петък, 27 януари 2012 г.

„Магията на Сурва” 2012


Магията на Сурва  2012
Днес стартира с гала-спектакъл Магията на Сурва официалното откриване на най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари в Перник, като популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция, както и подобни ритуали от други култури.

Сурва е най-големият и зрелищен български обичай и празник за гонене на злите духове и сили, чрез маски и огън. Наричат го „сурОва", защото е бил най-суровият ден в годината или пък на името на маскираните мъже - сурвакари? Зимните и предпролетните игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало.
В Пернишко играят в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва /Василовден/ и почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души.


Всяка година сурвакарите се събират заедно, за да  гонят злите духове. 
Всички игри, отразяват надеждата за добро, за добруване, за берекет. 


Безспорно, най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина, изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Една непроходна традиция с творческо присъствие на млади и стари интерпретатори, за докосване до магията на съхранената маскарадност и очарованието на българския фолклор. Бляскав фееричен спектакъл с колорита на ритуални игри, неповторими маски и костюми.


Огнено шоу, спектакъл на лед, опаковане на часовниковата кула на Минна дирекция, редица изложби, театрално шоу, конкурси за мечка и мечкар, маскарадно шествие за ученици, концерти, работилница за маски, демонстрации с делтапланери, рекламен балон за Сурва и пищна заря са сред атракциите на 21-вия Международен маскараден фестивал Сурва 2012.

27, 28 и 29 януари


/след изненадващи проблеми с фотото, но не и настроението -  няколко снимки и  тук повече://Професионални снимки тук и тук/
Опитайте... 

11 коментара:

Екатерина каза...

Много интерсен фестивал! Благодаря за публикацията! Жалко, че съм далече от Перник, иначе с удоволствие ще го посетя! Ще се радвам и на снимки, който има възможност да сподели!:). Хубави събота и неделя от мен!

Йоланта Делибозова каза...

Всяка година чакам с нетърпение репортажите ти от Сурва!Много ми е интересно.Така е завладяващо всичко!Много ми се иска да го видя на живо.

traiana каза...

Благодаря ти за прекрасната информация! Гледах репортаж и много се впечатлих от празника!
Хубав уикенд!

Мъх каза...

О, Дианка,
благодаря за инфото- страшно е ценно, но пак няма да мога... Кога ли ще пораснат тези деца, за да мога да си доставя подобно удоволствие;)

Прекрасен снежен уикенд ти желая!

Unknown каза...

Дианче, чудесна публикация!
Била съм там, като момиче!
Така и успяха да запазят тази традиция и усещането е невероятно!
Прегръдки:)

rusanka каза...

Диди, много интересно и красиво!
Радвам се, че тези празници са съхранени до наши дни и продължават да се празнуват! И в Българово има кукери, но те играят на Сирни заговезни!
Поздрави и приятелски прегръдки!

Еoc каза...

:)
Поздравления за публикацията, Дианка :) много хубаво написано!

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета!
Зори, позволих си да използвам и препратка към твоята публикация и същината на празника.
Радвам се, че мога да ви предам малко настроение от този фестивал. Е, имах проблем с фотоапарата, но пък ми бе забавно.
Усещането е невероятно, завладяващо...
прегръдки за всички вас, много усмивки и настроение,Диана

Живка каза...

Харесвам тези кукерски празници и е хубаво да се видят,но пусти студ....
Дианче,благодаря ,че ни показа част от празника!

The witch каза...

Диана, заповядай в кулата. Там има награда за теб.
Публикацията е много увлекателна. Благодаря!

Unknown каза...

За мен беше огромно удоволствие да прочета публикацията и да разгледам снимките. Толкова е интересно!
Благодаря ти, Диди.