понеделник, 17 януари 2011 г.

Сладки и медени - Антоновден и Атанасовден

Според народната представа на 17 януари Свети Антоний, Антоновден се чествал за предпазване от болести. Жените правели и раздавали питки, намазани с мед. Свети Антоний и Свети Атанасий са тясно свързани - счита се, че са двама братя- ковачи и празниците им се означават с общото название сладки и медени.


Православната църква почита на 17. януари, паметта на
Преподобния Антоний Велики
, празникът е наричан от народа Антоновден,
на следващия ден, 18.януари - Св. Атанасий Велики, Атанасовден.

В житието на Преподобния Антоний Велики е написано, че се е родил около 251 г. в Среден Египет в заможни и благочестиви родители. По-късно продава и раздава имуществото си, след което прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. През това време при него идват болни и страдащи хора, с които беседват в в продължение на часове. На 104 години побеждава привържениците на арианското учение в открит диспут. Успехът му е наречен тържество на християнството. Умира на следващата година. Мощите му са пренесени във Виена.На 18. януари християнската православна църква посвещава на Св. Атанасий Велики, роден през 295 г в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование но изучавал усърдно Свещеното писание. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. И словото, и животът му са израз на добродетелта, а учението му като "закон на православната вяра".
Свети Атанасий е първият наречен "Велики" измежду светите отци на Църквата.


Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

„Иди си зимо, идвай лято!"

Българите наричат зимния Атанасовден „сред зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: „Иди си зимо, идвай лято!"
В народния календар Андоновден, Лелинден или Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не плетат, не предат, не варят боб и леща, за да не разсърдят болестите. Месят се питки, намазани с мед и се раздават на близки и съседи за здраве.


Именници са
На Антоновден - Антон, Антония -(старо римско родово име,означаващо "безценен,неоценим,който няма цена"), Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко , Тони , Тоня.

На Атанасовден - Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.


Честит празник!

6 коментара:

Маги каза...

Здравей Дианка! Аз нещо не успявам да стоя ъпдейтната, но публикациите ти са страхотни! А шоколадово кафееният сладкиш е просто неустоим! Благодаря за информацията! :)
Поздрави от мен и лека седмица!
Маги

Краси каза...

Благодаря ти ,Диди!
Половинката е Атанас ,ама не знаех почти нищо за традициите на празника!
Хубава и успешна седмица! :)

rusanka каза...

Честити празници, Диди!
Нека св.Антоний и св.Атанасий закрилят всички ни!

Dani каза...

Дианка, честит празник!
Да ви е сладък и меден животът!
Прегръдки!

Cool Chic Style Fashion каза...

Un abbraccio ciao !

di_ani каза...

Маги,
Краси,
Роси,
Дани,
Благодаря ви, нека са хубави тези дни и за вас и вашите смейства.
Специални благопожелания към именниците,
поздрав и много усмивки, Диана

Thanks very much,Stefania!
Greetings and a hug, Diana