сряда, 26 октомври 2011 г.

Честит Димитровден

Днес  е Димитровден.
 Българската православна църква чества на 26 октомвриСв. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви е роден  в Солун през 3 век, неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство.
В иконографията се изобразява като светец конник, който язди на червен кон, а в ръка държи копието си, с което убива военачалника Лий. 
Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век. Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.
Свети Димитър е един от любимите светци на българина.
Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошера с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.
В нощта срещу Димитровден небето се отваря и молитвите на праведните хора стигат до ушите на дядо Господ. Когато молбата е богоугодна, той дава знак, че я е чул.
Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.
На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се и зеленчуци, аз изпекох малки питки в чушки. Също на масата се слага варена царевица, пестил, рачел, тиква, традиционната  пита с ябълки /избрах в ретро стил/ или печени ябълки.


Вече съм писала, че по стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника за да е блага зимата. Името Димитрий означава "посветен на Богинята Деметра", "земеделец". Цветята се увиват с ален конец за да са здрави именниците цяла година.
На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.


Честит Димитровден !
Специален празничен поздрав и красиви благопожелания към Дими и Диди,
и всички празнуващи
за здраве, късмет и много щастие!

11 коментара:

Didi Bunova каза...

Честит Димитровден!
Както винаги,всичко е толкова добре поднесено, а питата е перфектна!
Благодаря за поздрава!
:)

di_ani каза...

Честит празник, Диди -
с топла прегръдка за теб,
много хубав и усмихнат ден, Диана

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, честит ти имен ден! Бъди жива и здрава, а светеца да закриля теб и твоите любими хора!
Хубав празник!
Мария

Moni.M_T каза...

Честит празник, Диана.
Празничните ти предложения, отново са много красиви, вкусни и невероятно ароматни.
Прегръдки!!!

Гуинет каза...

Дойде ли християнски празник и се отправям към твоя блог - винаги намирам нещо интересно, поднесено с уважение и респект към традицията. Освен това днес идвам да благодаря и за полезната информация, която прочетох тук относно добавките в постните сладкиши и да те поздравя за чудесните и достъпни рецепти, които споделяш с нас! Поздрави и хубав празник!

Unknown каза...

Дианче,всичко е просто прекрасно,влюбена съм в питките в чушки!Задължително,ще се появят и на моята трапеза!
Прегръщам те и ти благодаря за чудните идеи:)))

Черпак с мерак каза...

В БЛОГА МИ http://zi4e57.blogspot.com/
ИМА НАГРАДА ЗА ТЕБ ,ОТ СЪРЦЕ!
ПОЗДРАВИ!

Dani каза...

Честит празник, Дианка :)
И дано Св. Димитър ни зарадва с кратка и по-топла зима :)
Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

di_ani каза...

Много благодаря за пожеланията, Мария!
Макар и да не празнувам имен ден винаги е хубаво да прочетеш мили думи. А празникът Димитровден празнувам и нека Св. Димитър закриля всички ни.
Топла прегръдка и много усмивки, Диана

Честит празник, Мони!
Благодаря много, хубав и усмихнат ден, Диана

Много мило, Гуинет!
Наистина се радвам, че ти харесват постните идеи - трябва да призная, че те са почит и вкъщи. Понякога вкусът на по-обикновената храна се пренебрегва,а е чудесен.
Благодаря ти, сърдечни поздрави, Диана

Катя, драго ми е,че ти допадат. Скоро ще напиша рецепта и някои мои коментари за тях.
Благодаря, много усмивки и слънчево настроение, Диана

Много благодаря, Зиче-
от сърце, ще си я взема с радост!
Хубав ден и още много награди за теб, Диана

Чудесно пожелание, Дани!
Много ще се радвам, но този ден наистина прехвърчаха няколко снежинки по обяд:).
Сърдечни поздрави и прегръдка, Диана

Ева Тонева каза...

Със закъснение, но от сърце пожелавам здраве, дълголетие и сбъднати мечти, Диана!

Moni каза...

Диани, и аз след Еви, със закъснение, но от цялото си сърце ти желая здраве, щастие, успехи, много обич и само красиви и позитивни мигове!:-)