петък, 10 февруари 2012 г.

Православна традиция за освещаване на мед, Св. Харалампий и Св. Валентина

На 10 февруари всяка година Православната църква чества паметта на
Св. свещеномъченик Харалампий и Света мъченица Валентина.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Божествена Света Литургия и по традиция се освещава лечебен мед. Десети февруари се празнува като ден на пчеларя. Това е единственият ден в годината, в който в църквата се освещава мед. Този специален мед се ползва не за ежедневна употреба, а за да се лекуват с него различни болести.


Св. Харалампий бил епископ в гр. Магнезий. С делата и проповедите си той не се харесвал на тогавашната власт и бил изправен пред градския съд, за да се разкае и отрече от своя Господ. Хвърлен в тъмница, той бил подложен на нечовешки мъки, но изцелен от раните си с Божията сила.Когато видели това чудо, много езичници повярвали в Исус и се отрекли от старите идоли. А светецът продължил да проповядва и да прави чудеса до кончината си.
Празникът е отбелязан и като "Неделя 17 след Петдесетница - на Хананейката" -
Св. свщмчк Харалампий. Св. мчца Валентина.


Светите мъченици Енната, Валентина и Павла приели мъченическа смърт от Фирмилиан, управителя на палестинската област. Света Енната произхождала от Газа, а света Валентина от околностите на град Кесария.Те и двете били девици. Пред съда на Фирмилиан първа изправили света Енната. При разпита тя мъжествено се обявила за християнка, заради което по нареждане на управителя отначало я подложили на жесток побой, а после я покачили на стълб и започнали да стържат тялото й. След нея довели при Фирмилиан света Валентина. Обвинявали я в непочитание към езическите богове и управителят й заповядал да принесе жертва на идолите. С тази цел я повели към езическия храм, който бил недалеч от съдилището. Въвели светицата в храма, а тя, вместо да принесе жертва на идолите, смело хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала гърбом към горящия там огън. Тогава Фирмилиан се разярил и заповядал безжалостно да я бият по ребрата; после я осъдил на посичане с меч заедно със света Енната. Накрая, след всички, довели за мъчения света Павла. По заповед на управителя я подложили на най-различни мъки, но с помощта на Христовата благодат тя понесла страданията си с голямо мъжество и мъчителят заповядал да й отсекат главата с меч. Преди да изпълнят присъдата, тя принесла благодарност на Бога, поклонила се на християните, които били там, преклонила глава под меча и така предала духа си на Бога.


В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му - 10 февруари - се месят питки, мажат се с мед, се поръсват с орехи и се раздават за здраве.


Според преданието, още приживе Св. Харалампийт открил целебните свойства на меда. Затова точно на празника му се освещава мед, а св. Харалампий се почита като закрилник на пчеларите. Този специален мед се ползва не за ежедневна употреба, а за да се лекуват с него различни болести.

Имен ден на: Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Хараламби.

Честит празник на всички празнуващи!

8 коментара:

Dani каза...

Дианка, както винаги научих нещо ново!
Топла прегръдка и хубав петък!
Здраве за цялото семейство!

traiana каза...

Ех, Дианка! Добре, че си ти да ни просветляваш:) Благодаря ти от сърце! Обичам да съм в крак с празниците и обичаите и ти си ми компас в това! Прекрасна питка си направила, точно за днешния ден!Даже ми заприлича и на светивалентиновска с малките си сърчица!
Хубав празник и на теб!

Габи каза...

Много интересно ми беше да прочета за освещаването на меда. Сега се замислих, че при важни събития се поднася питка с мед и за здраве и за благоденствие:) Много красиво оформена е твоята питка! Благодаря за идеята! Хубави уикенд пълен с топлещи емоции :)

Albena Weibel каза...

Хейййййй..... Диди, благодаря ти за чудесната и увлекателна публикация! Изчетох я с голямо удоволствие! Много ми хареса и историята за Енната, Валентина и Павла!!!
Ти ми даде чудесна идея.... да направя днес питка и .... да я хапнем с мед!
Наистина меда има вълшебни лечителни свойства!
Пожелавам ти много щастливи и незабравими моменти през почивните дни и те прегръщам сърдечно!

Анонимен каза...

Благодаря, че ви има. Вече не си купувам църковно календарче, а всеки божи ден влизам тук. Въсхитена съм и съм благодарна за начина по който ми е поднесена информацията за съответния божи ден. Включително ми е поднесена точната сполучлива рецепта, а па за питките, колачите....думи нямам. ГОСПОТ ЗДРАВЕ ДА ВИ ДАВА. НАТАЛИ.

Роси каза...

Чудесна,пухкава и много нежна питка,Дидка!С тези сърчица е супер!

Хубав петък!

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Нека св.Харалампи закриля семействата ни и пчелите!
Нашето семейство сме пчелари, така, че този празник е много специален за нас!
Честит празник и сърдечни пчеларски поздрави!

di_ani каза...

Честит да бъде, момичета, честит празник специално на пчеларите и на вашето семейство, Роси!
Много съм щастлива, че намирате интересни и полезни неща в моя блог:
Дани,
Траяна,
Габи
Албена,
Натали,
Роси,
Роси
Благодаря ви от сърце за пожеланията и милите думи, затрогнахте ме дълбоко!!!
Желая на всички ви Свети Харалампи да закриля вас и вашите семейства. Сърдечни поздрави и прегръдки,
бъдете здрави и щастливи, Диана