четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Св. великомъченица Екатерина

На 24 ноември е денят на Св.Екатерина.,
 християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време.
У нас се почита като покровителка на майките. Да припомня:
Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца.
Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия
В традиционната българска народна култура денят на Св. Екатерина се почита най-вече в Южна България В народния календар жените приготвяли пресни питки и намазани с мед ги раздавали на близки хора -  за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, 
което е известно като „колелото на Екатерина“.На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.


Честит празник и имен ден ,
Кате, Катя и на всички празнуващи!

Да не пропусна и утрешният /25 ноември/ празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.

И последващият на 26 ноември празник  Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител,
който знаел, че децата имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.

/Използваните снимки са от интернет галерии./

5 коментара:

rusanka каза...

Честит Празник, Диди!
Нека Св. Екатерина закриля всички майки по света и да бди над бъдещите майки с леко и безпроблемно раждане!
Поздрави и хубав Празник!

ellyganova каза...

Днес моята дъщеря има имен ден и дойдох да се информирам в подробности за празника. Благодаря за поста, Диди. Вече по традиция, когато има някакъв празник, прескачам при теб, за да науча повече за него.

Честит празник на всички празнуващи!

Moni.M_T каза...

Честит празник Диана.

di_ani каза...

Благодаря, че се отбивате при мен, много ми е приятно!
Роси,
Ели,
Мони
Честит празник,
с пожелания за закрила на майките и празнуващите имен ден днес.
Ели,
да ти е жива, здрава и щастлива дъщеричката, и много да те радва!
Хубава, топла и уютна вечер, Диана

MAZES каза...

а тука е ден на учителя -24 ноември