петък, 30 септември 2011 г.

Шоколадова торта - PISTOCCHI

В края на септември вписвам поредно шоколадово предложение:) - шоколадовата торта, за която споменах  през лятото и която днес отново е на ред. Сега ще започна така: 
Харесвате ли Флоренция,а обичате ли шоколад – две прекрасни неща с обща точка на пресичане - LA TORTA PISTOCCHI - тосканската шоколадова торта, спечелила слава по цял свят.  
"Концептуално прости, просто вкусни." - с тези думи г-н Клаудио Pistocchi определя така популярната торта в един от най – привлекателните градове в Италия /градът на медичите, люлката на ренесанса или просто Firenze/. Торта "Пистокки" несъмнено е обикновен продукт, но с голям ефект и добре поддържана загадъчност. Създадена е за любителите на шоколад от Michele Mezzasoma и Claudio Pistocchi преди около 20 години, в кухнята на популярен ресторант във Флоренция. Счетох за най-удачно презентацията да оглави шоколадовият виртуоз:

 /снимката на сеньор Claudio Pistocchi е взаимствана от сайта на Torta Pistocchi/

Интересът ми да я направя бе тройно провокиран - магнетичната Флоренция остава един от любимите ми градове /дори при отстояние на времето/, обичам храни с история и момент на предизвикателство, а за  шоколада не е необходимо да уточнявам. Семпла и неангажираща, шоколадово вкусна, най-вече с интересна хроника, тази торта стана хит и у дома през последните месеци в различни варианти и аромати - на кафе, круша, малини, остана изкушението Chilli Pepper и Cioccolato bianco, скоро:)
Може би успехът се крие в простотата. На какво? Твърди се, че направена от най-високо качество тъмен шоколад, какао и сметана - без яйца, без брашно, без захар и каквито и да е консерванти или изкуствени добавки. Съдейки по тези съставки е различна от популярната шоколадова маркиза, може би по-близка към шоколадовия ганаш и шоколадовия трюфел, но е с консистенция на торта, а не на крем. 
С течение на времето творческите варианти на Pistocchi развиват класическата шоколадова торта, като днес има пет вкусови специалитети. С оглед на времето са създавани: чили, а след това "черна череша, цитрусови плодове от Сицилия, круша и последният – торта с вкус ароматно кафе арабика, с цитрусови и цветни нотки.
Производителите уточняват, че гарант за един безспорен качествен продукт е и днес продължаващата занаятчийска технология на производство. 
А, тук е и моментът да спомена,че точните пропорции за това шоколадово съвършенство са ноу - хау на фамилията. Счита се, че в последно време сеньор Pistocchi повдига завесата и разкрива малка част от тайната. Интересно тълкувание за рецепта се приема приравняването на различните произвеждани грамажни разфасовки като еквивалент за пропорции на съставките за тортата, т.е.: Могат да бъдат закупени, четири разфасовки: една част от 40 грама, а след това пакет от 250 грама (4-6 порции), торта 400 грама (8 порции) и завършва с 750 гр. (12-15 части)…. Предположенията и отъждествяванията са сходни, но и различни, главно в две основни версии - 40гр. какаово масло; 250 гр. сметана; 400 гр. висококачествен тъмен шоколад,
/може и да няма никаква практическа зависимост, но заедно с допълнителните аромати и какаото за поръсване се получава сумарно около 750 гр./;
както и по още една много похвалена комбинация от 300 шоколад; 225 гр. сметана; 45 гр. масло. Резултатът и в двата случая е превъзходен, но първата е с малко по-стегната структура, спрямо втората, която е по-кремобразна.
След подготвянето оригиналната торта Pistocchi, се опаковала плътно, за да се запазят всички аромати на шоколад и какао, и можело да се съхранява в хладилник до четири месеца. Препоръчват  преди сервиране - да се извади от хладилника,  поръси с какао и да се остави 20-на минути при стайна температура. 



Шоколадова торта - PISTOCCHI 
/една предполагаема версия/


Продукти за  малка торта с диаметър 18-20 см.

