сряда, 15 август 2012 г.

Днес християнският свят почита Успение Богородично


На този ден  всички православни и католически църкви почитат 
Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените 
и като пазителка на семейното огнище.


В рождестве девство сохранила еси,
во успении мира не оставила еси, Богородице,
преставилася еси к животу, Мати сущи Живота,
и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша.

/В рождеството си съхранила девството
и в успението не си оставила света, Богородице,
представила си се пред Живота, Майка станала на Живота
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души./

 


Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква. Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.
Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.
 

В България множество църкви са кръстени на Божията майка. Най-често срещаните изображения на Богородица са символните образи, в които тя държи Младенеца Иисус Христос. Те се подразделят на два основни типа — Одигитрия — на гръцки Οδηγήτρια „Пътеводителка“ — Богородица държи малкия Иисус и го сочи като „Пътя, Истината и Живота“), или Елеуса — Ελεούσα — „Милостива“, „Милваща“, в специализираната българска научна литература терминът неправилно се превежда обикновено като „Умиление“. Много са и чудотворните икони на Богородица, всяка една с мощна сила и въздействие. Едни от най- популярни чудотворни икони на Света Богородица са в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири.
На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна питка, тиганици, мед. Разрешава се риба, ако Успение Богородично се падне в сряда /както тази година/ или петък. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве, които тази година са в постен вариант, защото празникът е сряда. За здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.


 /снимката на розата е от интернет галерия/

11 коментара:

pep-4o каза...

Честит празник, Диди!
Нека Богородица закриля всички в дома ви!
Прегръдка и хубав празник!

Ivaalex каза...

Благодаря винаги е много хубаво да мина от тук и да се почуствам по близо до българското. Прекрасен ден и Честит празник, Дианка.

brazilka каза...

Мила Дианче,

Честит празник! Нека Св. Богородица да закриля теб и цялото ти семейство. Да сте живи и здрави и благословени!

Прегръдки,

Цветелина

traiana каза...

Честит празник,Дианка!

Dani каза...

Светъл празник и за теб Дианка!
И нека Богородица закриля цялото ти семейство!
Прегръдки!

di_ani каза...

Прекрасен празник - голям и светъл!
Благодаря за пожеланията ви, момичета и нека Богородица бди и закриля вас, децата и семействата ви!
Голяма прегръдка и хубава вечер, Диана

Екатерина каза...

Дианка, честит празник и на теб! Не можеше да се пишат коментари тук нещо?! Днешният празник наистина е прекрасен и нека Богородица закриля теб и близките ти! Прегръщам те!

Мъх каза...

Дианка,
честит празник!
Нека бъдем всички здрави и щастливи по своему.

Tania каза...

Честит празник Диана и от мен със закъснение!Ти си моят уникален и неповторим календар!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце и нека Богородица закриля вас, децата и семействата ви!
Хубави и усмихнати летни дни, Диана

Kokona каза...

Честити празници, Диана!:)