събота, 16 октомври 2010 г.

Световен ден на хляба - пълнозърнест хляб с орехи

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

Днешният ден, 16 октомври е избран за Световен ден на хляба /World Bread Day/.
Тази година е неговото 5-издание в очакване на огромна кошница, пълна с хляб от всички краища на света. Ето и моето предложение:



Пълнозърнест хляб с орехи


Закваска /адаптирана от
The Neighborhood Bakeshop, Jill Van Cleave/
½ ч.чаша /от 200 мл./ пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша бяло брашно
½ с.л. суха мая /1/2 пакетче от 7 гр. на д-р Йоткер/
½ ч.чаша хладка вода
Разбърква се на гъста каша и покрива с стреч фолио.
Оставя се на стайна температура за 10-12 часа.

Тесто:
1 ч.чаша типово брашно
½ чаша пълнозърнесто
½ ч.чаша бяло
1 с.л. несладко какао
½ с.л. суха мая /1/2 пакетче от 7 гр. на д-р Йоткер/
½ ч.чаша хладка вода
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
3 к.л. сол
1 с.л. сухо мляко
½ ч.чаша едро смлени орехи
1/4 ч.чаша четвъртинки ядки

1 с.л. царевично брашно за поръсване на тавата

Разтваря се останалата 1 / 2 с.л. мая в ½ ч.чаша хладка вода. В голяма купа се пресяват брашната, какаото, млякото и солта. Към тях се прибавя зехтин, мед, разтворената мая и закваската. С миксер се формира меко тесто за около 5 мин., или докато започне да се отделя само от стените на съда.
Изважда се, поставят се орехите и доомесва с още брашно, докато стане гладко и еластично, като пружинира обратно при натиск.
В купа, намазана с мазнина се поставя оформеното на топка тесто, покрива се с фолио и поставя на влажно и топло място да втасва – около1 ½ - 2 часа.
След втасването се омесва отново и поставя в съда за печене, върху хартия за печене, която е поръсена с царевично брашно. Отново втасва още 30-45 мин.
Фурната се загрява на 200С и нея се поставя съд с гореща вода.
С назъбен нож се правят разрези по желание и поставя веднага в топлата фурна. Леко се впръсква вода, която да създаде влага при печенето и съответно по-хрупкава коричка, като това се повтаря няколко пъти. Хлябът се пече първо 10 мин. на 200С, след което се намалява температурата на 180 и пече още 20 мин. до покафеняване и кух звук при почукване.



След неговото изпичане, веднага се вади от тавата и поставя върху решетка за изстиване, минимум 15 мин, за да може влагата да се изпари и от вътрешността и да завърши процесът на печене.


Нарязва се на филии и сервира се хладък.


Ние го похапнахме с меки сирена и червено вино.

И както се казва в българската поговорка- никой не е по-голям от хляба,
Опитайте…



23 коментара:

rusanka каза...

Диди,
Благодаря зя информацията!
Твоят невероятен блог е календар за всички празници и по важни световни събития, свързани с храната!
А този вълшебен хляб с чудесен вкус и аромат направо ми грабна окото!
Аранжировката и снимките, както винаги на на най-високо ниво!
Поздравления и хубава събота вечер!

fedora каза...

Ех, много изкусителен хляб и с тези печени орехчета вътре... приказка.
Като малка много обичах да ям орехи със солчица (без значение дали са печени или не), отдавна не съм хапвала :)

Не знаех, че днес е хлебен празник. Благодаря за информацията и за хубавите снимки :)

Спокойна и много вкусна вечер :)

Еoc каза...

Често вечерям така, този хляб задължително ще го направя :)
Приятна вечер и хубав утрешен ден от мен, Дианка :)

Вера каза...

Amazing bread and pic too...:)

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, страхотен хляб си направила, като за празник! Всякакви варианти на хляб с орехи обожавам и правя често.
Много усмивки и топлина за уикенда ти желая!

Dani каза...

