвета Богородица (8 септември)- бил учреден към V - VI век
Въведение Богородично (21 ноември) - въведен към VII век
Успение Богородично (15 август) - от началото на V век. Иерусалимци чествали паметта на Пресвета Богородица в Гетсиманската градина, където са сочели гроба на Богоматер
Зачатие на Света Анна (9 декември) - в чест на зачатието на Пресвета Богородица е от VIII век
Покров на Света Богородица (1 октомври) бил въведен от император Лъв Мъдри (886 - 911 г.) във възпоменание явяването на Света Богородица във храма Влахерна.

По - малки по значение са празниците за полагане одеждата на Пресвета Богородица във Влахерна (2 юли) и на пояса й в храма Халкопатия (31 август/
Почитаме всеки ден Божията майка, а още и:
"Св. Богородица - Достойно ест" - 11 юни празник, посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.
Акатист на св. Богородица през петата седмица на Великия пост - за благодарност на Божията Майка и молба да ги пази и закриля.
Събор на Пресвета Богородица /26 декември/ - празник в чест на св. Дева Мария, удостоила се да бъде Майка на Господа Иисуса Христа. /Събор значи съборно общо богослужение./

Празникът Рождество Богородично е един от трите най-големи Богородични празника. Познат е от дълбока древност.
Пресветата Дева Мария се родила в Галилейския град Назарет от праведни Иоаким и Анна. Иоаким е от царски род - рода на Давид. Анна - от свещенически род - рода на Аарон. Нямали деца и се молили на Бога за рожба.
На един голям празник Иоаким отишъл в Иерусалим да принесе жертва. Там бил упрекнат от първосвещеника, че бил недостоен като бездетен да принася дар на Бога. Наскърбен, той отишъл в имението си, дето били стадата му, и се предал на пост и молитва четиридесет дни.
Анна, като узнала причината за незавръщането му, разтъжена, усилила молитвата си.
Господ изпълнил молбите им: благовестникът на Божиите тайни Архангел Гавриил известил на Иоаким, че ще им се роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят. Също известил и на Анна и й казал да иде в Иерусалим и при "златните порти" ще намери мъжа си, комуто е известено това.
Отишла и точно там се срещнали и споделили радосттта от ангеловото известие.
Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам, което се тълкува "госпожа-надежда". Родителите принесли жертва благодарствена, като помнели думите на Ангела.
Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на света Анна, а девет месеца по-късно се родила дъщеря й, която обрекли на Бог и по негова повеля нарекли Мария.

"Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."

Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане - празникът Малка Богородица, е особено тачен предимно от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им.
В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита /моята е медена/, Богородичен хляб.Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, те величаем.
Да я почетем и помолим,
да чува молитвите ни,
да пази и закриля децата ни ..
.

3 коментара:

Краси каза...

Диди,благодаря ти отново за напомнянето...че аз доста често забравям за празници.
И за подсещането ,че днес се меси хляб...
А чакам и една рецепта...:))
Спокоен празник!И много усмивки!

rusanka каза...

Добре дошла, Диди!
Честит празник Рождество Богородично!
Нека Богородица закриля нас и нашите деца!
Поздрави и хубав и усмихнат ден!

di_ani каза...

Краси,
Роси,
благодаря Ви -
от сърце!
Нека Богородица закриля всички нас!