400 гр. тъмен шоколад, високо качество 
250  течна сметана, масленост не по-малко от 30%
40 гр. какаово масло*, /палмова или друга растителна мазнина/, 50 гр .масло

аромати по желание:
* 1 ч.л. фино смляно ароматно кафе и 1 с.л. кафен ликьор;
*  малини, портокал или други плодове и 1 с.л. плодов ликьор;
*  както и изкушенията Chilli Pepper и Cioccolato bianco

още какао са поръсване

*Какаовото масло е най-скъпият компонент в състава на шоколада. Какаовото масло,  с мек цвят на слонова кост,  е извлечената естествената мазнина на какаовите зърна и основа на белия шоколад. Може частично или напълно да се замени с други мазнини /най-често млечни мазнини и хидрогенирани масла, за които пък се счита, че не са сред най-полезните храни на здравето/. Важно е да се знае, че никое от тези масла не може да замени на 100% какаовото масло по вкус и физико-химични свойства. Може би белият шоколад е една по-удачна възможност, но пък в него има още захар и мляко. Все пак се касае за домашно приготвена торта и затова избрах  краве масло.
Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с маслото. Отделно сметаната за загрява почти до кипене. Разбъркват се  добре двата крема до хомогенизиране и ароматизира по желание.
Тава или друг подходящ съд се облепя с хартия за печене или стреч фолио  /за мен е по-удачно/.
Сместа се изсипва се в тавичката и поставя в хладилника за няколко часа, най-добре за нощ.


Преди сервиране се изважда, поръсва се какао и аранжира по желание. 


Разрязва се и оставя се престои на стайна температура около 20-на минути преди поднасяне.


Свежи плодове, сладолед и още шоколад биха допълнили и засилили вкуса и аромата.


Порционирането не е голямо и обемно, но силно засищащо и напълно достатъчно.

 

Разрези в двете споменати пропорции.


 А за оригинала - директно в лабораторията - via Ponte di Mezzo, 20 - 50127 Firenze :)
Опитайте...

30 коментара:

Tadeja каза...

I'm in heaven! :)

Fazemos de Conta каза...

Diana, what a delicious post! The photos are so beautiful that I can almost smell the chocolate. What a wonderful recipe. The original text is so good. It's interesting to know the history of cake.
Thanks,
Lúcia

Milena каза...

Ех, на такова изкушение просто не мога да устоя! А и съм непоправима шокохоличка и дори само снимките ми въздействат неимоверно! Невероятна шоколадова приказка, Диани!

Хубав уикенд!
Сърдечни поздрави, Милена :-)

fedora каза...

О, не - имай малко милост!!! :)))
Определено това е една размазваща от удоволствие небцето торта, при това изключително лесна за приготвяне!
А и снимките и декорирането са страхотни!
Имай предвид, че пишейки не спирам да въздишам... Прелест!
Прегръщам те, кулинарна вълшебнице :)

Dani каза...

Дианка,
избрала си най-прекрасната торта за днешния ден!
Невероятно и ароматно шоколадово изкушение!!!!
Още веднъж много целувки от мен!
Дани

Unknown каза...

Ако знаеш от кога искам да направя именно тази торта ... скъсах се да търся точната рецепта преди месец два ... намерих една, но толкова добре обеснено както е при теб не открих!!! Благодаря ти Дианче, точно другата седмица голямата щерка има рожден ден и се чудех какво да и направя по неин вкус :)
Превъзходни снимки, много красива и изискана торта, а и вкусна на всичкото отгоре, дано ми се получи!
Поздрави и усмихнат уикенд:)

Краси каза...

Възхитително!Вкусно!Прекрасно!И........толкова изкушаващо!
Направо ....без думи!
Огромни поздрави за това сладко вълшебство,Диди! :-))

Ева Тонева каза...

Умопомрачително творение на изкуството! Прекрасна рецепта, перфектно изпълнение и артистично поднасяне, Диана! :)

Анонимен каза...

Дианка , Честит Рожден Ден !
Бъди здрава и мнооого щастлива !
Тортата е СТРАХОТНА !
Сърдечни поздрави ! :)

Габи каза...

След 15-минутно въздишане пред екрана реших все пак да изразя възхищението си от този шоколадов пир! Невероятна торта! Поздрави и хубави почивни дни!

Vesi каза...

Прекрасна торта.
Поздравления.
Само мога да гледам без да опитвам, защото не ям шоколад.

pep-4o каза...

Честит рожден ден, Диди!
Най-сърдечни пожелания за здраве, много обич, много усмивки и безброй поводи за празници!
А тортата е уникална! ТАкова количество шоколад..... Точно като за рожден ден :)

Хубава празнична вечер!

traiana каза...

Диани, ти просто този път ме накара да мечтая за тази торта! Съвършена е! Не зная как да я опиша по друг начин.
Хубав уикенд!

Роси каза...

Дианка,както съм споменавала и друг път,не съм от най-запалените фенове на ултра шоколадовите десерти.
Но пък не мога да не отбележа с огромно възхищение впечатляващата презентация и подробно поднесената предварителна информация за създаването на тази торта!Положила си много труд и старание във всяко едно отношение,приеми моите адмирации!

Прекрасни почивни дни ти пожелавам!
Роси

Lina каза...

Ах, че хубав и сладък край на седмицата :-) Предложението ти е великолепно! Особено за любител на шоколада като мен! Прекрасен уикенд и много усмивки!

ellyganova каза...