Дианка, прекрасен хляб!
А поднесен в този апетитен вид с орехи, сиренца и червено вино, едва ли някой може да му устои!
Прегръдки и хубава,уханна вечер!

di_ani каза...

Благодаря, от сърце, Роси!
Видях, че и ти си направила едни страхотни гевречета.
Хлябът е вкусен, с препечена коричка и мека вътрешност с аромат на орехи, без да е сладък.
Поздрав, прегръдка и усмихтато утро, Диана

Ина,
и аз обичам орехи, обичам ги и сурови, както повечето ядки. В това хлебче има запечени отвън и почти смлени - вътре.
Благодаря, ти
много усмивки, хубава вечер и неделя, Диана

Много ще се радвам да допадне на вечерята ти, Зори!
Приятна събота, ведра и спокойна неделя, Диана

Благодаря, Мария,
и аз ще погледна твоите орехово-хлебни предложения.
Поздрав и хубави почивни дни, Диана

Дани, хубав празник.
Видях, че и ти си го почела със страхотни кифлички.
Поздрав, прегръдка и усмихнато утро, Диана

Lulu каза...

Изглежда много изкушаващо, особено с това сиренце накрая!

Maria Miteva-Christou каза...

Какъв страхотен хляб си спретнала Диди!
Изглежда страхотно!!!
Вземам си едно парченце с мед за закуска :)

Маги каза...

Здравей Дианка, хлябът ти е божествен. Аууу така ми се поприхапва, поне едно крайче. Страхотен е, Поздрави :)

Milena каза...

Не знаех, че има и ден на хляба. Твоето предложение е просто вълшебно, Диани! Особено онази снимка с платото сирене и вино е особено приканваща :-) Навява уют и топлина.

Усмивки и поздрави, Милена

DSdiva каза...

Отново любимо съчетание и удоволствие за сетивата при теб, Диана !
Всъщност първият хляб, който правих се оказа по твоя рецепта, която с времето се превърна в чуден микс с идеята на Зори за закваска с мед и кисело мляко :)
Поздрави и усмихната неделя от мен!

Вили Конова каза...

Привет , Диана!

Бях изгубила следата , но ароматът на този хляб ми помогна да намеря пътечката.

Снощи почти заспах във вкусното ти царство, а исках още, и още , и още....
Ще наваксам , защото нищо не е за изпускане.

Ведър и усмихнат ден от мен!

Unknown каза...

Много интересна рецепта! Няма начин да не го опитам! Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Така е ,никой не е по-голям от хляба.А твоите хлябове винаги са така изкушаващи.Ох,и този медец,така апетитно потекъл ...ужасно съм гладна в момента Дидиииииииии...

vesela каза...

Ау, ау, ау, ще го сънувам с отворени очи днеска тоя хляб и ще го приготвя непременно скоро!
Последната снимка...ммм...

Краси каза...

Ох,направо ми замириса на топъл хляб!
Чудесен е ,Диди,както и снимките!
Успешна нова седмица! :))

di_ani каза...

Руми,
Мария,
Маги,
Милена,
Ива,
Вили /добре си дошла!/,
Катя,
Йоли,
Весела,
Краси,
Благодаря ви ,
момичета за милите коментари. Наистина никой не е по-голям от хляба и е чудесно, че има ден, посветен изцяло на него.
Много се радвам, че това предложение ви допада, на нас много ни хареса.
Поздрави и хубава нова седмица, Диана

Анонимен каза...

Разкошен хляб и прекрасни снимки !
Страхотна си , Диана !
Поздрави и хубава седмица . :)

di_ani каза...

Благодаря, от сърце, Сабина!
Поздрави, усмихната седмица и за теб, Диана

zorra каза...

I love bread with walnuts. Yours looks fabulous! Thank you for participating in World Bread Day.

di_ani каза...

Thanks so much for your visit and appreciative comment, Zorra!
I am happy to participate in this initiative.
I wish much success and great ideas,
greetings, Diana

Marta каза...

Ето това ще опитам! Заканвам се да го замеся:)