Ехааа, Диди, ти си безмилостна! С удоволствие бих опитала парченце ;)
Веднага добавям рецептата в списъка за правене.
Поздрави и хубави почивни дни :)

Вера каза...

Great cake!!!

Еoc каза...

Божествена!
Поздрави и силна прегръдка от мен!

Анонимен каза...

Дианка, честитих ти рождения ден, но вчера само зърнах тук това изкушение!
Чудесно предложение - семпло, но елегантно, каквато си самата ти!Поздравления!
Весела

rusanka каза...

О, Диди!
Страхотна шоколадова фантазия!
Леко, вкусно шоколадово изкушение!
Прекрасно!
Поздрави и приятелска прегръдка!

Йоланта Делибозова каза...

Това е уникално Диди. Честит празник и много усмивки. Ще се почерпя с едно парченце.

di_ani каза...

Сърдечна и дълбока благодарност на всички ви!:):):):)
Много съм щастлива, че тази торта се хареса и на вас. Тортата е обикновена, но и специална...
Вече писах, че това са само предполагаеми версии, но по шоколадово вкусни. Ако успеете да намерите оригиналната рецепта, ще се радвам да я споделим заедно.
Много ме зарадвахте, с прекрасните отзиви и сърдечни пожелания за моя рожден ден! Иска ми се, те да се върнат многократно при всяка една от вас.
Tadeja,
Lúcia,
Donibaneko,
Vera,
thank you very much, I'm glad that you like this idea.
If you can find the original recipe will be happy to share it together.
Greetings and a hug, Diana

Мили приятели:
Милена,
Ина,
Дани,
Ева Б,
Краси,
Ева Т,
Сабинка,
Габи,
Веси,
Пепи,
Тряна,
Еликсир,
Лина,
Ели,
Зори,
Весела,
Роси,
Йоли,
много съм щастлива, че ви има, и че сте част от моето ежедневие и празници, също:)
Желая ви здраве, хубав късмет и много, много щастие. Прегръщам ви, Диана

Unknown каза...

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
Може да е на патерица,но е от сърце!
Да си жива и здрава,много щастлива,вечно желана,вечно обичана:)
Тортата е невероятна!
С удоволствие ще я приготвя и аз!
Снимките и ппедставянето и също са страхотни,(ама много са ти послушни моделите бе Дианче:),че и фотогенични:)
Успешна нова седмица!
Прегръдки:)

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, както не веднъж съм казвала - ти си царицата на шоколада за мен! Просто е вълшебство това шоколадово нещо!
Честит ти празник със закъснение- жива и здрава да си, и все такава енергия и вдъхновение да кипи в теб!
Спорна седмица
Мария

Moni каза...

Дианка, като непоправим шокохолик мога да кажа само едно: Това е тортата!!!!:-))) Съвършена, фина, нежна, така, както само ти можеш да я направиш, аранжираш, снимаш и да ни представиш целия си пост!
Поклон пред таланта и невероятния ти труд!
Сърдечни поздрави и приятелска прегръдка!:-)

Ирма Атанасова каза...

Ихааа!
Следя блога с огромен интерес, и когато имам възможност прилагам идеите вкъщи!
Но тази торта толкова ми хареса на снимката от предишния пост, че мислех да пиша и да помоля за рецепта, но така и не ми остана време. Но сега...ще се опитам да я направя при първа възможност.

Благодаря за прекрасните идеи, страхотните снимки и позитивното настроение, което носи блога, а вероятно и собственичката му:)

Moni.M_T каза...

Честит празник, на патерици.
Тортата, както и другите ти шоколадови предложение са направо неустоими.
Усмивки!!!

di_ani каза...

Мони,
Ирма,
Мони,
Сърдечни благодарности за поздравленията, коментарите и милите думи! Много се радвам, че тази приблизителна идея за популярната торта ви харесва. За любителите на шоколад е чудесна, независимо, че не е като оригинала. А и се прави много лесно.
Отново ви благодаря и аз ви желая
успешна и усмихната златна есен, Диана

Анонимен каза...

ЗДР. Диди тортата на снимките по оригиналната речепта ли е направена или по твоя си рецепта? И може ли да се добави желатин! И каква е констистенцията на тази торта дет е на снимките? Благодаря предварително!

di_ani каза...

Здравей, Анонимен!
Както писах оригиналната рецепта е фирмена тайна, аз правя вече няколко пъти тази торта, със съставките, които съм споменала в публикацията. Те, естествено са някаква предполагаема идея за истинската.
Желатин не е необходим, плътността на тортата след нейното отлежаване е това, което се вижда от снимките - кремообразна, но плътна структура.
Ако имаш други въпроси -пиши!
Поздрави и хубав ден, Диана